Hlavní navigace

ČS: Času dost

11. 1. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chcete se dostat do potíží se státními orgány? Plaťte zálohy sociálního pojištění trvalým příkazem České spořitelny. Až zjistíte, že dlužíte státu nemalou částku, nedivte se...

Čtenářská zkušenost:

Rád bych vám sdělil svou zkušenost s Českou spořitelnou – dle mého názoru bankou s nejhoršími službami v České republice.

Od doby, kdy Česká spořitelna zavedla sdružené přepážky, musí klienti čekat dlouhé fronty. Dříve, když existovaly samostatné přepážky pro běžné účty, pracovnice byly schopny své povinnosti zvládnout a klient byl velmi rychle obsloužen. Dnes strávím ve frontě pokaždé 30–45 minut, než se dostanu k přepážce. Se zavedením sdružených přepážek také rapidně poklesla odborná úroveň pracovnic. Dělají velice často chyby, o kterých se zmíním níže. Dle hesla všichni chtějí dělat všechno, ale nikdo neumí pořádně nic!

V polovině roku 2000 jsem podal trvalý příkaz k úhrade záloh sociálního zabezpečení PSSZ. Po cca 4 měsících jsem zjistil, že platba byla ze strany České spořitelny uhrazena pouze jednou! Vedoucí pobočky v Praze 7 se ke mně namísto omluvy chovala velmi nepříjemně, když zjistila, že bude muset některá z pracovnic uhradit penále. Osočila mne, že to je moje chyba, protože si mám vše kontrolovat! Nakonec vystavila potvrzení, že penále PSSZ uhradí. Nemusím vám snad připomínat, jak to pro mne bylo nepříjemné, zvláště v situaci soc. pojištění… Jaké bylo mé překvapení, když jsem po dalších třech měsících zjistil, že platby stále nejsou prováděny! Znovu jsem vystál dlouhou frontu, znovu byla uznána chyba ČS a vystaven doklad o způsobené chybě ve slovenském jazyce (na formuláři ČESKÉ spořitelny skutečně působí 8 let po rozdělení federace jako kuriozita!). Můj údiv a rozčarování dovršil výpis z účtu, na kterém se mi znovu účtuje poplatek za změnu trvalého příkazu, aniž bych já cokoliv zavinil!

Přál bych vám vidět ty kyselé obličeje po vyměření penále a mém následném požadavku na jeho úhradu ze strany České spořitelny. Pracovnice za přepážkou se na mne dívaly jako na největšího skrblíka, kterého kdy viděly a několikrát mi zdůraznily, že to holt bude muset pracovnice ČS zaplatit ze svého. A jejich řešení? Místo toho, aby platbu provedly sami na účet PSSZ a zodpovědné pracovnici částku strhli z platu, přinutili mne podat příkaz k úhradě a pracovnice ČS pak vytáhla z peněženky příslušnou částku, kterou mi vrátila…

Podobnou zkušenost má kolegyně, které stejná pobočka už dvakrát způsobila podobné potíže – jednou s neuhrazením leasingové splátky a následným penále, podruhé jí Radiomobil málem vypnul telefon, přestože byl příkaz podán včas! Kdo jí uhradí poplatek za upomínky k úhradě, který jí Radiomobil účtuje a ona ho také nezavinila?

Mé příjmy, které do banky přicházejí, určitě nepatří k nejmenším. Musím se už jen smát, když pracovnice ČS, které jsem se chtěl zeptat na limit své karty, přede mnou úzkostlivě zavírá dveře, div se se mnou nepere. Posléze se mnou neochotně komunikuje vzniklou štěrbinou, protože je přece přesně půl a nějaký klient stále otravuje… Víte, jaké mají otevírací hodiny pobočky ČS? Mám dojem, že je to banka orientující se na důchodce, kteří mohou stát fronty v dopoledních hodinách.

Pro zajímavost:
Po,Čt: 9–12:30 13:30–18:00
Út, St, Pá: 8:00–14:00


Mám velkou chuť změnit banku, ale nemám chuť měnit veškeré trvalé příkazy, platit nějakou dobu souběžně poplatky za vedení dvou účtů, informovat veškeré své partnery atd. Na to zkrátka nemám čas a náladu, tak dále zůstávám klientem nejhorší banky v ČR včetně internetového bankovnictví, kdy se mi nikdy u ČS nepodařilo natypovat příkaz k úhradě napoprvé. Používám internetové bankovnictví i u KB a ŽB a tam je vše bez problému.

Všeobecným jevem u bank, který mne pobuřuje, je v poslední době nezájem o klienty, kteří jim svěřují své peníze a snaha přinutit je vyděračskými poplatky k tomu, aby přestaly chodit na pobočky a „otravovat“.

Dr. Martin Neumann
(text prošel redakční úpravou)

Reakce České spořitelny:

VYJÁDŘENÍ k dopisu čtenáře:

Zcela obecně formulovaná stížnost nám bohužel neskýtá možnost konkrétně reagovat na jednotlivé problémy, o nichž autor píše. Čtenář si stěžuje na:

1) …dlouhé fronty na přepážkách…
V městské části Praha 7 má Česká spořitelna celkem 4 pobočky. Z dopisu není jasné, které z nich je čtenář klientem. Ve 2 z těchto obchodních míst však v současné době probíhá za provozu rekonstrukce. Cílem je vytvořit po jejím ukončení pro klienty příjemnější prostředí pro vyřizování jejich finančních záležitostí. Je tedy možné, že v důsledku této rekonstrukce mohlo dojít k určitému přechodnému omezení komfortu při obsluze klientů. Nebylo to však v důsledku zavedení „sdružených přepážek“, jak píše čtenář. Česká spořitelna žádné sdružené přepážky nezavedla, naopak v minulém roce rozčlenila v zájmu rychlejší a kvalitnější obsluhy klientů přepážky na hotovostní (vklady, výběry apod.) a obchodní (bezhotovostní úhrady, konzultace apod..)

2) …Nezaúčtování trvalých příkazů k úhradě záloh na soc. zabezpečení …
Bez znalosti konkrétních údajů (tj. č. účtu a data podání trvalého příkazu) se k tomuto problému bohužel nemůžeme vyjádřit. Stejně tak nelze komentovat pro nedostatek konkrétnosti popisované „nepříjemné jednání“ vedoucí pobočky P-7.

3) …Otevírací doba poboček…
Otevírací doba našich poboček vychází ze zkušenosti s návštěvností klientů v jednotlivých dnech a z provozních možností poboček. Pobočky otevřené v době, kdy klienti banku nenavštěvují, je pro každou banku nákladnou záležitostí. Chystáme však i v této oblasti určité změny, které by ještě lépe reagovaly na místní specifika.

Mimo otevírací dobu je však možné využívat některou z nabízených forem nepřímé komunikace s bankou – prostřednictvím telefonu (Servis 24), mobilního telefonu (GSM Banking) nebo internetu (Internetového bankovnictví). Některou z forem přímého bankovnictví České spořitelny využívalo ke konci třetího čtvrtí již zhruba 370 000 klientů (zvýšení o 125 % oproti prosinci 2000).

Redakce

Tabulka č. 210
Banka opakovaně neprovedla platební příkaz, čímž nejen způsobila škodu klientovi, ale ještě si za vlastní chybu nechala zaplatit poplatky. Přestože nakonec vzniklou finanční škodu nahradila, musel p. Neumann opakovaně docházet na pobočku a dožadovat se nápravy. Čas, který tímto zabil, mu nikdo nenahradil. Za opakované neprovedení platebního příkazu České spořitelně udělujeme zlámanou grešli.

Zajímá vás, kdo již získal naše ocenění? Podívejte se na Zlámaná grešle / Zlatý dukát.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěvek do nové rubriky Měšce můžete zasílat i vy! Tešíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz, autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce. Ti z vás, kteří do konce roku pošlou nejvíce zkušeností, případně nejzajímavější příspěvek, se kromě toho mohou těšit na zajímavé dárky.

skoleni_15_4

Pro finanční instituci, jíž se ohlas týká, bude mít vaše zkušenost trvalé následky. Za kladný ohlas jí totiž redakce jménem čtenářů udělí „zlatý dukát“, záporný ohlas bude oceněn „zlámanou grešlí“.

Každá instituce, které se čtenářská zkušenost týká, přitom přímo v článku dostane prostor pro vyjádření. Jakým způsobem jej využije – zda k omluvě, poděkování, osvětlení situace či jinak – je plně na jejím uvážení. Takže – vzhůru do toho!

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).