Hlavní navigace

Co se událo na trzích v minulém týdnu? Přečtěte si rozsáhlou analýzu

4. 6. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Přečtěte si rozsáhlý týdenní sumář od analytiků České spořitelny

Sumář pro tento týden

Hlavní trhy

Makro data: Událostí týden bude zasedání ECB. Vzhledem k vývoji ekonomiky i k problémům Řecka a Španělska je možné, že ECB naznačí možnost uvolnění měnové politiky (tedy snížení sazeb) a nebo další pomoci finančnímu sektoru as dluhopisovému trhu. Sazby na tomto zasedání zůstanou velmi pravděpodobně beze změny (snížení by bylo velmi překvapivé), pozornost se proto soustředí na tiskovku po zasedání. 

V USA bude zveřejněna béžová kniha Fedu, která jako obvykle poskytne dodatečné informace o vývoji ekonomiky. Vzhledem k náznakům zpomalení bude tentokrát obzvlášť zajímavá. Z dat budou nejdůležitější tovární zakázky a průmyslová výroba v Německu. U obou se čeká zhoršení, což podpoří pesimistickou náladu na trhu.

FX a FI: Euro zůstává pod tlakem, psychologická hladina 1,25 mu příliš nepomohla. Trend ke slabšímu euru je rozjetý, pokud nedojde k překvapivému zlepšení lze počítat s jeho oslabením k další psychologické hladině 1,20. Pokles výnosů státních dluhopisů Německa a USA dále zrychlil. Současný vývoj naznačuje, že se německý desetiletý výnos lehko může dostat pod 1%. V USA směřuje desetiletý výnos rychle pod 1,5%, další pokles momentálně vypadá pravděpodobně. V obou případech jsou podle našeho názoru státní dluhopisy extrémně nadhodnocené a vypadá to, že investoři počítají s mimořádně negativními scénáři. Roli hraje i velmi uvolněná měnová politika hlavních centrálních bank. Riziková aktiva trpí vysokou averzí vůči riziku, zajímavý je hlavně vývoj cen ropy. Ani zde nečekáme obrat v blízké budoucnosti. datumdenhodinas­tátUdálostCS

CEE region

Makro data: Tento týden v ČR spousta dat – nejdůležitějším z měsíčních dat samozřejmě průmyslová produkce, po pátečním PMI vidíme spíše prostor pro negativní překvapení našeho odhadu 2,7% r/r a v každém případě další pokles průmyslové produkce ve 2Q12. Maloobchodní tržby asi ničím neoslní – spotřebitelská důvěra je na nejnižší úrovni od roku 1998, což společně se situací v EMU a klesajícím průmyslem není právě situace nakloněna růstu. Nejdůležitějším vůbec z dat tento týden pak struktura HDP za 1Q12 – čekáme, že všechny složky kromě agregátní poptávky budou negativní. Investice propadly jak kvůli zásobám (předzásobení ve 4Q11), tak kvůli fixním investicím (slabá stavební aktivita kvůli zimě, odložení fixních investic kvůli nervozitě z EMU). Domácí poptávka dále klesla – jak kvůli vyšší DPH tak kvůli špatné spotřebitelské důvěře. V Polsku zasedá CB, podle širokého konsenzu by ke změnám sazeb dojít nemělo. Zaprvé to guvernér naznačil hned po posledním zasedání, že teď nějakou dobu počkají. A za druhé nic z dat nepřekvapilo pozitivním směrem – naopak slabší PMI a maloobchod ukazují na zpomalování. Pro hike mluví slabý zlotý. Jak jsme ale mohli vidět po posledním hiku, v téhle době je efekt na kurz minimální. Pokud by se CB rozhodla bojovat proti oslabování, tak spíš přímou intervencí na trhu.

FX a FI: Koruna zůstane pod tlakem, po poklesu německých Bundů se dá čekat mírný pokles českých dluhopisů. Zlotý je blízko hodnot, kde ho zřejmě bude CB a vláda (pomocí směny prostředků z EU fondů) bránit, měl by se tak držet poblíž aktuálních hodnot (4,40).

CZ+Region

(HU) Maďarská centrální banka podle očekávání ponechala sazby na úrovni 7,0%. Znovu také zopakovala, že podmínkou zahájení cyklu uvolňování měnové politiky je dohoda vlády s MMF na kreditní lince. Navíc proti okamžitému snížení mluví růst rizikové averze a o něco horší krátkodobý inflační výhled. Pokud napětí odezní měla by CB začít se snižování. My čekáme základní sazbu na 6,25% na konci roku

(SK) Premiér Fico představil několik nástrojů ke zkrocení státních financí. Jde třeba o zvláštní daň pro firmy v regulovaných sektorech (telekomunikace, energetika, poštovní služby) nebo snížení příspěvků do soukromých penzijních fondů z 9 na 5 – 6 %.

(PL) Růst polské ekonomiky v prvním čtvrtletí jen mírně zpomalil. V souladu s konsensem rostlo HDP o 3,5% meziročně (0,8% mezičtvrtletně). Poněkud znepokojivý je pokles investic z 9,7% na 6,7%. Tento vývoj je konzistentní se zhoršujícím se indexem nákupních manažerů. Inflační očekávání zůstala stabilní na 4,3%. Ani údaje o vývoji HDP ani inflační očekávání by neměly významněji ovlivnit rozhodování NBP o sazbách příští týden.

Svět

(ECB) Začátek týdne byl ovlivněn výsledkem víkendového průzkumu v Řecku, podle kterého by po volbách měly PASOK a Nová demokracie možnost sestavit vládu – vládu, která by pokračovala v dosavadním programu úspor. To přineslo na trh trochu optimismu. Zřejmě se také k Řekům dostaly čím dál častější hlasy představitelů EMU, že odchod Řecka z eurozóny je možný/zvládnutelný apod. Opuštění eura si totiž velká většina populace nepřeje a minimálně donedávna asi ani nepřipouštěla. Jak jinak si vysvětlit, že pokles depozit v řeckých bankách byl (ke konci března) „jen“ nějakých 25%.

(ECB) Zajímavé věci se dějí okolo LTRO. Za poslední 2 týdny bylo splaceno přes 30 mld. eur z těchto půjček a to přesto, že formálně není předčasné splacení možné. Trik je v tom, že výjimkou je případ, kdy banka nemá dostatek uznatelného kolaterálu. A to se přesně stalo (hlavně) řeckým bankám díky snížení ratingu Řecka. Banky, které použily jako kolaterál jeho bondy, nemají nyní dát co do zástavy – a musejí tak úvěry vracet. A čím tento výpadek nahrazují? Půjčují si od domácích centrálních bank, které v rámci ELA facility, mohou půjčovat prakticky proti čemukoliv. Tím se tyto pohledávky v podstatě jen přelévají z rozvahy ECB do o něco skrytějšího TARGET2. Je otázka, jak dlouho bude ECB tenhle proces trpět – ve chvíli, kdyby se rozhodla ELA odstřihnout (a to může), znamenalo by to prakticky okamžitý kolaps řeckého bankovního systému.

(SPA) Vláda vyhoví (nic jiného se ostatně ani nečekalo) žádosti Bankie o další kapitál ve výši 19 mld. eur. Nakonec to ale nebude prostřednictvím výměny vládních bondů za akcie, ale vláda vydá bondy přímo na trhu a do Bankie pošle cash. V této souvislosti se povedl slušný vtip prezidentovi Bankie Goirigolzarrimu, který o víkendu prohlásil, že těch prvních 23,5 mld., které už vláda do banky vložila nebyl bailout, ale investice. No, že si ale na investování vybrala vláda dobu a sektor . Ani bondovým investorům se tohle investiční nadšení Španělů moc nelíbí a výnosy vládních bondů dál rostou

(SPA) Tři španělské banky se rozhodly vzdorovat svým problémům tím, že se sloučí (jde o Ibercaja, Liberbank and Caja3). V čem jim to může pomoct. Pokud některé z nich nemá výrazně zdravější bilanci, tak jde zřejmě o sázku na „too big to fail“. Čím větší banka, tím menší je pravděpodobnost, že ji vláda nechá padnout – a pokud to takhle budou číst i klienti těchto bank, pak to o něco snižuje pravděpodobnost případného runu. Jinak ve Španělsku je tohle osvědčený model. Caja3 vznikla sloučením tří bank, Liberbank čtyř. A poslední dobou hodně „populární“ Bankia v sobě spojila dokonce sedm bank.

(SPA) EK řekla, co si už dlouho myslíme – že je potřeba přerušit spojení mezi bankami a vládami (tohle vzájemné zachraňování se – „my koupíme za prachy z LTRO Vaše bondy, vy nás rekapitalizujete svými dluhopisy“ prostě nemůže jít donekonečna) a že přímá rekapitalizace bank by měla být na programu dne (zejména ve SPA a hlavně přímo z ESM, čemuž se ale Německo brání a což by vyžadovalo směnu smlouvy, kterou teď právě některé země ratifikují). EK rovněž řekla, že by se EMU měla posunout k bankovní unii a společným bondům. No, všechno pěkné myšlenky, a dokonce si myslíme, že nevyhnutelné k překonání evropské situace, ale obáváme se, že Merkelová a spol. se bez toho, aby byli vystrašení na smrt k akci nedokopou. Nejbližší týdny (do řeckých voleb minimálně) bude všechno zřejmě při sterém – maximálně se do akce vrátí ECB a začne kupovat španělské bondy.

(SPA) O.Rehn řekl, že EK je připravená dát Španělsku rok navíc (do 2014) na to, aby snížilo deficit pod 3%.

(SPA) Aby těch problémů nebylo ve Španělsku málo, tak musí vláda pracovat i na tom, aby se mohly dále financovat regiony, které jsou pod ještě větším tlakem než centrální vláda. V pátek měla schválit společného bondu (hispanobonos), který by byl navíc krytý právě centrální vládou. Nakonec tohle rozhodnutí ale nejméně o týden odložila- A ušetřena nezůstává ani reálná ekonomika,

(ITA) Středeční aukce v Itálii taky žádný sakses – 5Y nahoru o 80 bodů (5,66%) proti dubnu, 10Y nad 6%. Mimochodem, výnos německého dvouletého státního dluhopisu v pátek klesl na –0,002%.

(Kypr) Podle čerstvých zpráv se do finančních problémů dostal opět i Kypr a pravděpodobně požádá o pomoc EU/MMF. Naposledy ho z průšvihu tahalo svojí půjčkou Rusko.

(EMU) V pátek vyšla v EMU čísla za nezaměstnanost, a opět jsme se dočkali nového rekordu, za celou unii 11,0%. Nový rekord zaznamenalo i Španělsko, jehož nezaměstnanost vyrostla na 24,3%.

(Čína) Čína pracuje dál na svém projektu „Juan = globální měna“. Nejnověji umožnila přímou směnu juanu a jenu, ta dosud probíhala přes dolar. Kromě úspory na transakčních nákladech by tento krok měl zase o kousek usnadnit vzájemný obchod a investice. Nový režim byl spuštěn od 1. června.

(USA) Podle organizace ADP bylo vytvořeno 133 000 pracovních míst, čekalo se 150 000, navíc za předchozí měsíc byla provedena revize směrem dolů. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti narostl na 383 000. Dalším negativním údajem byl chicagský index nákupních manažerů, který nečekaně klesl na 52,7 a nepříjemně se tak přiblížil hranici mezi expanzí a kontrakcí. Nepříjemné je také to, že prudce poklesl subindex nových objednávek, takže je možné čekat další zhoršení příští měsíc. Chicagský PMI by mohl naznačovat další nepříjemné překvapení při zveřejnění dnešního celostátního indexu nákupních manažerů ISM.

(USA) V první revizi amerického HDP došlo ke snížení růstu z 2,2% na 1,9%. Nižší růst byl způsoben především slabším růstem zásob, částečně snížením příspěvku čistého exportu. Domácí poptávka byla neutrální, když poněkud slabší spotřebu domácností kompenzovaly silnější investice. Pokračuje tak slabý růst zřetelně pod potenciálem tažený primárně spotřebou domácností. Očekáváme, že podobný vývoj bude pokračovat v dalších čtvrtletích, přičemž jasně převažují rizika směrem dolů.

skoleni_15_5

(USA) Čtvrteční vystoupení činitelů Fedu potvrdila rozdílné názory na potřebnou měnovou politiku. Na jedné straně prezident bostonského Fedu Rosengren by rád dále uvolňoval měnovou politiku, na druhé straně šéf dallaského Fedu Fischer a šéf newyorského Fedu Dudley jsou proti. Podle našeho názoru bude za současné situace podpora pro další uvolnění měnové politiky nedostatečná a k dalšímu kolu kvantita­tivního uvolňo­vání tak nedojde. Pokud by se však situace zhoršila a zhoršení bylo doprovázeno zpomalením inflace až hrozící deflací je stále další kvantitativní uvolňování možné.

(USA) Páteční oficiální čísla z trhu práce přinesla ještrě větší zklamání. Ekonomika přidala jen 69 tis. pracovních míst – čekalo se 150 tis. Navíc došlo k poměrně výrazné revizi směrem dolů za předchozí 2 měsíce (o 49 tis.). To se projevilo i na nezaměstnanosti, která po téměř roce poprvé vzrostla, z 8,1% na 8,2%. To pootvírá dveře QE3. Nepotěšil ani ISM, klesl z 54,8 na 53,5 (čekalo se „jen“ 53,8)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).