Hlavní navigace

Co plánuje ČEZ s úrovní dividend?

4. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák v pátek okomentoval plány společnosti v oblasti výše dividend. Co očekávat a jak ovlivní akcie situace v Bulharsku?

 Hlavní události

ČEZ plánuje zachovat výplatní poměr dividend na 50–60 % čistého zisku

Bulharský regulační úřad snížil ceny distribučních společností ČEZ o 6,7 %

Evropské akcie by dnes měly otevřít poklesem

Dnes se koná zasedání Euroskupiny, kde by měla být hlavním bodem jednání pomoc Kypru

Analytici Société Générale v pátek zvýšili doporučení i cílovou cenu pro akcie britské oděvní společnosti ASOS

Obchodování na zámořských trzích

Americké indexy v pátek mírně rostly, když většina odvětví přidávala několik desetin procenta. O více než 5 % vyletěly akcie prodejce zboží pro kutily Home Depot poté, co firma oznámila zvýšení dividendy a zpětný odkup akcií za 17 miliard dolarů do roku 2015.

Asijské trhy v nočním obchodování většinou oslabovaly pod vedením čínských akcií, které spadly v reakci na zpřísnění pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů, což by mělo zchladit tamní přehřívající se trh s realitami. Posilovaly naopak japonské indexy, kterým pomohlo další oslabení jenu.

ČEZ

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák řekl v pátek, že firma plánuje zachovat výplatní poměr dividend na 50–60 % čistého zisku a výši dividend oznámí v předstihu před konáním valné hromady.

Dividenda by tedy měla být v rozmezí přibližně 38–46 Kč na akcii. Naše očekávání zůstává 45 korun na akcii, tj. nezměněná úroveň oproti loňskému roku. Valná hromada ČEZ se pravděpodobně bude konat až v červnu, a proto odhadujeme, že firma zveřejní návrh na výši dividendy nejdříve v dubnu.

skoleni_15_4

Bulharský regulační úřad v pátek oznámil snížení prodejních cen distribučních společností ČEZ od 5. března v průměru o 6,7 %.

ČEZ minulý týden prezentoval, že jeho marže činila 9,3 % konečné ceny elektřiny. Pokud by se snížení cen nedotklo jiných komponentů ceny elektřiny (podpora obnovitelných zdrojů, silová elektřina a daně), tak by se marže ČEZ mohla snížit téměř o tři čtvrtiny, což by mělo silně negativní vliv na ziskovost firmy v zemi. Připomeňme, že ČEZ loni za distribuci v Bulharsku dosáhl zisk na úrovni EBITDA 1,5 mld. Kč (téměř 2 % konsolidované EBITDA). Akcie ČEZ by na tuto zprávu mohly reagovat negativně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).