Hlavní navigace

Daň z nabytí nemovitých věcí se neruší. Rozšíří se ale okruh osob, které budou osvobozeny

25. 9. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Senátoři navrhli zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Poslanecká sněmovna je ale přehlasovala a daň si prosadila. Novela zákona teď míří k podpisu prezidentovi.

Daň z nabytí nemovitých věcí (dříve daň z převodu nemovitosti) byla v poslední době poměrně probírané téma. Spekulovalo se, zda by bylo férovější, kdyby měla daň několik sazeb nebo jestli by nebylo nejlepší ji rovnou zrušit. Pro zrušení daní by pochopitelně byla většina lidí. Jenže o tom, co se zruší a co se zavede, rozhoduje poslanecká sněmovna. A ta přehlasovala Senát a prosadila si, že daň bude. Pouze se změní okruh lidí, kterých se bude týkat.

Pozměňovací návrh Senátu poslance nezajímal

Když prošla novela zákona i třetím čtením v poslanecké sněmovně a zamířila do Senátu, přibyla k ní řada připomínek. Pozměňovací návrh Senátu preferoval zrušení daně z nabytí nemovitých věcí a s tím vrátil novelu zákona zpět k projednání do poslanecké sněmovny.

Například ODS považuje tuto daň za nemorální a její zrušení podpořili i poslanci TOP 09, Pirátů, STAN, lidovců a SPD. Naopak ANO, ČSSD a komunisté byli pro zachování daně.

Ti nakonec pozměňovací návrh Senátu přehlasovali a prosadili si, že daň se i nadále bude vybírat.

Nakonec se ale přeci jen něco změnilo. Rozšíří se okruh osob, které budou od daně z nabytí nemovitosti osvobozeny.

Kdo bude od daně osvobozen?

Zmíněnou daň nemusíte platit ze staveb a z pozemků, které jsou vyňaty z předmětu daně nebo jsou od daně osvobozeny. Aktuální výčet všech staveb osvobozených od platby daně z nemovitých věcí popisuje § 9 – Osvobození staveb od daně podle Zákona o dani z nemovitosti. Aktuální výčet všech pozemků osvobozených od platby daně z nemovitých věcí popisuje § 4 – Osvobození od daně z pozemků podle Zákona o dani z nemovitosti.

Od daně je aktuálně osvobozeno vždy první úplatné nabytí vlastnického práva ke stavbě rodinného domu, k pozemku nebo k právu stavby, pokud je součástí stavba rodinného domu.

Dále pak k bytové jednotce a spolu s tím i ke garáží, sklepu či komoře, které se nachází v bytovém domě.

Nově pak k těmto osvobozeným subjektům přibudou další. Díky novele budou od takzvané nabývací daně osvobozeni nejenom ti, co si koupí nový byt v bytovém domě, ale také ti, co si koupí nový byt v rodinném domě, říká ministryně financí Alena Schillerová. Právě ta stojí za návrhem rozšíření osvobození od daně.

Důvodem rozšíření je vymezování jednotek v rodinných domech

Podle ministryně reaguje tento návrh na rostoucí trend, kdy se stále více vymezují bytové jednotky v rodinných domech. V některých oblastech je navíc povolena stavba pouze rodinných domů, tudíž některé skupiny obyvatel by neměly možnost si zakoupit nemovitost, ze které nemusí daň odvádět.

Sazba daně z nemovitých věcí bude i nadále činit 4 %.

Cílem tohoto rozšíření je tak sjednocení podmínek pro osvobození jednotek v bytových a rodinných domech. Jinými slovy, nebude rozdíl mezi tím, jestli se vaše jednotka nachází v bytovém, nebo rodinném domě.

skoleni_15_4

Co se nemění

Totožná zůstává sazba daně, a to 4 %. Nemění se ani to, že povinnost platit daň má kupující. Do roku 2016 to byl naopak prodávající a přenesení této povinnosti na kupujícího se setkalo s velkou vlnou nevole. Dokud platil daň prodávající, automaticky si k částce, kterou chtěl za nemovitost utržit, připočetl výslednou daň. Málokdo ale po přenesení povinnosti platit daň na kupujícího tuto částku zase odečetl a nemovitost zlevnil. Někteří kupující proto měli pocit, že daň v podstatě platí dvakrát.

Novelu zákona nyní dostane k podpisu prezident.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).