Hlavní navigace

Další ránu v podobě vyostřeného separatismu Španělsko nepotřebuje

27. 9. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jako by nestačila nepříznivá ekonomická situace a divoké protireformní protesty v Madridu, oznámilo Katalánsko předčasné volby které nejsou ničím jiným, než referendem o odtržení.

Situace ve Španělsku se začíná čím dál více zamotávat. Divoké protireformní protesty v Madridu neberou konce. K tomu se ještě přidalo Katalánsko, které oznámilo, že se 25. listopadu budou konat předčasné volby. V podstatě jde ale o referendum o odtržení. Separatisté se snaží využít rostoucí nespokojeností s centrální vládou. Podle průzkumů je pro nezávislost poprvé více než polovina lidí. 

Katalánsko, které generuje 20 % španělského HDP, požádalo centrální vládu o pomoc ve výši 5 mld. eur. Cítí se ale ukřivděno, protože nese příliš velký díl daňové zátěže a říká, že nebýt součástí SPA nepotřebovalo by tuto pomoc…No… A místo daňové autonomie, po které Katalánsko delší dobu volá, požaduje Rajoy za poskytnutí pomoci její celkové snížení. Se budou těžko domlouvat. V každém případě, vyostření separatismu této části SPA je asi to poslední, co Madrid potřebuje. 

Dnes by měl Rajoy představit další kolo úspor a rozpočet na 2013. Včerejší data za rozpočet mezitím ukázala, že dosažení letošního deficitu 6,3 % bude asi nereálné. Centrální banka navíc naznačila, že španělské HDP ve 3Q12 výrazně kleslo. A v pátek zveřejní agentura Moody’s revizi ratingu Španělska, downgrade do neinvestičního pásma je dost pravděpodobný. Tlak na Rajoye, aby požádal o pomoc a tím otevřel ECB dveře k nákupu bondů, tak stupňují jak domácí banky, tak zejména Itálie a Francie, které se bojí rozšíření nákazy (s tím, že FRA, jak včera oznámila, má poprvé po 13 letech více než 3 mil. nezaměstnaných). Doufejme, že opravdu jen čeká na to, až představí reformy, aby pak nebyl voliči nařčen z toho, že podléhá diktátu Bruselu … 

Trhy nezůstaly bez reakce – španělské 10y výnosy se z 5,75% dostaly až přes 6,05%, euro oslabilo na 1,285. 

Pozadu za Španěly nezůstávají ani Řekové. Včerejší demonstrace na oslavu 24h generální stávky musela policie rozhánět plynem. 

dan_z_prijmu

Dnes zasedá ČNB. Naprostá většina analytiků včetně nás očekává cut o 25 b.b. na 0,25%. Pokud jde o nestandardní opatření, o kterých mluvil minulý týden guvernér Singer, s tím nepočítáme, diskuze však o tomto tématu bude. Kde se bere naše přesvědčení, že půjdou sazby dolu? Ekonomika působí stále více protiinflačně, poslední čísla za HDP byla pro ČNB zklamáním a dolů je táhla hlavně extrémně slabá poptávka domácností (-3% r/r v 1H12). Navíc nelze čekat žádná výrazné zlepšení, fiskální restrikce bude pokračovat i v dalších letech. Pokud jde o korunu, ta zůstává relativně silná. Pár dalších argumentů se můžete dočíst v našem Makroskopu. 

Vláda včera schválila návrh rozpočtu – deficit 100 mld., 2,9% HDP. Tohle není tak důležité – důležité je, jestli se šestice vzbouřenců za návrh v Parlamentu vysloví. Myslíme, že ano, ale domluva s nimi nemusí být jednoduchá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).