Hlavní navigace

Názor k článku Daňová reforma pohledem ekonomů: chudí budou ještě chudší od anonym - "Tímto dochází ale také k značným legálním únikům,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 3. 2011 23:36

    bez přezdívky

    "Tímto dochází ale také k značným legálním únikům, kdy si do svého přiznání může dávat všechny výdaje na slevu na dani."
    --- Pokud si dává do přiznání výdaje spojené s podnikáním, je to náklad a je to naprosto stejný princip, jaký uplatňuje jakýkoli zaměstnavatel (firma) zaměstnanců. (Docela by mě zajímalo, o kolik lidí míň myslíte, že by firmy zaměstnávaly, kdyby náklady na podnikání nefungovaly.) Nevím, jak chcete toto srovnávat s "náklady" zaměstnanců.

    Pokud si dává do přiznání nepřípustné výdaje, je to nelegální a stát má páky na to jej potrestat. To, že v tom stát někdy nekoná nejlépe, za to princip nákladů nemůže.

    "Proto dochzí z velké části, že podnikatelé naplatí daně žádné a zaměstnancům platí nízké mzdy."
    --- Můžete prosím doložit nějakou statistikou, že velká část podnikatelů (natož takových, kteří mají zaměstnance) neplatí žádné daně a nízké mzdy?
    Mimochodem, pokud za nízké mzdy mohou podnikatelé, proč jsou platy ve státním sektoru jen o jedno procento vyšší? Že by vykořisťoval i stát?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).