Hlavní navigace

ČSOB mění sazebník. Zdražuje výběry na pobočce a končí s Czech Pointem

18. 4. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ČSOB
Aktualizováno 23. 4. 2018 9:00
O deset korun se od července prodraží třeba výběry na pobočce. ČSOB také už nenabízí na pobočkách například výpis z katastru, který je v bance levnější než na poště.

ČSOB, jedna ze tří největších bank v Česku, mění od začátku července sazebník. O desetikorunu zdražuje například výběry z účtů na pobočkách, naopak levněji vyjdou výběry z bankomatů „sesterských“ bank ze skupiny KBC, pod kterou ČSOB patří.

Změny v sazebníku také prozrazují, že ČSOB skončila s poskytováním služeb Czech Point. Například výpis z katastru nebo z trestního rejstříku tak už na pobočkách ČSOB nedostanete. Banka tyto služby přestala poskytovat na konci března. 

Banka o změnách podmínek a sazebníku už informovala klienty. Server Měšec.cz má tento dokument, ve kterém banka vyjmenovává změny, k dispozici.

S Czech Pointy končí

Czech Pointy spadají pod ministerstvo vnitra a mají sloužit jako kontaktní místo pro občany s veřejnou správou. ČSOB měla autorizaci na tyto služby jako jediná banka v Česku od roku 2013. Smlouva se státem byla na pět let a za roční poplatek ve výši dvou milionů korun.

Lidé tak mohli na zhruba 70 pobočkách ČSOB získat například výpis z katastru nemovitostí, od čehož si banka slibovala zjednodušení například při žádostech o hypotéku. První strana výpisu vyšla na 80 korun, každá další pak na 40 korun.

V bance bylo možné získat i výpis z rejstříku trestů za 80 korun nebo autorizovaně převést oficiální dokumenty z papírové do digitální podoby (nebo naopak) za 20 korun za každou stranu. V bance bylo také možné zažádat o zřízení datové schránky.

Služby Czech Point byly na pobočkách ČSOB u některých položek levnější, než je tomu například na pobočkách pošty. Tam za vydání první strany z katastru dáte o 20 korun více a o deset korun za stranu je dražší konverze dokumentů.

Důvod, proč ČSOB službu ruší, se nabízí. Zájem ze strany klientů je minimální a bance se nevyplatí státu platit dvoumilionový autorizační poplatek ročně. Podle statistiky ministerstva vnitra podíl ČSOB na vydaných dokumentech přes Czech Pointy vychází aktuálně na 0,07 procenta. Nejvyšší podíl má Česká pošta s 55,7 procenty.

Služby byly dlouhodobě klienty nevyužívané, náklady vs. obchodní přínos nebyly udržitelné + náročná znalost/zkoušky pro zaměstnance na systém Czech pointu, říká důvody pro ukončení služby Patrik Madle, mluvčí ČSOB.

Dražší výběry

Změny sazebníku pak míří hlavně do oblasti práce s hotovostí na pobočkách. ČSOB od července ze 70 na 80 korun zdražuje poplatky za vklad na účet třetí osobou a za výběr z účtu. Dražší budou i výběry na základě šeků.

Pozor by si od července měli dát lidé, kteří mají spořicí účet v cizí měně. Banka totiž ruší příchozí platby a odchozí platby zadané elektronicky v měně účtu bez poplatku. Nově se za tyto platby budou platit ceny za klasický zahraniční platební styk.

Naopak výhodnější budou výběry z bankomatů u zahraničních „sester“ ČSOB. V Belgii, Bulharsku a Maďarsku tak nově půjde vybírat za pět korun.

Žádné změny banka naopak od července nechystá v nabídce běžných účtů. I nadále tak ČSOB bude lákat především na Plus Konto, u kterého se při alespoň desetitisícovém měsíčním obratu na účtu neplatí měsíční poplatek za vedení. Při nesplnění zmíněné podmínky je to 69 korun za měsíc.

skoleni_15_4

Zdarma jsou k tomuto účtu třeba i odchozí platby zadané elektronicky, platební karta nebo výběry z bankomatů ČSOB (výběry u konkurence vyjdou na 40 Kč).

Výpis změn v sazebníku ČSOB od 1. července
Položka v sazebníku Nová cena Stará cena
Výběr z bankomatů skupiny KBC v Belgii u KBC Brussels, Maďarsku u K&H Hungary a Bulharsku u CIBANK Bulgaria 5 Kč debetní kartou; 50 Kč kreditní kartou 100 Kč debetní kartou; 150 Kč kreditní kartou
Zřízení či změna trvalého příkazu či inkasa ve prospěch ČSOB Pojišťovny na pobočce 0 Kč 50 Kč
Služby Czech Point Už nebudou v nabídce Např. 80 Kč za první stranu výpisu z katastru a 40 Kč za každou další
Vklad provedený třetí osobou na účet 80 Kč 70 Kč
Výběr na pobočce z platebního účtu v měně účtu (týká se běžných a spořicích účtů) 80 Kč 70 Kč
Výběr na pobočce z platebního účtu v Kč / cizí měně z účtu vedeného v jiné měně (týká se běžných a spořicích účtů) 80 Kč (nebo protihodnota 80 Kč v měně účtu) + 1 % z vybírané částky 70 Kč (nebo protihodnota 70 Kč v měně účtu) + 1 % z vybírané částky
Šeky inkasované v jiných bankách 1,5 % z částky šeku, minimálně 300 Kč a maximálně 10 000 Kč 1 % z částky šeku, minimálně 300 Kč a maximálně 3000 Kč
Výběr z účtu prostřednictvím šeku hotovostně 80 Kč 70 Kč
Garantovaný OUR poplatek pro odchozí USD platby 500 Kč Tento poplatek nebyl v sazebníku.
Příchozí platba v měně účtu a Odchozí tuzemská platba elektronicky v měně účtu uvedené v části ČSOB Spořicí účet (v cizí měně) 0 Kč Nově může ČSOB účtovat poplatky za zahraniční platební styk sjednané v části sazebníku Účty a platby v oddílu Tuzemský a zahraniční platební styk; například u příchozí SEPA platby je to 150 Kč a u odchozí 250 Kč

Zdroj dat: Oznámení ČSOB o změně sazebníku a podmínek od července 2018

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).