Hlavní navigace

Data mohou i sloužit. Jak vám pomůže, že o vás společnosti sbírají informace?

4. 7. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sběr dat vnímá řada lidí poměrně negativně. Co kdybyste ale díky tomu, že si společnosti navzájem nasdílí vaše data, získali třeba lepší úrok při sjednání hypotéky nebo jiné výhody?

V několika předchozích článcích jsme se věnovali tématu bezpečí na internetu a sběru dat. Povětšinou jsme v těchto článcích informovali o tom, jaké chování představuje hrozbu, jaká data není vhodné sdílet a co mohou společnosti provést s daty, která sdílíte i třeba nedobrovolně.

To je však pouze jedna strana mince. Sběr dat a vyhodnocování dalšími stranami vám může být i ku prospěchu. Na toto téma přednášeli Richard Bobek a Marek Nekvasil ze společnosti PwC na konferenci Digitální identita, kterou pořádal Měšec.cz.

Data jako lukrativní zdroj krádeží

Než se zaměříme na to, jak mohou data a jejich sběr pomáhat i konkrétním uživatelům, připomeňme pouze, že neopatrné chování na internetu není jediná hrozba. Čím dál častější je také krádež dat a organizované skupiny, které se na krádeže dat zaměřují. V posledních letech se z toho stal poměrně lukrativní byznys.

Samotný Facebook například v roce 2018 přiznal, že do cizích rukou poskytl údaje o 2 miliardách lidí. Podle statistik řeší policie každý druhý den nový případ krádeže digitální identity. A pokuty se nevyhýbají ani velkým společnostem. Například Google byl ve Francii pokutován částkou 50 milionů eur za porušení zásad GDPR. Příslušné zásady totiž nebyly dle CNIL jednoduše přístupné a transparentní.

A takových případů by se našlo mnoho. Ochrana vlastních dat je tak to nejmenší, co může každý uživatel udělat. Ani tak se ale sběru informací o své osobě třetími stranami nevyhnete. Ne vždy je to ale špatně. Podívejme se, kdy vám to může naopak pomoci.

Žádáte o hypotéku? Data vám pomohou

Hypoteční úvěry jsou stále aktuální téma. Po postupném zpřísnění podmínek se hypotéky staly pro určitou skupinu obyvatel nedostupné a další se obávají, že to postihne i je. V praxi tak při žádosti o hypoteční úvěr obejdete i několik bank, abyste se vyptali na podmínky a získali pro sebe ty nejvýhodnější.

Pro banku je ale mimo jiné důležitá i vaše historie, aby mohla věřit tomu, že jste solventní a schopní splácet. Váš plat je jedna věc, vaše dluhová minulost druhá. Pokud o vás banka má záznamy z minulosti, například jste u ní měli úvěr či kreditní kartu, je to pro vás plus. Tedy za předpokladu, že jste byli řádně splácejícími klienty a banka s vámi po této stránce byla spokojená.

Pokud se ale na hypotéku půjdete ptát do banky, která o vás nic neví, jste v horší vyjednávací pozici. A právě tady vám může sběr dat jinými společnostmi pomoci.

Jak vám sběr dat třetími stranami může pomoci?
Autor: PwC

Jak vám sběr dat třetími stranami může pomoci?

Samotná banka o vás žádné informace nemá, ale může využít informace třetích stran. Zjistí tak například, že pracujete jako OSVČ a máte poměrně dobře fungující e-shop a provozujete kamennou prodejnu. Od telefonního operátora zjistí, že jste u něj už 10 let, máte paušál a nikdy jste nebyli po splatnosti. Z finančního úřadu rovněž získá nějaké informace a to vše jí pomůže vytvořit si o vás nějaký profil a vyhodnotit vaši solventnost.

Pokud informace mluví ve váš prospěch, nabídne vám banka lepší podmínky.

První vlaštovky v praxi

Systém podobný tomu výše uvedenému již funguje, provozuje ho společnost PwC. Příslušnými nástroji je možné buď přímo, nebo nepřímo propojit uživatele a banku. Získaná data pak mohou být využita nejen k tvorbě statistických modelů, ale právě i ke skórování pro rizikové nebo marketingové účely.

Přímé propojení probíhá skrze pseudonymizaci. To znamená, že osobní údaje jsou zpracovány takovou formou, že není možné je přiřadit konkrétní osobě bez použití dodatečných informací. Daná instituce tak o vás bude vědět dost, ale ne tolik, aby vás mohla identifikovat jako konkrétní osobu.

Nepřímé propojení pak probíhá skrze data brokery, což jsou poskytovatelé či dodavatelé dat, kteří tato data legálně sbírají či nakupují a agregují informace z několika zdrojů.

Možnosti anonymního a bezpečného sdílení dat.
Autor: PwC

Možnosti anonymního a bezpečného sdílení dat.

Skóringový systém

Na základě těchto nástrojů pak PwC provozuje skóringový systém, který je založený na externích datech a PwC GeoDataMartu.

Skóringový systém.
Autor: PwC

Skóringový systém.

V praxi by to tedy mohlo fungovat následovně. Banka vyšle žádost o vytvoření skóringu nějakého klienta, který žádá o hypoteční úvěr. Skóring proběhne v reálném čase díky například data brokeru a skóringové kartě. Tam se generují informace z různých zdrojů. Těmi mohou být registry, veřejné zdroje, webové stránky, ale i další, viz graf.

skoleni_15_4

Následně proběhne vyhodnocení žádosti a skóring a výsledek se odešle zpět bance. Celý proces by měl být plně automatizovaný a trval by okolo 20 sekund.

Banka se tím o vás dozví řadu informací, ačkoli jste pro ni vlastně cizí osoba z ulice, která u ní nikdy neměla žádný produkt. Někdy tak sběr dat může být i vám prospěšný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).