Hlavní navigace

Co lze očekávat po volbách ve Francii a Řecku?

17. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Výsledky voleb v obou zemích náladu investorům příliš nezlepšily. V případě Francie lze však očekávat, že nový socialistický prezident nepopře závazky Francie v oblasti snižování veřejných deficitů.

Prezident Hollande bude muset pravděpodobně splnit pár populistických předvolebních slibů, na kterých vystavěl svou kampaň, nicméně si rozhodně nemyslím, že by Francie celkově otočila o 180 stupňů. Z tohoto pohledu předpokládám, že negativní efekt francouzských voleb na finanční trhy bude spíše přechodný. Indikují to např. i výnosy francouzských státních dluhopisů, které tento týden nijak dramaticky nerostou, což naznačuje, že většina investorů vnímá situaci podobně.

skoleni_15_4

V případě Řecka je situace složitější. Na jedné straně investoři velkou část svých investic do řeckých státních dluhopisů již odepsali a riziko jejich nesplacení se částečně „materializovalo“, takže další vývoj již těžko může přinést „hmotnaté“ ztráty, samozřejmě vyjma peněz z MMF, EFSF a ECB. Z tohoto lokálního pohledu nás tedy těžko něco překvapí. Odchod Řecka z eurozóny by byl katastrofou pro Řeky, pro eurozónu jako takovou dlouhodobě spíše úlevou. Na druhé straně je však situace nebezpečná svou symbolikou, která opět jako již mnohokrát naznačuje, že špatná ekonomická situace může veřejné mínění vehnat do náručí extremistických stran. Paradoxně si myslím, že by řecký případ v konečném důsledku mohl sloužit jako odstrašující příkad pro občany a politické subjekty ostatních zemí a donutit je vnímat situaci reálně.

Možná jsem nevyléčitelný optimista, ale z tohoto důvodu si opět i zde myslím, že negativní efekt na akciové trhy bude dočasný.



Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Obchodní ředitel společnosti Conseq


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).