Hlavní navigace

Názory k článku Daňové slevy 2016: znáte všechny novinky?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 2. 2016 13:00

    Lada (neregistrovaný)

    Nerozumím úvaze, že dítě narozené v průběhu roku by se mělo dát na první místo, jinak poplatník přijde o peníze. Pořadí dětí hraje roli pokud je některé z nich ZTP-P nebo pokud jsou v rodině děti tzv. "moje, tvoje a naše" (tj. děti ze současného i z předchozího vztahu). Ale když ani jedna z těchto situací neplatí a narodí se mi dítě v průběhu roku, nevidím žádný rozdíl v tom, jestli ho dám na první nebo na druhé místo.

    Příklad:

    Mám jedno dítě, na které uplatňuji daňové zvýhodnění jako na první dítě (tj. ve výši 1117 Kč měsíčně). V prosinci se mi narodí další dítě.

    Buďto
    a) nové dítě zařadím jako "druhé" a dostanu na něj zvýhodnění ve výši na druhé dítě (1317 Kč) a starší dítě nechám na prvním místě (zvýhodnění 1117 Kč),
    nebo
    b) nové dítě zařadím jako "první" (pak bude zvýhodnění na něj 1117 Kč) a starší dítě jako "druhé" (na ně bude zvýhodnění 1317 Kč).

    Výsledek je ten, že budu mít za prosinec v obou případech nárok na daňové zvýhodnění v úplně stejné celkové výši 2434 Kč. Akorát v případě b) na mě bude moje mzdová učetní naštvaná, protože kvůli mně musela v Prohlášení poplatníka děti přečíslovávat. Za předchozí měsíce, kdy jsem měl jen jedno dítě, budu mít v obou zvolených variantách zvýhodnění stále stejné jako předtím (1117 Kč/měsíc). Nové dítě totiž nemůže být na prvním místě v měsících, kdy ještě nebylo narozeno.

    Dávání nového dítěte na první místo tudíž přináší jen zbytečné papírování a finančně to vyjde úplně nastejno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).