Hlavní navigace

Názor k článku Darovat, či nedarovat krev? od VlK - Děkuji za názor. Věřím, že lidé, co dostali mou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 8. 2019 7:27

    VlK

    Děkuji za názor.

    Věřím, že lidé, co dostali mou krev, by nesouhlasili s vaším názorem, že bych neměl darovat krev.

    Důvody, které jsem za ta léta vyslechl jsou různá. Dovolil jsem si je vypsat všechny. Darovat by neměl dle poučení dárce ten, kdo náhodně střídá partnery. Co přesně to znamená nevím, to nechávám na svědomí jiných. Jen se obávám, že kdyby daroval jen ten, kdo má jednoho partnera, moc by nás nezbylo. V každém případě i žárlivec, který má stálou, i když možná nevěrnou partnerku, je za mě vítán mezi dárci.

    Ad inkubační doba: "Inkubační doba představuje období mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci" tedy jedná se o často bezpříznakové období. Jediný způsob, jak má dárce šanci zjistit, že je v inkubační době, je dle nemoci u svých blízkých (tedy nejde darovat, i když se cítí naprosto zdráv) nebo citlivější jedinci jsou schopni u sebe detekovat i inkubační dobu dle příznaků jako je únava (která může mít tisíce příčin). Stejně tak kolega byl naprosto zdravý, když šel na odběr, jen se pravděpodobně trefil do nějaké inkubační doby. Dle krevních testů byla nějaká hodnota pro odběr na hranici, ale moc potřebovali krev a jeho (a ani mě v té době) by nenapadlo jít proti názoru lékaře a to i v případě, že bych věděl, co ta hraniční hodnota znamená, může znamenat a raději nedarovat.

    V Brně je doporučeno se objednávat na darování plné krve, ale nemusí se. Na přístrojové odběry lze jen po objednání.

    Zamlčoval jsem informace dle instrukcí personálu transfuzní stanice. Např. se ptají na operace. Operací je i operace po zlomenině, která byla v dětství. Problém s pravdomluvností nerovná se lhář, v tomto případě je tím myšleno, že stále dokolečka píšu do dotazníku např. i tu operaci zlomeniny v dětství, i když mi stále dokolečka opakují, že ji tam nemusím psát.

    Vaše reakce svědčí o tom, že naopak článek upozorňující na inkubační dobu, je potřebný. A to i mezi dlouholetými dárci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).