Hlavní navigace

Názor k článku Co je minimální mzda a k čemu je dobrá? od anonym - Řeknu to jinak: Kolik podnikatelů by bylo ochotno...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 3. 2009 7:30

    anonymní
    Řeknu to jinak: Kolik podnikatelů by bylo ochotno dělat za ty peníze, co oni sami dávají svým zaměstnancům?
    Ona musí být nějaká rozumní hranice mezi příjmy a náklady. Není možné brát třeba 10 v hrubém a z toho platit nájem (nebo hypotéku) 6 v čistém. Kolik pak zbývá na ostatní výdaje? Asi nikdo z běžných zaměstnanců nechce jezdit v BMW či Audině, ale také nechce jezdit ve šrotu 15 - 20 let starém s tím, že by si taky ráda pořídila nějaké přibližovátko s airbagy, ABS a klimou a ráda by si pořídila nějaké novější auto, a třeba i bez DPH.
    Netvrdím, že všichni podnikatelé jsou tak vyčůraní či sobečtí, ale řada zaměstnanců je svým způsobem vydírána. i když odvádějí práci, za kterou by mohli dostat daleko lépe a spravedlivěji zaplaceno, nestane se tak, protože A) ostatní podnikatelé v okolí se taky "nepřeplatí" B) podnikatel si žije "na vysoké noze" a pak mu nezbývá na odpovídající zaplacení zaměstnance. V tomto směru mne udivuje, jak nyní, v souvislosti s krizí, všichni veřejně prohlašují, jak šetří na kancelářském papíru, na autech a služebních jízdách atd. Proč se tak nešetřilo již dříve, aby výrobky byly levnější a mohlo si je dopřít více lidí? Co si pamatuji, tak při převratu byl odsuzován socialismus i za to, že vyráběl neúměrně draho. Bylo slibováno, jak se vše zlevní. Ale ouha, zlevňování se nedostavilo. Kdo pamatuje, jak se za socíku šetřilo: osobák jednou za X let, limit spotřeby na auto a měsíc. Nyní si podnikatelé měnili auto po 3 letech a nikomu nevadilo, kolik si za měsíc udělal souikromých výletů a jestli jezdil za 8 nebo za 15 na 100. Tyhle manýry musel samozřejmě zaplatit kupující ve formě předraženého výrobku. Nynějším šetřením se tak vlastně dává najevo, jak se ještě nedávno plýtvalo.
    Na toto plýtvání samozřejmě pár podnikavců dojede, protože vlivem malých mezd si lidé nebudou moci některé výrobky, které snázeji oželí, pořídit. Samozřejmě, že bydlet, jíst se musí, tak lidi budou šetřit na jiných věcech, ale vbudou jíst třeba pořadńější potraviny nebo se méně přejídat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).