Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Daňové povinnosti v roce 2005 od VZ - Podle novely zákona o dani z nemovitostí platí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 1. 2005 9:01

    VZ (neregistrovaný)
    Podle novely zákona o dani z nemovitostí platí daň z pozemků nájemce, pokud je pozemek ve zjednodušené evidenci podle katastrálního zákona. V katastrálním zákoně, tuším v §29 odst. 3, je poměrně srozumitelné to, že pokud je pozemek ve staré pozemkové evidenci, a nebyla na něm provedena pozemková úprava, jedná se o zjednodušenou evidenci. Takže tam se nic nemění - plátcem daně z pozemků by měl zůstat nájemce i podle novely.

    Naopak ze stejného paragrafu je velmi nejasné to, kdy z této zjednodušené evidence pozemek přechází do normální evidence - zobrazením v katastrální mapě nebo příp. dokončením pozemkové úpravy? Jak zjistit, kdy byla pozemková úprava v určité oblasti dokončena? Je pozemková úprava ukončena rozhodnutím, zapsáním nových parcel do katastru nebo až jejich vytyčením? Jak zjistit, kdy byl určitý pozemek po pozemkové úpravě zobrazen v katastrální mapě? Podle katastrálního zákona a z něho vyplývajícího nejasného ukončení zjednodušené evidence pozemků by se totiž asi mělo rozhodnout, zda má být plátcem daně z pozemků nájemce či vlastník.
  • 12. 1. 2005 19:12

    JirkaZ (neregistrovaný)
    No máte pravdu, je v tom trochu bordel. Ale jak píše ministerstvo, uvedené opatření "posílí právní jistoty vlastníků". Bohužel už nepíšou, jak.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).