Hlavní navigace

Co musíte udělat, když se vám změní číslo účtu?

14. 12. 2022
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Na co nesmíte zapomenout, když se vám změní číslo bankovního účtu? A o co to budou mít lehčí klienti, kteří přešli z Equa bank pod Raiffeisenbank?

Je to měsíc od chvíle, kdy přešli klienti Equa bank definitivně pod Raiffeisenbank. S tím přišla také změna čísla účtu. Je sice pravda, že z toho původního se budou platby ještě pár měsíců přesměrovávat na nové, ale jsou i situace, kdy na vás půl roku nikdo čekat nebude. Na co by měli pamatovat klienti Equa bank a obecně ti, kterým se změní číslo hlavního účtu, ze kterého všechno platí?

Klienti Equa bank a ti ostatní

Tuzemské platby a inkasa v korunách, směrované na účty s původním kódem banky 6100, budou do 15. 5. 2023 automaticky přesměrovány na nové číslo účtu s kódem banky 5500.

Nejprve je nutné říci, že postup klientů Equa bank, kteří přešli pod Raiffeisenbank, se bude v některých případech lišit od ostatních situací, kdy dojde ke změně čísla účtu. Níže v článku popisujeme standardní postupy pro jednotlivce, kterému se změní číslo účtu.

Bývalí klienti Equa bank, kteří se stali novými klienty Raiffeisenbank, to ale budou mít jednodušší. Nemusí totiž hlásit změnu čísla účtu kvůli výplatě:

  • důchodů,
  • nepojistných sociálních dávek (vyplácených Úřadem práce ČR),
  • podpor v nezaměstnanosti.

Raiffeisenbank totiž kromě převedení pravidelných plateb (trvalých příkazů a plateb přes SIPO) zařídila ohlášení změny kódu banky u účtů u ČSSZ a Úřadu práce ČR. 

Klienti se změnou kódu banky tak nemusí v těchto případech změnu úřadům hlásit ani teď a podle mluvčí Raiffeisenbank Terezy Kaiseršotové ani po skončení oné lhůty v půlce května příštího roku.

Ve spolupráci s Českou správou sociálního zabezpečení a Úřadem práce ČR zajistí banka výplatu důchodů, nepojistných sociálních dávek, podpor v nezaměstnanosti či příspěvků vyplácených zaměstnavatelům, uvádí zpráva ČSSZ s tím, že automaticky proběhla i změna bankovního spojení pro zasílání odvodů pojistného či záloh na pojistné na sociální zabezpečení a stejně tak vrácení případného přeplatku.

Podle informací, které nám Kaiseršotová poskytla, Raiffeisenbank zařizuje ohlášení změny kódu banky i u dalších subjektů. Jejich seznam by měla zveřejnit v blízké době.

Česká správa sociálního zabezpečení

Platíte-li jako OSVČ zálohy na důchodové pojištění, nemusíte změnu na Českou správu sociálního zabezpečení hlásit. Zálohy platíte převodem a úřadu je vlastně jedno, odkud. Důležité je, abyste při platbě uvedli správné číslo účtu příjemce a váš variabilní symbol, podle kterého se platba správně identifikuje.

Číslo účtu uvádíte maximálně např. v Přehledu o příjmech a výdajích v případě, že vám vyjde přeplatek.

Jiná je situace, pokud od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) naopak dávky přijímáte. Pokud tedy pobíráte např. mateřskou apod. V takovém případě je nutné změnu čísla účtu nahlásit. Využijte k tomu některý z tiskopisů ČSSZ pro OSVČ. Podle druhu platby to bude Žádost o změnu způsobu výplaty dávky nemocenského pojištění nebo Žádost o změnu způsobu výplaty dávky při dočasné pracovní neschopnosti.

Zaměstnanci musí v souvislosti s dávkami nemocenského pojištění nebo přímo nemocenské nahlásit změnu čísla účtu zaměstnavateli, který s ČSSZ komunikuje elektronicky.

O zasílání důchodu na jiný účet pak požádáte tiskopisem Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v ČR – majitel účtu (případně přes Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela/manželky v ČR), který se dá s digitální identitou vyplnit i online přes ePortál ČSSZ.

Do důchodu jděte ještě letos. Dostanete mnohem víc než příští rok. A to i při předčasné penzi Přečtěte si také:

Do důchodu jděte ještě letos. Dostanete mnohem víc než příští rok. A to i při předčasné penzi

Finanční úřad

Na finanční úřad musíte změnu hlásit, pokud podléháte povinné registraci na finančním úřadu. Tedy např. provozujete samostatnou výdělečnou činnost, kterou jste oznamovali příslušnému finančnímu úřadu, nebo jste plátci DPH. Při této registraci jste totiž vyplnili také své číslo účtu.

Plátci DPH, kteří mají svůj účet registrovaný pro vracení přeplatků na DPH (nadměrné odpočty), případně zveřejněny v Registru DPH, by měli s oznámením změny zároveň určit, jestli má být nový účet zveřejněn v Registru DPH.

Dojde-li ke změně údajů uváděných při registraci, tedy i čísla účtu, je daňový subjekt povinen tuto změnu oznámit správci daně do 15 dnů ode dne, kdy nastala, upozorňuje Finanční správa.

Jeho změnu musíte dát správci daně vědět na formuláři Oznámení o změně registračních údajů, který je možné vyplnit i online, pokud máte digitální identitu.

Pokud byste to neudělali a poté např. v daňovém přiznání požádali o přeplatek na dani, finanční úřad vám formulář vrátí s tím, že žádáte o přeplatek na jiný než registrovaný účet a přeplatek se vrací právě jen na registrovaný účet.

V případě, že nepodléháte povinné registraci na finančním úřadu, nemusíte nic oznamovat a v případě přeplatku na dani vám finanční úřad pošle prostředky na kterýkoli účet, který uvedete do žádosti o vrácení přeplatku.

Úřad práce

Obecně platí, že příjemce nepojistné sociální dávky (tedy takové, kterou vyplácí Úřad práce ČR) nebo podpory v nezaměstnanosti by měl písemně ohlásit do 8 dnů příslušnému úřadu každou změny skutečností, které jsou podstatné pro trvání nároku na nepojistné sociální dávky, příspěvky a podpory, jejich výši i výplatu.

Pokud vám tedy úřad práce vyplácí nějaké dávky, je nutné urychleně (blíží se výplaty dávek) nahlásit změnu čísla účtu buď osobně na úřadu i s občankou, nebo elektronicky v případě, že máte digitální identitu. Pak to jde přes formulář Hlášení změn – změna způsobu výplaty dávky. Jak nás ale upozornila přímo pracovnice úřadu, je nutné změnu hlásit pro každý druh dávky, kterou pobíráte. Pokud tedy pobíráte např. hmotnou nouzi i příspěvek na péči a dále ještě dávku státní sociální podpory, musíte ohlásit změnu pro všechny tyto dávky.

Míříte do nové banky? Když využijete tzv. kodexu mobility, může vám ta nová díky jednomu vyplněnému formuláři přenést nastavení pravidelných plateb z účtu v původní bance na účet nový.

Zdravotní pojišťovny

Změnu účtu byste měli hlásit i své zdravotní pojišťovně. Fyzické osoby by měly své účty nahlašovat už jen kvůli případnému vracení doplatků na léčiva nebo výplatě různých příspěvků. OSVČ číslo účtu hlásí při oznámení své činnosti, takže při změně je nutné ohlásit aktuální údaje.

K nahlášení změny čísla účtu slouží oznamovací formuláře na pobočkách, často ale zdravotní pojišťovny umožňují změnu i v rámci svých klientských sekcí online. Nebo nové číslo konta můžete zdravotním pojišťovnám oznámit přes datovou schránku.

Datové schránky 2023: Komu budou zřízeny automaticky, kdo je může blokovat a jak je chytře používat? Přečtěte si také:

Datové schránky 2023: Komu budou zřízeny automaticky, kdo je může blokovat a jak je chytře používat?

Například Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR umožňuje plně online oznámit změnu ověřeného bankovního spojení přes sekci e-Komunikace.

Klienti RBP, zdravotní pojišťovny najdou zase v sekci Bonusy a prevence – Formuláře ke stažení formulář Žádost o realizaci úhrad bezhotovostním způsobem, který mohou podepsaný oskenovat a zaslat e-mailem nebo přímo přes aplikaci zpět pojišťovně.

E-mailem mohou poslat vyplněný formulář také pojištěnci Zaměstnanecké pojišťovny Škoda.

Vojenská zdravotní pojišťovna umožňuje změnu nahlásit i elektronicky přes změnový formulář na Klientském portálu či v mobilní aplikaci.

Klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny mohou zase využít aplikaci Moje VZP nebo VZP Point.

Oborová zdravotní pojišťovna umožňuje vyplnit formulář přes aplikaci Vitakarta.

Soukromé subjekty

Bývalým klientům Equa bank, kteří přešli pod Raiffeisenbank, banka přenesla trvaláky i nastavení SIPO. Více najdete v článku Equa bank definitivně končí, s Raiffeisenbank se spojí v listopadu. Co se pro vás změní?

U soukromých subjektů většinou platí, že pokud něco někomu platíte trvalým příkazem, je jedno, odkud platba přijde. Podstatné je, abyste poslali správnou částku na správný účet se správným variabilním symbolem. U dodavatelů energií byste změnu měli nahlásit vždy kvůli případnému přeplatku. To platí obecně o všech subjektech, které vám mohou na základě vyúčtování vracet nějaké prostředky.

V případě, že platíte formou inkasa, musíte už změnu ohlašovat danému subjektu. To může být případ mobilních operátorů, poskytovatelů internetu, stavebních spořitelen či bank, ve kterých máte úvěr, apod.

Jak už jsme zmínili výše, číslo musíte nahlásit i zaměstnavateli, a to nejen proto, aby vám poslal správně výplatu.

Číslo účtu nezapomeňte změnit i na svých vydaných fakturách. Pamatujte, že máte i nový IBAN.

Pokud platíte něco přes SIPO, nastavte ho i na nový účet (klientům z Equa bank SIPO přenastaví Raiffka).

Česká pošta opět zdraží. Od února ještě výrazněji než od ledna Přečtěte si také:

Česká pošta opět zdraží. Od února ještě výrazněji než od ledna

Byl pro vás článek přínosný?