Hlavní navigace

Daň z příjmu fyzických osob: co byste měli vědět, než začnete vyplňovat formulář

16. 2. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Praktické informace o lhůtách, úrocích z prodlení a případném penále, pokud nestihnete daňové přiznání podat včas. Víte, do kdy musíte letos vše podat?

Pomalu se blíží konec února a nastává i období, kdy lidé začínají řešit daňová přiznání k dani z příjmů fyzických osob. V článku si proto shrneme základní informace o lhůtách, termínech, pokutách a místech, kam konkrétní přiznání zaslat, a následných dokumentech, které se s daňovým přiznáním pojí.

Lhůty pro podání daňového přiznání

Pokud si daňové přiznání zpracováváte sami, musíte jej podat nejpozději do úterý 3. dubna 2018. Poté vyprší základní lhůta pro podávání daňových přiznání.

V případě, že za vás daňové přiznání zpracovává daňový poradce, máte podle zákona termín prodloužený, a to do pondělí 2. července 2018. Ovšem v tomto případě si dejte pozor, zda za vás daňové přiznání zpracovává účetní, nebo daňový poradce. V únorové aktualitě jsme vás informovali o tom, že účetní vám smí vést daňovou evidenci nebo účetnictví, ale nesmí vám sestavovat daňové přiznání. Pokud ji přesto požádáte a účetní vám vyhoví, platí pro vás kratší lhůta pro podání daňového přiznání, a pokud účetní udělá v daňovém přiznání chybu, zaplatíte za ni vy.

Naopak pokud vám daňové přiznání sestavuje daňový poradce, případné chyby a pokuty nejdou na váš vrub, ale platí se z pojištění daňových poradců.

Nezapomeňte také, že pokud za vás daňové přiznání zpracovává daňový poradce, musíte mu k tomu udělit plnou moc a oznámit tuto skutečnost finančnímu úřadu. A to do úterý 3. dubna 2018.

K vyplnění daňového přiznání můžete využít také formuláře, které jsou k dispozici u nás na Měšci, a to ve formátu .pdf, .xslx a dalších variantách. K dispozici je vám také naše daňová kalkulačka.

Jak a kam podat

Daňové přiznání můžete podat několika způsoby:

Výjimka pro vás nastává ve chvíli, kdy máte podle zákona jako daňový subjekt zpřístupněnou datovou schránku nebo máte zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem. V té chvíli jste povinni podat daňové přiznání jen a pouze datovou zprávou s elektronickým podpisem, a to odeslanou skrze datovou schránku.

Pokud ale budete posílat daňová přiznání poštou, případně jej budete doručovat osobně, je potřeba zvolit konkrétní územní pracoviště, kterému daňové přiznání adresovat. Pokud si nejste jisti, můžete si územní pracoviště najít na webu Finanční správy podle několika parametrů. Rozhodující je místo vašeho trvalého pobytu.

Nestihl jsem to podat – dostanu pokutu?

Každému se může stát, že na podání daňového přiznání zapomene. I s tím finanční úřad počítá, a proto neuděluje pokuty ihned. Pokud řádný termín prošvihnete, máte ještě 5 pracovních dní na nápravu. Tedy do úterý 10. dubna 2018, pokud si podáváte daňové přiznání sami. A nebo do pondělí 9. července 2018, pokud vám přiznání zpracovává daňový poradce. V tyto dny už ale musíte zajistit doručení daňového přiznání přímo úřadu. Nestačí jen razítko pošty, že jste v tento den odeslali dokumenty poštou. Finanční úřad je do zmíněného data musí obdržet.

Jestliže ale propásnete i tyto lhůty, začnou vám již bohužel nabíhat úroky z prodlení. Ty činí 0,05 % z vyměřené daně za každý den prodlení. Maximálně však pokuta může činit 5 % z vyměřené daně a max. 300 000 Kč. Pokutu ale nedostanete, pokud nedosáhne 200 Kč.

Podávám přiznání ve stylu „sorry jako“

Leckoho by mohlo napadnout, že když mu po vyplnění daňového přiznání vyjde, že daň platit stejně nemusí, takže mu ji Finanční úřad nebude mít z čeho vyměřit, nemusí se obtěžovat s vyplňováním a může celou věc hodit za hlavu. Nebo že je výše daně minimální, a tak by výše pokuty stejně nepřesáhla 200 Kč, tudíž na co se namáhat s vyplňováním. Takhle to ale nefunguje. Pokud daňové přiznání nepodáte vůbec, bude vás finanční úřad vyzývat, ať ho podáte. Když budete výzvy ignorovat, dostanete penále, jehož výše začíná na 500 Kč.

Pokutu vám pak mohou snížit na polovinu, když formulář podáte do 30 dnů po uplynutí řádné lhůty a jinak u vás finanční úřad žádné jiné prodlení neeviduje. Ohledně placení daně pak máte ještě po řádném termínu 4 dny na nápravu bez sankce. Pátý den ale začíná nabíhat úrok z prodlení, který je ve výši roční repo sazby stanovené centrální bankou a zvýšený o 14 procentních bodů. Úrok se pak počítá za každý den prodlení.

Kdy zaplatit

Lhůta pro zaplacení vyměřené daně je splatná poslední den lhůty, která je stanovena pro podání daňového přiznání. Tedy rovněž do úterý 3. dubna 2018 v případě, že si zpracováváte daňové přiznání sami. Anebo do pondělí 2. července 2018, pokud jej za vás zpracovává daňový poradce. Toto jsou ale poslední dny, kdy je možné daň zaplatit. To znamená, že v tyto dny už musí mít finanční úřad částku na svém účtu.

Daň následně můžete zaplatit několika způsoby:

  • bankovním převodem,
  • v hotovosti na územním pracovišti finančního úřadu,
  • v hotovosti prostřednictvím poukázky typu A.

Pokud využijete možnost platby bankovním převodem nebo poukázkou typu A, má bankovní účet tvar předčíslí-matrika/kód banky. Předčíslí pro daň z příjmů fyzických osob podávajících přiznání je 721. Matrika závisí na místní příslušnosti k finančnímu úřadu, viz Bankovní účty finančních úřadů. Kód banky je vždy 0710 (Česká národní banka).

Variabilní symbol je vaše rodné číslo. Konstantní symbol je v případě bezhotovostní úhrady 1148.

Lhůty pro podání přehledů

Společně s daňovým přiznáním se pojí i podání Přehledů o příjmech a výdajích, a to pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečení.

Lhůty pro jejich podání se řídí tím, kdy jste podali daňové přiznání. Ode dne podání daňového přiznání vám totiž běží 30 denní lhůta, ve které musíte oba zmíněné přehledy podat daným institucím. Pokud byste tedy využili nejzazšího termínu, a to úterý 3. dubna 2018, musí vaše zdravotní pojišťovna a ČSSZ obdržet zmíněné přehledy do čtvrtka 3. května 2018.

Pokud za vás daňové přiznání zpracovává daňový poradce, musíte to zdravotní pojišťovně a ČSSZ oznámit do pondělí 30. dubna 2018. Jestliže nemáte povinnost podávat daňové přiznání, pak zmíněný přehled pro zdravotní pojišťovnu musíte doložit do neděle 8. dubna 2018.

skoleni_15_4

A v případě, že za vás přehled bude u ČSSZ podávat někdo jiný, například daňový poradce, musíte jej pověřit plnou mocí, kterou má ČSSZ na svých webových stránkách.

V následujících týdnech vám přineseme několik návodů a postupů při podávání daňového přiznání v různých životních situacích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).