Hlavní navigace

Co s nakřápnutým autem?

23. 1. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Do vašeho auta to někdo napálil. Ke škodě nedošlo vaší vinou, tudíž by ani škoda neměla být hrazena z vaší kapsy. Víte ale přesně, jak se v podobné situaci zachovat? A kdo vám škodu uhradí, když viník ujede a vy nemáte ani jeho espézetku?

Každý provozovatel automobilu, motocyklu a ostatních (ve většině případů motorových) vozidel je ze zákona povinen uzavřít pojištění odpovědnosti za škodu z provozu vozidla. Prostřednictvím tohoto pojištění pak může uhradit ztrátu, kterou provozem svého dopravního prostředku způsobí.

To je v podstatě jasné. Když to do někoho napálím, dám mu na sebe kontakt, nahlásím to pojišťovně a hotovo. Je ale stejně pravděpodobné, že se stanu obětí podobného incidentu. Že to někdo napálí do mě. V tom případě je důležité zavčas zareagovat a vzpomenout si na všechny nezbytné formality, které zaručí adekvátní odškodnění.

V případě, že viníka přímo přistihnete, je situace celkem jednoduchá. V prvé řadě je důležité získat jeho jméno a adresu. Česká kancelář pojistitelů (ČKP) doporučuje nahlédnout přímo do škůdcových dokladů. ČKP pravděpodobně předpokládá, že půjde o škůdce pohodáře, který si nebude hledět svých osobních údajů.

Dále se doporučuje (rozumějte: doporučuje ČKP) získat stejné iniciály i od majitele vozu, pokud tedy není se škůdcem totožný. Mezi další důležité údaje patří státní poznávací značka a sídlo pojistitele, u kterého bylo auto pojištěno (ve smyslu povinného ručení).

Jednalo-li se o řidiče cizí státní příslušnosti, klíčovým momentem bývá zjištění čísla zelené karty. ČKP dokonce doporučuje vzít si od ní fotokopii. Naštěstí v autě fotokopírku pravidelně vozím, nicméně je mi líto těch, kteří tak nečiní.

Legrace začíná v okamžiku, kdy se máte začít bavit se svědky. ČKP opět moudře doporučuje sepsat se všemi formulář o škodné události. Prý je dobré ho mít po ruce. Pokud ho čistě náhodou zapomenete doma (nepředpokládám, že by ho snad někdo neměl), stačí sepsat s účastníky nehody (měli by tam být i podepsaní) dokument, obsahující místo a čas události, okolnosti jak k nehodě došlo a škody, které vznikly.

Důležitý je prý seznam svědků, náčrtek místa nehody a fotodokumentace. Kromě trojúhelníku, lékárničky a kopírky je tedy vhodné s sebou vozit i fotoaparát.

Pokud došlo ke škodě přesahující 20 000 Kč, je třeba zavolat policii. Stejně tak je nezbytné ji zavolat v případě, kdy došlo ke zranění nebo kdy došlo ke škodě na majetku ještě třetí osobě. Ponechme stranou metodiku odhadu výše škody. Při mé zatím jediné nehodě odhadnul technik v servisu škodu na pětinu konečné částky. Těžko říct, jak ji má odhadnout laik.

ČKP poznamenává, že je dobré sdělit své jméno a adresu případným zájemcům z řad účastníků dopravní nehody. Ale který z gentlemanů by odmítnul dát svoje telefonní číslo dobře vyvinuté modrooké blondýnce, že? Doufejme, že bude mezi svědky.

Máme-li všechny zmíněné dokumenty, zbývá již jen kontaktovat příslušného pojistitele a těšit se na odškodnění.

Samozřejmě může nastat i situace, kdy viníka nezjistíte. Prostě přijdete k nabouranému autu a nadáváte. V tomto případě můžete nadávat spokojeně dál. ČKP vám ze zákona může poskytnout plnění z garančního fondu pouze v případě škody na zdraví nebo usmrcení.

Další raritou může být situace, kdy vás poškodí někdo, kdo povinné ručení nemá. V tomto případě máte opět nárok na plnění z garančního fondu, ale pouze na škodu přesahující 5 000 Kč.

Plnění z garančního fondu se dočkáte i tehdy, když to do vás napálí cizinec. V takovém případě ČKP získá odškodnění ze zahraničí. Je ale nezbytné získat maximální možné údaje o škůdci (číslo zelené karty, ctěné jméno apod.).

skoleni_15_4

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

Nakonec si uveďme možnou situaci, kdy sice zjistíte škůdce, nikoliv však jeho pojišťovací ústav. V tom případě, máte-li alespoň SPZ, není problém na stránkách ČKP pojišťovnu vystopovat.

V každém případě vám přejeme co nejméně příležitostí k využítí rad České kanceláře pojistitelů. Šťastnou cestu!

Měli jste potíže s vymáháním náhrady škody na viníkovi dopravní nehody či jeho pojišťovně?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).