Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Co nesmíte udělat, aby vám nebylo upřeno dědictví? od Hanule - Dědictví.....­............roz­hádá rodiny,nadělá problémy,z mého pohledu stát moc zasahuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2017 14:46

    Hanule (neregistrovaný)

    Dědictví.....­............roz­hádá rodiny,nadělá problémy,z mého pohledu stát moc zasahuje do osobních věcí.A proto jsme si to vyřešili za života,a dětem darovali,co by po nás zbylo,nemáme nic a máme jen věcná břemena.Jak se říká,každému dle jeho zásluh,nevidím důvod ,proč by po mně musela dědit dcera ,kterou x let nezajímáme,a zbylé dvě děti se k nám chovají pěkně celý život.V tom se mi zákon vůbec nelíbí,takže prostě vyřešeno za života.Naštěstí se sourozenci jsme se v klidu vše rozdělilo.Takže mám štěstí,že tahanice o majetek v naší rodině neznám.

  • 5. 9. 2017 15:29

    Autor článku (neregistrovaný)

    Máte do značné míry pravdu, ale pozor - i po darování se můžete dočkat nevděku, o právních důsledcích jsem tu psal, stačí vyhledat. Udělám si upoutávku i na další téma nebo témata: Připravil jsem i problematiku zápočtu darů na dědický podíl a také otázku, tu už jsem tu avizoval, ale v obecné rovině, zda špatný rodič může vydědit nezvedené dítě (dobře se k tomu vyjádřil Nejvyšší soud). Ono se totiž ne nadarmo říká: Jaká matka, taková Katka...

  • 5. 9. 2017 18:07

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    A pak si dítě přivede domů ženu, ženu si dítě omotá kolem prstu - a budete se velice divit, jak z hodného dítěte se stává někdo, komu jde tvrdě o majetek. To je už skoro v životě klišé.

    Já jsem po řadě životních zkušeností u svých kamarádů, obchodních partnerů, společníků i dalších lidí zavedl sám pro sebe pravidlo: Když začnou žít s novým partnerem, zapomínám na předchozí dobré zkušenosti s nimi, a sleduji, jak se osobnostně, povahově a morálně změní s novým partnerem. Beru je jako nový čistý nepopsaný list - protože myšlení genitáliemi a vliv druhého partnera s různé výtky od něho "přeci si nebudeš nechat kálet na hlavu, zasloužíš si více" - udělá i z dobrého člověka často nemorální hrůzu. Zvláště ženy dokáží dobře ponoukat své muže a udělat z nich špatné lidi.

    Častokrát jsem viděl ve svém okolí, jak hodný syn po 20 letech se změnil po nalezení partnerky. Někdy doslova zničil rodiče, jindy musel být vyhozen, či dokonce vyděděn. Nebo syn rozházel prachy, úspory, zadlužil se, měl na sobě skoro deset exekucí.

  • 5. 9. 2017 23:26

    xf (neregistrovaný)

    Je to tak. A to je také trochu i odpověď, proč má smysl, aby stát zavedl takové věci, jako "neopomentelné dědice". Zkrátka každý postup má svá rizika, a tohle napomáhá jejich zmenšení.

    Kromě toho jsou i případy, kdy se k umírajícímu vetře osoba a doslova ho zblbne, takže lidi, co se o něj starali, nedostanou nic. Také jsme měli takový případ v rodině, takhle okradla jedna moji babičku (mimochodem, manžel té "osoby" byl sám o sobě hodný a slušný). Takže opět, tohle "neopomenutelné ustanovení" zmenšuje rizika.
    Takže může to působit komplikace a problémy, ale jednoznačně špatně bych to nehodnotil

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).