Hlavní navigace

Názor k článku Další regulace z EU nám má šetřit kapsu. Možná si nakonec spíš připlatíme od Patrik Chrz - EC karty (dnes se správně má používat nový...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 7. 2013 10:19

    Patrik Chrz

    EC karty (dnes se správně má používat nový název Giro Card, ale stejně všichni říkají EC karte) jsou vydávány jako duální. V EC terminálu se karta tváří jako EC v jiných terminálech se tváří jako Maestro. Takže Němec v zahraničí problémy nemá (navíc do zahraničí si většina lidí stejně pořizuje kreditku, protože na debetku si ani nepůjčí auto, minimálně když není embossovaná), horší je to u zahraničního návštěvníka v Německu.
    Obchodník může mít terminál nastavený různě, některé berou jen EC karty, některé (např. v pohraničních oblastech) berou alespoň ještě Maestro (sice platí víc za akceptaci, má tedy nižší zisk, ale asi i tak se mu to vyplatí), některé berou všechny běžné karty.

    Třetí možnost není pro obchodníka moc výhodná. V případě 2) zaplatí vyšší provizi jen z plateb, které provede cizinec (Němec nebude mít nikdy "čistou" Maestro kartu, vždy bude v kombinaci s EC), ale v případě 3) zaplatí vyšší provizi i z plateb některých Němců, kteří raději zaplatí kreditkou (oddálení platby cca o měsíc), než EC kartou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).