Hlavní navigace

Co bude investičním malérem roku 2018? Prý se nevyplatí investovat do ničeho

15. 6. 2018
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Chystáte se letos investovat našetřené peníze? Možná ještě počkejte. Podle některých odborníků jsou letos extrémně nevýhodné podmínky pro investování do čehokoli.

Máte slušný příjem, stabilní zaměstnání a našetřené peníze jako rezervu na horší časy. Nyní jste ale v situaci, kdy jste našetřili další obnos peněz, pro který zrovna nemáte využití. Jako vhodná varianta se nabízejí investice, které vaše peníze mohou zhodnotit. Pak se ale nabízí otázka, jakou investici zvolit. Akcie? Dluhopisy? Nemovitosti, alternativní investice, nebo snad kryptoměny?

Při nevhodném investování můžete o peníze přijít. Jak poznat investiční malér? Nejen o tom hovořil na konferenci finančních poradců FinFest Martin Dočekal, šéfredaktor časopisu PROFI Poradenství & Finance.

Nacházíme se v rozhodovací paralýze

Ačkoli se zdá, že na trhu s investicemi je nepřeberné množství variant, kam své peníze vložit, je rok 2018 spíše symbolem jakési rozhodovací paralýzy.

Ta může nastat ve dvou případech. Buď je příležitostí tolik, že lidé neví, kam investovat dřív, nastává nerozhodnost a paralýza, nebo je naopak příležitostí tak málo a žádná neskýtá takové výhody, aby se to vyplatilo, že nastává rozhodovací paralýza ve smyslu, jak zvolit nejmenší zlo.

V letošním roce jsme se ocitli právě ve druhé možnosti z obou paralýz. V podstatě veškeré možnosti investic jsou drahé, ať už akcie, nemovitosti, dluhopisy, nebo alternativní formy investic.

Akcie jsou nejdražší v historii

Vývoj akcií na americkém trhu odráží index S&P 500.

Vývoj kurzu S&P 500.
Autor: Martin Dočekal

Vývoj kurzu S&P 500 za posledních 20 let.

V roce 2001 můžeme pozorovat propad akcií vlivem splasknutí takzvané internetové bubliny. Podle odborníků ale měly na tehdejší pokles vliv i teroristické útoky na obchodní centrum v New Yorku 11. září 2001. Už první obchodní den po teroristickém útoku poklesl index o 5 % a v následujících dnech pokles pokračoval.

V roce 2008 došlo k poklesu akcií kvůli finanční krizi. Od té doby ale index postupně narůstá a z grafu je patrné, že v současné době jsou akcie v podstatě nejdražší za svou historii. Od konce krize v roce 2008 došlo k nárůstu cen akcií o 317 %, tedy v průměru o 20,52 % ročně. Americké HDP oproti tomu narostlo o méně než 30 %. Akcie jsou tedy drahé neúměrně ekonomickému růstu. Otázkou zůstává, jestli i tady nejde o nějakou investiční bublinu.

Podle Martina Dočekala se výhodnost investice do akcií dá sledovat také pomocí P/E ukazatele. Ten se snadno vypočítá a poskytne alespoň základní přehled. Ukazatel říká, kolikrát je cena akcie vyšší než zisk za jednu akcii.

Pokud za akcii nějaké firmy máte zaplatit 1000 Kč, ale zisk z akcie je 100 Kč, pak je ukazatel P/E roven 10. A podle toho se již dá určit výhodnost akcie. Doporučuje se, aby u standardních akcií byl ukazatel P/E méně než 15, ideálně 10. U technologických firem můžeme být benevolentnější a dovolit si i index v hodnotě do 20.

Problémem však je, že akcie jsou aktuálně předražené a jako jednorázová investice tak nyní rozhodně nejsou vhodné.

Podílové fondy? Jak které

Ani investice do podílových fondů nejsou ekonomy nijak doporučovány. V současné situaci se zdá, že dlouhodobě není strategie fondů udržitelná. Je tu navíc velký rozdíl v tom, jestli uděláte jednorázovou investici za několik set tisíc, nebo budete investovat po malých částkách. Druhá varianta je ta lepší.

Obecně se nedoporučuje v letošním roce investovat do podílových fondů, které jsou zaměřené na zdravotní péči a zdravotnictví. Naopak podílové fondy zaměřené na finance, energie nebo utilities mají podle ekonomů určitý potenciál a nemusely by se jevit jako finanční malér.

Z nemovitostí se vyplatí jen skladové prostory

Naproti tomu investice do nemovitostí může být v roce 2018 velkým průšvihem. Cenově jsou totiž nemovitosti na vrcholu. Je tu tedy podobná situace jako u akcií. Nakupovali byste za nejvyšší ceny v historii.

V roce 2017 navíc ceny nemovitostí rostly v České republice téměř nejrychleji ze všech zemí v Evropské unii, a to tempem 10,2 %. Průměrné tempo růstu na EU přitom bylo 4,5 %. Rychleji rostly ceny už jen na Islandu.

I v rámci České republiky se ale najdou výjimky. Zatímco v Olomouci ceny nemovitostí rostly nejrychleji, a to tempem 26,3 % ročně, naopak na Ostravsku ceny nemovitostí poklesly, a to přibližně o 1,5 % za rok.

Investice do bytů, rodinných domů apod. je v roce 2018 úplná zbytečnost. Zhodnocení pravděpodobně nepřijde, naopak může časem vaše nemovitost ztratit na hodnotě. Pokud chcete investovat do nemovitostí, vyplatí se spíše skladové prostory, komerční prostory apod. Tam ale investice může dosahovat mnohem vyšších částek než u bytových jednotek.

Vhodnou variantou mohou být i podílové fondy zaměřené na nemovitosti. Ale využijte spíše těch českých. Zatímco u evropských podílových fondů se zhodnocení pohybuje okolo 2 %, české podílové fondy mají zhodnocení okolo 5 %.

Jestliže už nějakou nemovitost držíte, s jejím prodejem také vyčkejte. Jen ji držte a sledujte situaci na trhu.

Dluhopisy čekají chudé časy

Podle Martina Dočekala čekají dluhopisy v letošním roce chudé časy. Inflace totiž stoupá a stejně tak i úrokové sazby. Není tedy dobré dluhopisy nakupovat. Ti, co už do dluhopisových a penzijních fondů nainvestovali peníze, by se měli připravit na horší časy. Doposud bylo průměrné zhodnocení okolo 6 %. V letošním roce se ale očekává zhodnocení maximálně 3 %.

Problém také může být ve splatnosti již vydaných a zakoupených dluhopisů. V letošním roce má být mnoho dluhopisů zaplaceno a podle odhadu budou až dvě třetiny z nich nezaplaceny. Lidé si totiž při nákupu nezjišťovali dostatek informací, a tak až nyní zjistí, komu své peníze svěřili.

Při nákupu dluhopisů je totiž nutné sledovat mnoho faktorů, jako kdo vydává dluhopisy, kde je sídlo dané firmy, jaká je vlastnická struktura, jestli firma publikuje finanční výkazy, což ze zákona musí. V čem dále firma podniká, jaké má záměry a jestli své informace prezentuje srozumitelně.

Pokud má firma sídlo na Kajmanských ostrovech nebo na obecním úřadě v malé obci, pochopitelně to dobré pocity nebudí. Velmi dobře naopak působí, pokud je v emisích dluhopisů nějakým způsobem zapojena i banka.

A co kryptoměny?

V poslední době je jako investice často zmiňován i bitcoin nebo jiná kryptoměna. Tady se názory odborníků různí, a zatímco někteří hlásají ano, jiní jsou kategoricky proti.

Ti, co hlásají, že kryptoměny mohou být dobrá investice, se opírají fakt, že jde o novou formu technologie. Říkají, že kryptoměny nejsou jen nafouknutou bublinou, nehrozí tedy její splasknutí a cena bude spíše ještě růst. Celkový objem kryptoměn je znám předem, jsou decentralizované a není možné je ovlivnit. Bitcoin má navíc sloužit jako uchovatel hodnoty.

Při výběru kryptoměny je ale důležité trhu trochu rozumět a nevybrat si podvodnou kryptoměnu bez budoucnosti, která má za cíl jen vzít peníze a zavřít krám.

Ti, co jsou kategoricky proti investicím do kryptoměn, hlásají, že zejména bitcoin je jen nafouknutou bublinou. Pro ilustraci přikládáme graf vývoje investiční bubliny.

Graf vývoje investiční bubliny
Autor: Martin Dočekal

Graf vývoje investiční bubliny.

A nyní graf vývoje bitcoinu.

Graf vývoje bitcoinu.
Autor: Martin Dočekal

Graf vývoje bitcoinu.

Grafy se až nápadně podobají, ale jestli skutečně jde, nebo nejde o investiční bublinu, ukáže až čas. Argument s vývojem a přirovnání k investiční bublině nicméně používají kritici jako jeden z hlavních, proč do kryptoměn neinvestovat.

Jako další argumenty často slyšíme, že většina z kryptoměn jsou hlouposti, které neřeší žádné problémy. Existují kryptoměny na placení u zubaře, na placení erotických služeb apod. Do takových kryptoměn je pochopitelně hloupost vkládat peníze. Kryptoměna by vždy měla řešit nějaký problém, a to způsobem, který ukazuje, že zatím takový problém nejde řešit jinak a kryptoměna je v tomto unikátní.

Některé státy, například Maroko, Ekvádor, Bolívie a Nepál bitcoiny zcela zakázaly. V USA a Evropské unii se tato otázka už řeší.

Také se predikuje, že ze současných 1460 kryptoměn jich více než 80 % nepřežije. Pokud tedy trhu nerozumíte, máte poměrně velkou šanci, že investujete peníze někam, kde projekt zkrachuje.

Obecně platí, že se vyplatí kupovat ty kryptoměny, které reálně řeší nějaký problém a mají pro lidi užitek.

Nákup kryptoměn je navíc poměrně ztížen tím, že musíte vstoupit na kryptoměnovou burzu, vlastnit kryptoměnovou peněženku a nakoupenou kryptoměnu si střežit. Pokud necháte peníze na burze, hrozí její vykradení a s tím přijdete i o vaše úspory.

Celá investice je navíc ryze spekulativní.

dan_z_prijmu

U zlata se vyhněte malým slitkům

Investice do zlata se radí jako investice do komodity, která uchovává hodnotu. Na pětiletém horizontu sice akcie zlato překonávají, a to i přes jejich aktuální nevýhodnost, ale pokud chcete zlato držet dlouhodobě, je to určitě dobrá varianta. Rozhodně se ale vyhněte zlatým spořicím programům.

Doporučují se buď ETF fondy zaměřené na zlato, nebo přímo zlatá cihlička. U té si ale zjistěte nákupní a případnou prodejní cenu. U malých slitků přeplácíte cenu zlata o 15–30 %, čímž se připravujete o zisk a celá investice pro vás bude ztrátová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).