Hlavní navigace

Názor k článku Co vám nikdy nesmí při exekuci zabavit? od DavidN - Původní článek je jistě fundovaný, ale realita je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 8. 2018 8:50

    DavidN (neregistrovaný)

    Původní článek je jistě fundovaný, ale realita je bohužel jiná... např. nezabavitelné minimum je důležitá ochrana dlužníka, aby mohl nějak žít, tedy přežívat, ale jak tu už někdo psal, tak zaměstnavatel provede srážku ze mzdy a ponechá nezabavitelné minimum, ale dnes už málokterý zaměstnavatel je ochoten ono nezabavitelné minimum předat hotově nebo složenkou. Takže zaměstnavatel odešle na bank. účet, který ale exekutor ho už obstavil. Kde je pak původní smysl ochrany dužníka, aby mohl nějak přežívat? Ano, může dlužník vyzvat exekutora, aby na účtu kam přichází jen a jen nezabavitelné minimum, aby tento účet odblokoval, ale pokud to neuděla, nebo pokud je exekuce ještě od jiného exekutora, tak se dlužník může jít pást !

    Podobně má dlužník možnost požádat banku o "vydání" 2 násobku živ. minima, ale dle zákona je toto právo jen jednorázové, tedy jen první měsíc a další měsice má dlužník vše na bank. účtu zablokované - opět pastva.

    Tady je vidět, jak tzv. odborní zákonodárci pracují, když vcelku rozumnou myšlenku zapracují do zákona, ale dotáhnout zákon tak, aby takováto důležitá myšlenka byla funkční, tak to je jistě nad síly zákonodárců :( a dlužník áť skončí na ulici či na provazu :((

    Nebo tzv. bagatelní dluhy, kde by měly být minimální náklady ze stran exekuce, ale... exekutor vypočítá odměnu / náklady věřitele (samozřejmě nemalé) plus tu svou odměnu a najednou je z bagatelní částky částka podstatně vyšší než původní myšlenka zákonodárců byla.

    Další věc z reality, exekutor vymáhá např. částku 2000Kč, ale mimo srážky u zaměstnavatele, provede blokace všech bank. účtů a rovnou i obstavení nemovitosti, no a za vše si nárokuje tzv. zákonnou odměnu za jednotl. úkon. A hned má exekutor výdělek a dlužník zcela neopodstatněné exekuční náklady, ale exekutor to může, tak proč by na úkor dlužníka jednoduše nevydělával, že?

    O kšeftování se zabavenými nemovitostmi raději ani nebudu psát.

    Prostě, dokud nebudou jasná pravidla, co exekutor nesmí a hlavně, jak bude exekutor silně postižen, pokud si bude dělat co chce, tak mnoho úvah ve výše uvedeném článku je zcela mimo realitu.

    Ještě k tzv. "chytrákům", kteří zjednodušeně odsuzují dlužníky.... mnoho dluhů vznikne díky zákonným povinnostem, aby stát získal fin. prostředky. Příklad, odjedete opečovávat dlouhodobě blízkého do ciziny / Slovensko, opustíte nájemný byt a tak musíte být hlášen na obci. Po letech se vrátíte do ČR a najednou blokace účtu, protože jste neplatil popolnice (které jste ani nemohl využívat), ale obec to dá do exekuce a hned je problém. Prodáte auto, nový majitel si ho pojistí tzv. povinné ručení a vy bohužel opomenete původní povinnou pojistku zrušit. No a po letech je z toho opět problém.

    Zbytečné tu rozvádět , že dlužník dostal upomínky atd., ale pokud jste dlouhodobě v zahraničí, tak žádné informace nemáte, protože veškerá korespondence končí někde na obci. Prostě, tzv. povinné platby, aby stát či spřízněné organizace měly jistý příjem do pokladen je past na občana, když se dostane do nestandardního, byť zcela legálního životního režimu. Obdobně to je s poplatky TV atd. Až bude občan platit jen co si sám dobrovolně objedná (mimo přimých daní) , tak odpadnou potíže občanúm. Rozvádět tu příklady, jak funguje / nefunguje Česká pošta a přitom, aby si stát zas zjednodušil "život", tak ustanovil lhůtu 10 dnů na vyzvednutí a pokud ( i z důvodu kolabsu České pošty ) se bere obsílka jako doručená, by zas bylo na další reakci.

    Kdyby tvůrci článku znali, jak se domáhat nápravy výše nastíněných problémů, vč. hodnotné žaloby na stát, tak to by pak byla rada, ale... David

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).