Hlavní navigace

Názor k článku Co o vás banka ví? Vše o platbách přes mobily a hodinky. Rozdíly mezi Apple a Google od jv - Dřív ne, to se právě rozjelo až s...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 12. 2021 8:41

    jv

    Dřív ne, to se právě rozjelo až s PSD2 - všechny banky naskočily na vlnu a dneska už nefungují ani ty kdysi lepší řešení - konkrétně RSA token od Sberbanky.

    Jinak abych osvětlil proč s tím mám problém - důvodů je víc. Uvádím příklady, ne reálnou situaci :)

    Soukromé telefonní číslo - například mohu kvůli ceně za službu být ve firemní VPN , telefonní číslo mi může poskytovat zaměstnavatel, kterému je při ceně paušálu jedno komu volám, benefit, atd. Číslo není moje, pokud se tedy se zaměstnavatelem nepohodnu, z hodiny na hodinu o ně mohu přijít. Relativně v pořádku je, aby to číslo banka měla "pro strýčka Příhodu" kvůli hlášení fraudu, ale vázat na ně druhý faktor?

    To samé s mobilem, běžně zaměstnavatelé dávají mobily k dispozici. Mobil není můj, mohu na něj instalovat jakoukoli aplikaci? Nehledě na to, že mi ho zaměstnavatel může, stejně jako o bod výš, kdykoli sebrat?

    Víc bank - pokud vyřeším první dva body, mám účet u banky, jejich aplikaci, funguji. Ale co když si chci (nebo kvůli hypotéce musím) zřídit účet u jiné banky? Ověření uživatele mi skončí na tom samém mobilu...

    Abych to shrnul, použíd mobil jako druhý faktor, nebo mít bankovní appku, proč ne. Ale je špatně když to banky vesměs nutí klientům jako jedinou možnost. A ještě tlačí BankID - nemám zkušenost s jinými, ale třeba AirBank to má tak skvěle, že BankID zapnete v mobilu a nelze ji vypnout do stavu, aby se pro aktivaci muselo osobně na pobočku. Prostě nacpat všechny vejce do jednoho košíku, šance minimalizovat riziko je čím dál horší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).