Hlavní navigace

Co dělat při ztrátě dokladů v zahraničí?

13. 5. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pořízení nových osobních dokladů znamená další finanční náklady, které jsou o to větší, když přijdete o doklady v zahraničí. I když jde o nepříjemnou situaci, existují řešení, která vám pomohou dostat se zpět do České republiky nebo pokračovat v cestě.

Přijít o doklady je velmi snadné, stačí malá nepozornost a vaše doklady změní majitele. Často neztratíte pouze jeden doklad, bez kterého byste mohli nějakou dobu přežít, ale všechny, které máte zpravidla na jednom místě. Pokud se tak stane, jste bez dokladů, peněz a často i platebních karet.

Pokud v zahraničí přijdete o doklady obraťte se na tamní policii, od které si nechte vystavit potvrzení nebo protokol o ztrátě či krádeži. Poté se musíte dostat na zastupitelský úřad České republiky a spolu se žádostí o vystavení náhradních dokladů předložíte i protokol od policie. Můžete postupovat i opačně. Jestliže se v zemi, ve které dojde ke ztrátě vašich dokladů, nedomluvíte, nejdříve zkontaktujte zastupitelský úřad a s jeho pomocí jednáte s místní policií. Můžete využít i asistenční službu, pokud ji máte sjednanou ke svému komerčnímu cestovnímu pojištění. Čtěte více: Jak financovat dovolenou?

Jestliže však v zemi, kde ztratíte nebo vám byly odcizeny doklady, není český zastupitelský úřad, můžete se obrátit na jakýkoliv zastupitelský úřad z členských států Evropské unie, jež v zemi sídlí.

Postup při ztrátě občanského průkazu

Ztrátu nebo odcizení osobního průkazu oznamte policii v zemi vašeho pobytu, a poté i zastupitelskému úřadu. Od policie si nechte sepsat protokol, který předložte na českém zastupitelském úřadě. Na jeho základě vám bude vydán cestovní průkaz. Po příjezdu do Česka však budete ztrátu občanského průkazu muset oznámit republikové policii a požádat o vydání obecní úřad. Čtěte více: Cestování za časů krize

Postup při ztrátě řidičského průkazu

Mezi další často odcizené nebo ztracené doklady patří řidičský průkaz. Bez něho riskujete nepříjemnosti v podobě blokových pokut. Ztrátu tohoto dokladu nahlaste neprodleně na místní policii a požadujte vystavení potvrzení o jeho krádeži nebo ztrátě. Řada policistů v zahraničí ho však nemusí akceptovat a i s potvrzením můžete mít v některých zemích problémy. Vyplatí se, když si kromě českého řidičského průkazu pořídíte i mezinárodní řidičský průkaz (jsou dva typy). Ten mějte odděleně od českého řidičského průkazu.

Snižte riziko ztráty dokladů

Na dovolené v zahraničí mějte oddělené osobní a cestovní doklady, peníze mějte raději také na dvou místech a stejně tak i platební karty. Při dodržování zásad bezpečnosti byste neměli mít platební karty v peněžence. Vždy je lepší mít karty dvě. Druhou kartu svěřte třeba manželce. Pro všechny případy si napište veškerá čísla, která byste mohli v zahraničí potřebovat. Seznam uložte i do vašeho e-mailu. Nenoste s sebou veškeré doklady, pokud si je můžete bezpečně uložit (například do hotelového trezoru, které bývají v pokojích).

Postup při ztrátě karty zdravotní pojišťovny

Nejméně komplikací můžete očekávat při ztrátě karty zdravotní pojišťovny. Telefonicky oznámíte ztrátu své zdravotní pojišťovně a po ověření rodného čísla vám pojišťovna odfaxuje náhradní doklad. Postup je vhodný zvláště v situaci, kdy jste v nějakém zdravotnickém zařízení a potřebujete prokázat své pojištění. Čtěte více: Vybrat vhodné cestovní pojištění je někdy alchymií

Cestovní pas je klíčový

Ztratíte-li v zahraničí osobní doklady, bude pro vás nejdůležitější cestovní pas, díky kterému můžete z každé země odcestovat. V případě jeho ztráty vám český zastupitelský úřad vystaví cestovní průkaz, se kterým můžete v co nejkratším termínu odcestovat zpět do České republiky.

Cestovní pas nebo cestovní průkaz?

Cena za vystavení cestovního pasu v zahraničí je stejná jako v tuzemsku, musíte však počítat s až 30denní dodací lhůtou. Oproti cestovnímu průkazu však nejste limitováni v rozsahu jeho použití. Cestovní průkaz je levnější než cestovní pas, avšak slouží jen pro co nejrychlejší návrat zpět do České republiky. Oproti pasu má navíc jasně vymezený účel cesty a územní a časovou platnost. Cena za cestovní průkaz je jednotná a činí 400 Kč. V obou případech zastupitelský úřad cestovní doklady nevydává, jen působí v roli prostředníka mezi vámi a českými úřady.

Postup pro vydání cestovního pasu v zahraničí

I přes naše členství v Evropské unii, kam lze vyjet s platným občanským průkazem, je pro vstup na území ostatních zemí světa potřebný platný cestovní pas. Pasu se navíc nevyhnete, cestují-li s vámi děti.

Při jeho odcizení nebo ztrátě vše nahlaste místní policii, a poté zkontaktujte zastupitelský úřad České republiky. Ten bude k ověření vaší totožnosti vyžadovat občanský průkaz. Jestliže jste úplně bez dokladů, můžete předložit fotokopii vašich dokladů, což napomůže k rychlejšímu vyřešení celé situace. V nejkrajnějším případě může vaši totožnost doložit jakákoliv osoba, jenž má platný cestovní pas České republiky. Čtěte více: Prodloužený víkend v zahraničí se může prodražit

Hlášení o ztrátě nebo odcizení cestovního pasu mohou provést i mladiství ve věku 15 až 18 let, ale k žádosti o vydání cestovního pasu budou potřebovat písemný souhlas zákonného zástupce s úředně ověřeným podpisem. Převzetí dokladu probíhá za přítomnosti osoby, které se cestovní pas vydává, nezletilci jen pod dohledem zákonného zástupce. Cestovní doklad nelze vydat třetí osobě na základě plné moci.

Ceny za pořízení cestovního dokladu

Cena za cestovní pas se liší podle věku žadatele a také toho, jestli pas nese biometrické údaje a má strojově čitelné údaje.

Ceny za pořízení cestovního pasu
Typ cestovního pasu Děti do 15 let Dospělí
Biometrické a strojově čitelné údaje 400 Kč 1200 Kč
Bez biometrických a strojově čitelných údajů 1100 Kč 1600 Kč

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR


Poplatek za vystavení nového pasu lze platit dvěma způsoby. Na vaši žádost lze platit v českých korunách, ale standardně se poplatek platí v měně státu, ve kterém dochází k předání cestovního dokladu. Pro úhradu můžete použít i náhradní měnu, která je volně směnitelná. Přepočítávací kurz se získává na základě směnného kurzu devizového trhu, který vyhlašuje Česká národní banka vždy k prvnímu dni v měsíci.

skoleni_15_4

Podívejte se na kurzy zahraničích měn

Dítě dopíšete i v zahraničí

Ze zákona máte povinnost ztrátu svého cestovního pasu oznámit příslušným orgánům, ať v zahraničí nebo v tuzemsku. Jestliže tak neučiníte, může vám být uložena pokuta až do výše 5000 korun. Čtěte více: Jak postupovat při ztrátě a nálezu peněz, osobních dokladů a majetku? 

V zahraničí můžete do svého cestovního pasu zapsat i svého potomka mladšího 15 let. Změnu provede zastupitelský úřad České republiky na základě vaší žádosti. Do cestovního pasu rodiče je zapsáno jméno a příjmení, datum narození a pohlaví dítěte.

Jakou událost jste v zahraničí řešili?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).