Hlavní navigace

Daňové přiznání 2022: Jak vyplnit formulář krok za krokem (PŘÍKLAD)

29. 3. 2022
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos Inc.
Jak přesně vyplnit přiznání k dani z příjmů fyzických osob u OSVČ? Postup si podrobně vysvětlíme na modelovém příkladu.

Času na podání papírového daňového přiznání už moc nezbývá. Dnes si proto vysvětlíme, jak vyplnit formulář daňového přiznání, a pro lepší názornost to budeme ilustrovat na modelovém příkladu.

Formulář budeme vyplňovat za OSVČ, která má příjmy jen z podnikání a uplatňuje vybrané nezdanitelné části a daňové slevy.

Modelový příklad

Daňové přiznání budeme podávat za Vladislavu Zelenou. Vlaďka je fotografka, podniká podle živnostenského zákona a uplatňuje 60% výdajový paušál. Pro účely článku o ní potřebujeme vědět i to, že má dvě děti (jedno ve školce), splácí hypotéku, posílá dary na dobročinné účely a loni si posílala na doplňkové penzijní spoření každý měsíc 2000 Kč.

Pro vyplnění formuláře jsou pro nás důležité následující informace:

  • loni si vydělala 480 000 Kč,
  • 60% paušál z 480 tis. Kč odpovídá výdajům ve výši 288 000 Kč,
  • loni darovala 35 000 Kč Lékařům bez hranic a dalším dobročinným organizacím,
  • podle potvrzení z banky loni zaplatila na úrocích z hypotéky 15 000 Kč,
  • z potvrzení od penzijní společnosti vyplývá, že si od daňového základu může odečíst za platby na doplňkové penzijní spoření 12 000 Kč,
  • uplatňuje slevu na své dvě děti,
  • uplatňuje slevu za školkovné ve výši 3000 Kč.

Vlaďka je štědrá a za minulý rok darovala docela dost na dobročinné účely. Od základu daně si může odečíst celou hodnotu darů (k nimž má potvrzení od organizace, která byla příjemcem), protože za rok 2020 a 2021 byla kvůli covidu maximální hranice pro odpočet darů od základu daně zvýšena z 15 na 30 %. Zvýšena zůstane i v letošním roce, kvůli válce na Ukrajině.

Pro jistotu ještě připomeňme, že u penzijka je od základu daně odčitatelná vždy jen částka příspěvku, která v daném měsíci přesáhla 1000 Kč. Vlaďka si posílala pravidelně 2000 Kč, za každý měsíc si tak může odečíst 1000 Kč.

Za rok 2021 si bude odečítat zvýšenou slevu na poplatníka (27 840 Kč) a slevu na druhé dítě (22 320 Kč).

Řešíte daně? Při výpočtu vám pomůže naše daňová kalkulačka pro zaměstnance a daňová kalkulačka pro OSVČ. Abyste pak měli výpočet kam zapsat, stáhněte si formuláře daňového přiznání.

První stránka

Daňové přiznání Vlaďka vyplňuje v aplikaci EPO od Finanční správy, která počítá za ni.

Na první straně nás žádné komplikace nečekají. Začíná zadáním informace, kterému finančnímu úřadu formulář podává, dále uvádí číselnou část DIČ a rodné číslo (jde o stejné číslo, protože DIČ je tvořeno u fyzických osob kromě písmen CZ právě rodným číslem).

Označí také, že podává řádné daňové přiznání, které jí nezpracoval daňový poradce, a že nepodléhá auditu.

Následují osobní údaje a úplně dole pak potvrzení, že nemá zahraniční příjmy a nespolupracuje s dalšími osobami.


Autor: Gábina Hájková, z aplikace EPO

Pro velký náhled rozklikněte v novém panelu

Příloha č. 1

Protože má Vlaďka příjmy jako OSVČ, vyplní nejdříve Přílohu č. 1, odkud se jí údaje přetáhnou dál do formuláře. Nejprve tedy zaškrtne, že uplatňuje výdaje procentem z příjmů, a poté ve druhé části formuláře nazvané Doplňující údaje uvede druh činnosti, výši výdajového paušálu (60 %) a výši ročních příjmů.

Formulář poté dopočte, že výdaje vzhledem k příjmům a zvolenému paušálu odpovídají 288 000 Kč. Informace spolu s výší daňového základu (192 000 Kč) formulář doplní do tabulky výše (buňky 101, 102, 104 a 113).


Autor: Gábina Hájková, z aplikace EPO

Pro velký náhled rozklikněte v novém panelu

Druhá strana (2.–5. oddíl)

První část druhé stránky (řádky 31–35) nevyplňujeme, protože naše OSVČ nemá žádné příjmy od zaměstnavatele.

Dílčí základy daně

Vlaďka začíná až od řádku 37, protože ty dva předchozí souvisí s příjmy ze zaměstnání. Informace se do této části formuláře dotáhly z Přílohy č.1.

řádek 37 – dílčí základ daně ze samostatné výdělečné činnosti 192 000 Kč

řádky 37–40 – vynecháme, protože OSVČ nemá příjmy z kapitálového majetku, nájmu ani tzv. ostatní příjmy

řádek 41 – úhrn dílčích základů z řádků 37 až 40 (192 000 Kč)

řádek 42 – základ daně – spočtete jako součet hodnot z ř. 36 + kladné hodnoty ze 41 (192 000 Kč)

řádek 45 – základ daně po odečtení ztráty. Vlaďka ztrátu neuplatňuje, proto bude hodnota shodná s tou z řádku 42 (192 000 Kč)

Nezdanitelné části základu daně, odčitatelné položky a daň celkem

Vetřetím oddílu si můžete uplatnit nezdanitelné části základu daně a odčitatelné položky. Vlaďka bude odečítat platby na penzijko, úroky z hypotečního úvěru a dary.

řádek 46 – vyplní 35 000 Kč za dobročinné dary

řádek 47 – uvede 12 měsíců, protože hypotéku platila celý minulý rok. Dále zapíše konkrétní výši uhrazených úroků, tedy 15 000 Kč

řádek 48 – vyplní 12 000 Kč za platby na doplňkové penzijní spoření

řádky 49–53 ve třetím oddílu se jí netýkají, nemá nárok na uplatnění těchto položek.

řádek 54 – na tomto řádku sečte všechny nezdanitelné části základu daně a odčitatelné položky od základu daně, vyjde celkem 62 000 Kč

řádek 55 – zde uvede základ daně snížený o nezdanitelné části a odčitatelné položky. Hodnotu z řádku 54 tedy odečteme od řádku č. 45, vyjde 130 000 Kč

řádek 56 – případné zaokrouhlení částky z řádku 55 na celé stovky dolů, opíšeme opět 130 000 Kč

řádek 57 – z řádku 56 vypočteme 15% daň, která činí 19 500 Kč

Stejnou hodnotu sepíšeme ještě na řádky 58 a 60.


Autor: Gábina Hájková, z aplikace EPO

Pro velký náhled rozklikněte v novém panelu

Třetí strana

Na třetí straně se budeme věnovat daňovým slevám. Vlaďky (a všech poplatníků obecně) se týká hned řádek 64, ve kterém uplatňuje roční slevu na poplatníka.

řádek 64 – sleva na poplatníka 27 840 Kč

řádek 69a – sleva za umístění dítěte – uvedeme 3000 Kč, které uhradila za školkovné (maximum této slevy pro rok 2021 může být nejvýš 15 200 Kč, vždy ale záleží na výši úhrady)

Na další slevy v Tab. č. 1 nárok nemá, vyplní tudíž až řádek 70, kde je souhrn slev za řádky 64 až 69a.

řádek 70 – úhrn slev na dani 30 840 Kč

Tabulka č. 2 (údaje o dětech)

V tabulce č. 2 OSVČ vyplní jména svých dvou dětí, na která uplatní daňové zvýhodnění (slevu na dítě), uvede jejich rodná čísla a počet měsíců, za které slevu uplatňuje.

Protože slevu na děti si může uplatnit jen jeden z rodičů, musí k přiznání přiložit potvrzení o tom, že otec dětí tuto slevu neuplatňuje (vystaví zaměstnavatel, v případě OSVČ se předkládá čestné prohlášení).

Obecně u daňových slev platí, že je možné je odečíst jen za měsíce, na jejichž počátku byly splněny podmínky pro nárok na uplatnění. Odlišně se postupuje pouze u slevy na dítě a u slevy na poplatníka.

Sleva na poplatníka se vždy aplikuje za celý rok, a to i v případě, že poplatník po část období nevykonával výdělečnou činnost.

Sleva na dítě se poskytne už za měsíc, ve kterém se narodilo, bylo osvojeno nebo převzato do péče nahrazující péči rodičů. A dále také v měsíci, kdy začíná soustavná příprava zletilého dítěte na budoucí povolání.

řádek 72 – daňové zvýhodnění za obě vyživované děti činí 37 524 Kč

řádek 75 – daň celkem – daňová povinnost je nižší než daňové slevy, uvedeme 0

řádek 76 – daňový bonus – pokud je sleva na děti vyšší než daňová povinnost, odpovídá rozdíl daňovému bonusu. Vlaďce vzniká nárok na bonus ve výši 37 524 Kč

Daňový bonus mohou uplatnit jen ti, kteří měli v předchozím období příjem ze zaměstnání nebo podnikání minimálně ve výši šestinásobku minimální mzdy. Pro rok 2021 platí částka 91 200 Kč.

řádek 77 – daň celkem po úpravě o daňový bonus – pokud byste počítali ručně a vycházelo zde záporné číslo, sepište zde 0

77a – daňový bonus po odpočtu daně 37 524 Kč

Šestý oddíl vyplňovat nebudeme, protože Vlaďka nepodává dodatečné daňové přiznání.

7. oddíl – Placení daně

Sedmý oddíl na této stránce se týká většinou spíš zaměstnanců, kterým zaměstnavatel z výplaty strhává zálohu na daň z příjmů. Vlaďka jako menší živnostník žádnou zálohu na daň neplatila, tudíž si v této části nemá co odečíst. Vyplní tak pouze řádek 91.

řádek91 – doplatek či nedoplatek Vlaďka vypočte jako ř. 77 − ř. 77a − ř. 84 − ř. 85 − ř. 86 − ř. 87 − ř. 87a − ř. 88 − ř. 89 − ř. 90. Vyšlo jí −37 524 Kč, což znamená, že má poměrně vysoký přeplatek na dani, který získá zpět od finančního úřadu.


Autor: Gábina Hájková, z aplikace EPO

Pro velký náhled rozklikněte v novém panelu

Čtvrtá strana

Na čtvrté straně Vlaďka uvede počet listů u jednotlivých příloh, tedy:

  • Přílohu č. 1,
  • potvrzení o darech,
  • potvrzení z banky o zaplacených úrocích za hypoteční úvěr,
  • potvrzení od penzijní společnosti o platbách na doplňkové penzijní spoření,
  • potvrzení od zaměstnavatele manžela o tom, že si neuplatňuje slevy na děti,
  • potvrzení o zaplaceném školkovném od provozovatele předškolního zařízení.

Do tabulky Daňový subjekt/Osoba oprávněná k podpisu napíše datum a vlastnoruční podpis. (Část Údaje o podepisující osobě nechává nevyplněnou, ta se vyplňuje jen v případě, že přiznání vyplňuje a podává někdo jiný než poplatník – např. tedy daňový poradce).

skoleni_15_4

V této chvíli nesmí zapomenout vyplnit část Žádost o vrácení přeplatku na dani, která je na papírovém přiznání na čtvrté straně. V aplikaci EPO tato část následuje po výpisu příloh k přiznání.


Autor: Gábina Hájková, z aplikace EPO

Pro velký náhled rozklikněte v novém panelu

Když dojdete v aplikaci EPO na konec formuláře, můžete si vygenerovat soubor v PDF nebo ho rovnou poslat pomocí datové schránky na finanční úřad.


Autor: Gábina Hájková, z aplikace EPO

Pro velký náhled rozklikněte v novém panelu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).