Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Co dělat s nepovedeným nákupem? od Petr - Nejasnosti mohou panovat v případě, že zboží objednáte přes...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 1. 2010 8:53

    Petr (neregistrovaný)

    Nejasnosti mohou panovat v případě, že zboží objednáte přes internet, ale vyzvednete ho v kamenném obchodě. I v takovém případě platí vše, co jsme u internetových nákupů výše napsali a takto zakoupené zboží můžete bez udání důvodu vrátit.

    Není pravda, pokud si zboží objednáte přes internet a pak osobně vyzvednete nejedná se o uzavření smlouvy na dálku. Zboží si můžete na prodejně prohlédnout a vzít. Pokud by šlo vrátit celý zákon by byl postavený na hlavu.

  • 11. 1. 2010 10:53

    Flasi (neregistrovaný)

    Nevím. Nicméně není to náhodou tak, že u většiny e-shopů klikám na webu na tlačítko „závazně objednat“. Čili, že tím úkonem jsem již tu smlouvu uzavřel (a pochopitelně na dálku). A není to tak, že osobní vyzvednutí už je u většiny obchodů už pouze detail, kde už se ke mě chovají jako k zákazníkovi, co má dávno objednáno (smlouvu uzavřenu) a o nějakém prohlédnutí si zboží už si můžu nechat jenom zdát?
    Fakt je to tak, že smlouva je uzavřena tím, že na prodejně nepodepíši žádnou smlouvu, jenom prostý předávací protokol?

  • 11. 1. 2010 11:13

    Petr (neregistrovaný)

    Detail to není. Samozřejmě jsou obchody kde vám to uznají ale nemusí.
    Zákon se snaží chránit spotřebitele aby nekupovali zajíce v pytli – stačí se nad tím logicky zamyslet.

  • 11. 1. 2010 11:33

    Flasi (neregistrovaný)

    No tak logicky se nad tím zamyslet opravdu nestačí, protože
    1. existuje více logických variant
    2. soudy řeší právo a nikoliv logiku, nebo zdravý rozum

    Čili – pokud si na internetu objednám zboží a zvolím si osobní vyzvednutí zboží – kdy dojde k uzavření smlouvy? Když jsem na internetu kliknul na „závazně objednat“ a zaplatil jsem (např. kartou, nebo převodem)? Nebo až si pro to zboží přijdu a podepíši dodací list?
    Pokud se v případě osobního převzetí uzavírá smlouva až tím dodacím listem a převzetím zboží (což je zřejmě váš názor, když nesouhlasíte s povinnou možností vrácení zboží odebraného osobně) – nevystavuje se provozovatel e-shopu riziku neoprávněného obohací, když si nechal ode mne zaplatit dříve, než byla uzavřena nějaká smlouva?

  • 11. 1. 2010 12:27

    Petr (neregistrovaný)

    Ono záleží na obchodních podmínkách. V případě platby předem je to sporné a nejspíš to bude tak jak říkáte, obchod to neriskne. Pokud však jde o klasický osobní odběr, při kterém se zboží zaplatí, je to něco jiného a záleží na obchodních podmínkách. Znám případ kdy soud dal za pravdu obchodu (a třeba někdo bude znát příklad kdy to bylo naopak).

    Kdy se uzavírá smlouva na dálku opět záleží na obch. podmínkách. Co tak vím, většinou je napsáno že v případě osobního odběru, vzniká smluvní vztah v době odběru nikoli objednání zboží.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).