Hlavní navigace

Další varování před zápornými sazbami,… co na to ECB?

7. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Banka pro mezinárodní platby vyslala další varování před snižováním sazeb do záporu. Efekty jsou podle ní neprozkoumané a mohou ve finále nadělat více problémů než užitku.

Banka pro mezinárodní platby (BIS) vyslala další varování před snižováním sazeb do záporu. A to zhruba týden před tím, než ECB (pravděpodobně) srazí depozitní sazbu znovu hlouběji do záporu. BIS upozorňuje na to, že efekty záporných sazeb jsou neprozkoumané a mohou ve finále nadělat více problémů než užitku.

dan_z_prijmu

Jelikož neexistuje žádná delší zkušenost s pobytem sazeb v záporu, není jasné, jak budou jednotlivci a banky při delším trvání experimentu reagovat. Zatím se záporné sazby příliš nepromítly do sazeb, které evropské banky účtují domácnostem nebo podnikům. A pokud tak neučiní, je otázkou, zda snižování sazeb do záporu dává vůbec smysl. Na druhou stranu, pokud by tak učinily, může to podle BIS výrazně ohrozit hospodaření řady evropských bank (tlačit na nižší marže). Tedy za předpokladu, že by banky nezačaly účtovat záporné sazby i většině vkladatelů.To by ale zase mohlo ohrozit stabilitu základny vkladů – něco na čem bytostně stojí byznys model finančního zprostředkovatele. BIS netvrdí jednoznačně, že se stane to či ono. Pouze upozorňuje na to, že záporné sazby nakonec mohou bankovnímu sektoru zamotat hlavu tak, že nakonec zcela ztratí orientaci v terénu (více na https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt1603e­.htm)

I tak varování BIS pravděpodobně v tomto týdnu nebude vyslyšeno. Tváří v tvář nízké inflaci ECB nevydrží jen tak sedět se založenýma rukama. A to, i když její kroky již ekonomice pravděpodobně moc nepomohou a mohou do budoucna zadělat na řadu těžko předvídatelných problémů. Čekáme, že sníží depozitní sazbu o 10 bps nebo případně zavede dvě depozitní sazby a přistoupí k výraznějšímu snížení spodní sazby (na nová depozita u ECB). Navíc si nechá pravděpodobně dveře otevřené k dalšímu snížení sazeb během léta a podzimu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).