Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Co přinese vládní snížení daní od Blekota - Nějak stále nechápu, proč existuje progrese. Jaký má...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 6. 2005 8:51

    Blekota (neregistrovaný)
    Nějak stále nechápu, proč existuje progrese. Jaký má ideologický základ? Proč má někdo zaplatit 15% daní a jiný 30%? Levičáči se vždy ohánějí argumentem, že tak to je ve všech vyspělých zemích. Ale to, že nějaký stav někde existuje (i když je častý) přece není argument. Úplně stačí, aby všichni zaplatili stejné procento daní. Kdo vydělá 10x více, zaplatí i na daních 10x více. To je dle mého názoru spravedlivé (teď neuvažuji paušální daň).

    Nejsem skalní příznivec ODS (rovná daň), ale dle obyčejného selského rozumu mi ta daňová progrese nejde na rozum.
  • 27. 6. 2005 8:58

    crm6 (neregistrovaný)
    Ideologický základ je prostý: máš více peněz, tak nám taky víc dáš. Stejně zvrácený princip je např. i u pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla, kde je progresivní zdanění podle obsahu motoru (bez ohledu např. na zatížení životního prostředí, což by mohl být jeden z nástrojů progrese).
  • 28. 6. 2005 2:20

    jezevec (neregistrovaný)
    vždycky je levnější lůzu dobrovolně platit, než s ní vést občanskou válku.
    existují sociální matice, podle kterých je při určité úrovni zdanění lůza relativně spokojená, a po cizím lační jen pokud to nevyžaduje ozbrojený boj. v současné době ja tato matice nastavena na úroveň progresívního zdanění. kdyby ale tzv. "bohatí" neplatili progresívně vyšší daně - lůze by si brala peníze násilím. a to se nevyplatí.
  • 30. 6. 2005 17:20

    Daňový soumar (neregistrovaný)
    To už je taková dobrá česká vlastnost - nebránit se a rovnou všechno odevzdat... Hlavně, že tu všichni všechno odborně vědí dopředu, proč stáhnout kalhoty a vzdát se, místo toho, aby se hledaly způsoby, jak zavést a bránit základní civilizační hodnoty.
  • 11. 7. 2005 11:33

    Jarmila (neregistrovaný)
    Co to je "základní civilizační hodnota"?
    Jesli budete vykládat cosi o křesťanství, dovolím si tvrdit, že jsou i jiná náboženství, která neoslavují chlapa, surově umučeného a nakonec přibitého na kříž (křesťané prominou, to byl jeden z pohledů budhistů), ale snaží se o zdokonalení člověka, o jeho vzdělání a blaho.
    Pokud budete vykládat cosi o tom, že by se lidé neměli vraždit, pak se tak děje dnes a denně, dříve pod pláštíkem šíření křesťanství nebo jiného náboženství, dnes pod pláštíkem boje proti terorismu. Na zeměkouli bylo v dějinách jen málo let, kdy by někde nebyla nějaká válka.
    Budete-li vykládat o kultuře, pak čínská a japonská kultura má mnohdy vyšší úroveň než "tradiční západní civilizace", což ostatně platí i o lékařských vědách.
    Můžete tedy ty "základní civilizační hodnoty" blíže specifikovat?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).