Hlavní navigace

Čtyři novinky, které příští rok přilepší rodinám s dětmi

21. 10. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Čtyři novinky od příštího roku nechají rodinám s dětmi více peněz v peněžence. Které to jsou?

Podpora rodin s dětmi byla jedním z největších volebních taháků. Jak si tedy příští rok polepší rodiny s dětmi?

Porodné i na druhé dítě

Koncem září sněmovna schválila zavedení porodného i na druhé dítě. Od nového roku tak porodné na první dítě bude činit stejně jako letos 13 000 Kč, při narození vícerčat pak 19 500 Kč. 

Koeficient, od kterého je ale nárok odvozen, by se měl (pokud návrh posvětí i Senát) zvýšit ze současného 2,4 násobku životního minima (18 504 Kč) na 2,7násobek životního minima rodiny (příjem rodiny ve výši 20 817 Kč). 

Porodné by se nově mělo vyplácet i na druhé dítě, a to ve výši 10 000 Kč. 

Daňové zvýhodnění na další děti

V příštím roce si ale polepší nejen rodiny s nižšími příjmy, které se vejdou s měsíčním příjmem do stanoveného zvýšeného limitu. Dojít by totiž mělo i ke zvýšení daňové slevy na druhé a další děti.

V letošním roce si může jeden z rodičů uplatnit na své dítě daňové zvýhodnění v celkové výši 13 404 Kč za rok (roční částku uplatňují jen OSVČ). Zaměstnancům je tato sleva odečítána většinou měsíčně ve výši 1117 Kč.

V případě, že má poplatník nižší daňovou povinnost, než kolik činí sleva na dítě, odečte se v tomto jediném případě sleva až do záporu. Rodič pak získá od finančního úřadu přeplatek ve formě daňového bonusu. 

Rodiče se dvěma dětmi by si měli při uplatnění slevy na to druhé přilepšit o 2400 Kč ročně. Na třetí a další dítě si bude moci jeden z rodičů uplatnit slevu o 3600 Kč vyšší. (Daňové zvýhodnění na jedno dítě zůstane ve stejné výši, v jaké je platné pro letošek, tedy na úrovni 1117 Kč měsíčně, což odpovídá roční částce 13 404 Kč.)

Měsíčně se tedy daňové zvýhodnění na druhé dítě zvýší o 1317 Kč a na třetí a každé další dítě pak o 1417 Kč. Podrobnější porovnání s letošním rokem najdete v článku Kolik peněz ušetří změna daňového zvýhodnění rodinám s dětmi?

Více dětí = větší sleva 

Rodič se dvěma dětmi si polepší měsíčně o 200 Kč, protože sleva na druhé dítě se zvýší na 1317 Kč měsíčně. Poplatník, který bude mít děti tři a na všechny uplatní daňové zvýhodnění, si měsíčně přilepší dokonce o 500 Kč, protože daňové zvýhodnění na třetí dítě se zvýší o 300 Kč na 1417 Kč měsíčně.

Pokud bychom uvažovali modelový příklad zaměstnance s hrubou mzdou 20 000 Kč, bude vliv změn v rámci daňového zvýhodnění pro rok 2015 následující: 

Poplatník bez dětí a s jedním dítětem bude z pohledu vlivu daňového zvýhodnění na čistou mzdu beze změn.

Poplatník se dvěma dětmi ale bude pobírat při jinak nezměněných podmínkách čistou mzdu ve výši 18 284 Kč kvůli o 200 Kč vyšší daňové slevě na druhé dítě. Daňový bonus za tento měsíc dosáhne výše 484 Kč a za rok celkem 5808 Kč. 

Poplatník se třemi dětmi bude pobírat čistou mzdu ve výši 19 701 Kč měsíčně. Čerpat bude slevu na první dítě ve výši 1117 Kč, slevu na druhé dítě ve výši 1317 Kč a slevu na třetí dítě ve výši 1417 Kč. Celkem si proti předchozímu roku polepší měsíčně o 500 Kč. Daňový bonus za jeden měsíc se zvýší na 1901 Kč. Za rok tak bude v součtu odpovídat částce 22 812 Kč.

Porovnání výše čisté mzdy s daňovým zvýhodněním pro rok 2014 a 2015
Děti, na které lze slevu čerpat Čistá mzda v roce 2014 Čistá mzda v roce 2015 Rozdíl za měsíc/rok
Bez dětí 15 850 Kč 15 850 Kč 0 Kč
1 dítě 16 967 Kč 16 967 Kč 0 Kč
2 děti 18 084 Kč 18 284 Kč 200 Kč/2400 Kč
3 děti 19 201 Kč 19 701 Kč 500 Kč/6000 Kč

Sleva na školku

Z daňového hlediska si mohou polepšit i rodiče, kteří umisťují své dítě do zařízení péče o děti předškolního věku, tedy i do mateřských školek. Jeden z rodičů by totiž měl mít možnost si uplatnit daňovou slevu, která se bude odvíjet od prokazatelně vynaložených výdajů za péči v předškolním zařízení. 

Předpokládá to zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Sice ho 8. října 2014 vetoval prezident, ten měl ale výhrady k tomu, že nebyla schválena senátní verze, která by umožnila pokračování lesních školek. Proti tzv. slevě na školku námitky neměl.

Norma tak nemohla nabýt účinnosti 1. září, jak se původně předpokládalo. Vrací se do Poslanecké sněmovny k dalšímu projednání a pro její schválení bude potřeba 101 hlasů poslanců. 

Tzv. sleva na školku by měla být limitována hranicí výše minimální mzdy. Pokud bude norma schválena tak, aby stihla platit ještě pro letošní rok, bude letos platit maximální hranice pro výši slevy 8500 Kč. Od toho příštího už bude ale platit částka 9200 Kč, protože od 1. ledna 2015 dojde ke zvýšení minimální mzdy. Čtěte více: Minimální mzda se zvýšila na 9200 Kč, někdo ale získá i 18 400 Kč

Podrobnosti k nové daňové slevě, jak je definuje návrh zákona o dětských skupinách: 

(1)Výše slevy za umístění dítěte odpovídá výši výdajů prokazatelně vynaložených poplatníkem za umístění vyživovaného dítěte poplatníka v daném zdaňovacím období v zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy podle školského zákona, pokud jím nebyly uplatněny jako výdaj podle § 24.

(2)Slevu na dani lze uplatnit pouze, žije-li vyživované dítě s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti.

(3)Slevu lze uplatnit za vyživované dítě poplatníka, pokud se nejedná o vnuka nebo vnuka druhého z manželů. Za vnuka nebo vnuka druhého z manželů lze slevu uplatnit pouze, pokud jsou v péči, která nahrazuje péči rodičů.

(4)Za každé vyživované dítě lze uplatnit slevu maximálně do výše minimální mzdy stanovené pro zaměstnance odměňovaného měsíční mzdou k počátku příslušného zdaňovacího období a neupravené s ohledem na odpracovanou dobu a další okolnosti, podle právních předpisů upravujících výši minimální mzdy (dále jen „minimální mzda“).

(5)Vyživuje-li dítě v jedné společně hospodařící domácnosti více poplatníků, může slevu za umístění dítěte uplatnit ve zdaňovacím období jen jeden z nich.“.

Jak slevu uplatnit?

Vynaložené náklady samozřejmě budete muset doložit potvrzením od provozovatele příslušného zařízení. Uznávat se ale budou jen výdaje za návštěvu školky. Například zde zkonzumované obědy už od daně odečíst nepůjdou. 

Slevu na všechny nezaopatřené děti do 26 let bude možné uplatnit v souhrnné výši za uplynulý rok a to pouze těmi poplatníky, kteří s dítětem žijí ve společné domácnosti. Nebude tedy možné o ni snižovat měsíční mzdu zaměstnanců, jako je tomu u slevy na dítě. A nebude možné se pomocí této slevy na dani dostat do záporné daňové povinnosti, kdy vzniká tzv. daňový bonus (ten se uplatňuje formou přeplatku na dani, který vám zpět pošle finanční úřad), jako je tomu u daňového zvýhodnění. 

Kombinace slevy na dítě a slevy na školku se vzájemně nijak nevylučuje. V současnosti se nehovoří ani o tom, že by si ji nemohli uplatnit OSVČ, které uplatní výdajový paušál. (Tyto OSVČ si nemohou uplatnit právě slevu na dítě a slevu na vyživovanou manželku.)

Podle návrhu zákona nebude možné, aby slevu na dani uplatnili prarodiče dítěte, pokud ho ovšem nemají v péči, která nahrazuje péči rodičů.

Pokud tedy máte nárok na obě slevy a příjmy se zásadně neliší, měli byste promyslet, kdo si v rodině co uplatní. Slevu na školku by si totiž měl uplatnit spíš rodič s vyššími zdanitelnými příjmy, aby z ní využil co nejvíce. Daňové zvýhodnění (tedy slevu na dítě) pak druhý rodič s nižšími příjmy, protože se může dostat i do záporu a čerpat tak daňový bonus.

skoleni_15_4

Nižší DPH na pleny a dětskou výživu

Nová vláda odsouhlasila i vytvoření snížené třetí sazby DPH, která se má aplikovat na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu. Místo původní 15% sazby se tedy na toto zboží bude vztahovat nová sazba DPH ve výši 10 %. 

Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL dokonce uvedl, že jeho strana by chtěla v EU vyjednat výjimku, aby položky, na které se bude aplikovat nová třetí sazba DPH, byly zcela vyjmuty z tohoto zdanění.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).