Hlavní navigace

Názor k článku Daň z nabytí nemovitých věcí se neruší. Rozšíří se ale okruh osob, které budou osvobozeny od JVr - Pokud koupím nemovitost, nějakým způsobem ji zhodnotím (např....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 9. 2019 9:11

    JVr (neregistrovaný)

    Pokud koupím nemovitost, nějakým způsobem ji zhodnotím (např. zrekonstruuji) a následně prodám za vyšší cenu, tak tam nepochybně dochází ke vzniku přidané hodnoty (tedy k přidání hodnoty může docházet), a můžeme tak být rádi, že daň není 21%, ale jen 4%.

    Spíše v tomto ohledu je problematické to, že existuje zároveň i daň z nemovitosti, která se platí ročně. Stát tak daní vlastnictví jedné věci v zásadě 2x: jednou při nákupu, a nadále při vlastnictví, což už smysl příliš nedává, a z toho důvodu je pravice proti takovým daním. Navíc to komplikuje daňový systém, který tak vybírá dvě oddělené daně, které jsou v zásadě z jedné věci (z nemovitosti).

    Daň z nemovitosti je v zásadě poměrně nízká, a nahrává tak vlastníkům nemovitostí, kteří s nimi chtějí spekulovat, nebo je pronajímat. V cizině je např. ve španělsku je poměrně standardní to, že se platí jiná daň z nemovitosti, ve které člověk bydlí (rodinný domek (byt) popř. související pozemek), a jiná daň z ostatních nemovitostí.

    Bylo by tedy vhodné, aby se naši zákonodárci trochu zamysleli nad svým pojetím těchto daní, tuto daň zrušili a zavedli zvýšení daně z nemovitosti pro nemovitosti, ve kterých není trvalé bydliště vlastníka. Státní kasa by tím netrpěla (při vhodném nastavení spíše naopak), daňový systém by se zjednodušil a my bychom tu mohli vést flame o dani z nemovitosti, nikoliv o podivné daní z „nabytí nemovitých věcí“… :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).