Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Čtyři mýty, které budou vaši peněženku na dovolené mrzet od Občan - Nějak nechápu jak mohl autor nezmínit nejlevnější výběr...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2011 15:40

    Občan (neregistrovaný)

    Nějak nechápu jak mohl autor nezmínit nejlevnější výběr z bankomatu v zahraničí, který má Česká Spořitelna. Jediný poplatek je 6,- Kč při výběru z bankomatu Erste.
    V Chorvatsku jsem letos takto vybíral a nebyl žádný problém. Kurz byl 3,28 za Kunu, přičemž ve směnárně nejlepší byl 3,50 Kč za Kunu.
    Ale zároveň musím upozornit na jednu zákeřnost ČS. Při dotazu na zůstatek na účtu mi naúčtovali 20,- Kč poplatek. Takže mě ten výběr stál vlastně 26,- Kč.
    Tak si na to dejte bacha.

  • 12. 7. 2011 17:01

    Patrik Chrz

    Mým záměrem bylo poukázat na hlavní mýty, které se šíří mezi lidem, tedy že je vždy lepší platit a vybírat kartou, než vyměnit ve směnárně nebo vybrat peníze z bankomatu. U každé "demýtizace" jsem uvedl nějaký příklad, kde jsem upozornil na to, že situace může být ještě o něco složitější dle podmínek vlastní banky a že je dobré si před odjezdem zjistit, jaké podmínky u vlastní banky zrovna platí, konkrétně v mýtu třetím: Před odjezdem na dovolenou se může vyplatit si zjistit informace, jaké podmínky má zrovna ta vaše banka a zda v plánovaném místě pobytu není nějaký ten zvýhodněný bankomat
    Zmínil jsem hlavně Unicredit, protože rozsah její bankomatové sítě v Evropě je z u nás působících retailových bank rozhodně největší, což ovšem neznamená, že jiné banky neposkytují podobnou službu (i když rozhodně v menším rozsahu) a dle tarifu účtu může být výběr zcela bez poplatku.
    Takový přehled uváděl ve svém článku Dalibor Chvátal http://www.mesec.cz/clanky/jak-vybirat-z-bankomatu-v-zahranici-levne/

    Ono "nejlevnější výběr ze zahraničního bankomatu" je dost relativní pojem. Za 5 Kč je možné vybírat z bankomatů ČSOB, dle tarifu i zdarma ze sítě Unicredit a z jakéhokoliv bankomatu kartou mBank. Ale jak jsem uvedl na příkladu v diskusi (příspěvky ve vláknu "Brno" 8. 7. 2011 13:44 a pozdější), i výběr zdarma může být nakonec drahý. ČS má poměrně dobré kurzy (z velkých bank se řadí spíše k těm lepším), přesto je jen otázkou částky, kdy bude výběr Axa kartou za 1 %, min. 59 Kč výhodnější, než za 6 Kč kartou ČS.
    Včerejší kurz HRK u ČS byl 3,334, u Axy 3.285106. "Bod zlomu" je tak u částky cca 1200 HRK (výběr kartou AXA by byl za 4001,12 Kč, výběr kartou ČS za 4006,80 Kč). Pro menší částky se tak vyplatí ČS (ale zase musím vybírat jen a pouze z toho správného bankomatu), pro větší částky se vyplatí Axa. Pro platbu v obchodě je vždy výhodnější Axa.
    Vše záleží na vzorci chování daného jedince. Rodina s dětmi určitě ušetří s Axou, parta studentů, kde každý vybírá "na sebe" a raději po malých částkách, aby peníze někde neztratil, dá z těchto dvou pravděpodobně přednost spíše ČS.

  • 13. 7. 2011 9:04

    Občan (neregistrovaný)

    Díky za vysvětlení. Už chápu, že článek byl o něčem jiném a nešel do detailů jednotlivých služeb.
    Cením si i vašeho výpočtu.
    Nějak mi ale nesedí informace u mBank a ČSOB, mám obě karty.
    mBank jsem přestal používat od té doby co zavedli bezplatný výběr z bankomatu jen v případě plateb kartou měsíčně nejméně 4 000,- Kč. Výběr v česku tedy zdarma není, nevím jak v zahraničí, ale divil bych se že ano.
    U ČSOB mám exkluzivní konto a výběr v zahraničí je nehorázně drahý, tuším 80,- Kč plus nějaké procento z částky, lichva největší.

  • 13. 7. 2011 11:14

    Patrik Chrz

    ČSOB má výběr v zahraničí za 80 Kč + 0,5 % z vybírané částky. Ovšem to neplatí pro bankomaty slovenské pobočky ČSOB (což je také zahraničí), kde je to za 5 nebo v některých případech 6 Kč (např. pro klienty FIO).

    MBanka má opravdu výběr v zahraničí "zdarma" pří výběru větší částky než 2500 Kč (jinak za 35 Kč). Ovšem ono "zdarma" si nechá zaplatit na horším kurzu, takže může vyjít výhodněji výběr jinou kartou, kde i přes poplatek nakonec klient díky lepšímu kurzu ušetří.

    Co se týče té podmínky výběru z bankomatu zdarma v ČR u mBank, tak je to následovně.
    obrat na kartě (platby u obchodníků) 2 000 Kč - 1 výběr zdarma
    obrat 3 000 Kč - 2 výběry zdarma
    obrat 4 000 Kč - 3 výběry zdarma

    Opět jako u zahraničních plateb i zde záleží na vzorci chování daného jednotlivce. Pro jednoho je levnější to, pro jiného ono.

  • 13. 7. 2011 12:32

    Občan (neregistrovaný)

    Perfektní, díky :)
    Na Slovensko pravda moc na dovolenou nejezdím, ale někomu se to může třeba hodit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).