Hlavní navigace

ČNB se zatím nebude pouštět do žádných větších akcí

28. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Špatná situace na pracovním trhu a stagnace mezd bude výdaje českých domácností držet i nadále na uzdě. Na druhé straně oživení evropské ekonomiky, německou nevyjímaje, bude výrazně pomalejší, než se předpokládá.

To souhrnně znamená, že recese či nulový růst HDP bude v ČR pokračovat, růst spotřebitelských cen se bude nacházet pod inflačním cílem ČNB.

Od dnešního zasedání bankovní rady ČNB nelze očekávat žádné změny v nastavení úrokových sazeb. Jít se sazbami do záporných hodnot po vzoru Dánska či Švýcarska centrální bankéři již dříve jasně zavrhli. Na druhé straně současný ekonomický vývoj v ČR hovoří zřetelně proti jakémukoliv zvyšování úrokových sazeb v dohledném časovém horizontu, což ostatně v komentářích potvrdili i sami členové rady.

skoleni_15_4

Lze předpokládat, že se na zasedání bankovní rady budou diskutovat především rizika pramenící z poklesu tempa růstu cen. V souvislosti s tím se bude hovořit i o případném dalším uvolnění měnové politiky, které by proběhlo skrz oslabení kurzu koruny. K aplikaci kurzových intervencí v nejbližší době se však centrální bankéři zatím staví rezervovaně. Nejbližší termín, kdy by k nim mohlo dojít, je tak druhá polovina letošního roku. Je také pravda, že velkou část práce dělá za ČNB samotný trh. Koruna se aktuálně obchoduje v blízkosti hladiny 25,80 Kč/EUR, na nejslabších hodnotách od loňského června.

Osobně se domnívám, že pohled ČNB na vývoj ekonomiky ve druhém pololetí letošního roku je až příliš optimistický, když centrální banka počítá s postupným oživením domácí i zahraniční poptávky. Nevidím příliš důvodů ani pro jednu možnost. Špatná situace na pracovním trhu a stagnace mezd bude výdaje českých domácností držet i nadále na uzdě. Na druhé straně oživení evropské ekonomiky, německou nevyjímaje, bude výrazně pomalejší, než se předpokládá. To souhrnně znamená, že recese či nulový růst HDP bude v ČR pokračovat, růst spotřebitelských cen se bude nacházet pod inflačním cílem ČNB a centrálním bankéřům nakonec nezbyde nic jiného než měnovou politiku dále uvolnit a proti koruně intervenovat. K intervencím by však nemuselo dojít v případě, že se kurz koruny bude nacházet na slabších hodnotách, tj. kolem hladiny 26 Kč/EUR a výše.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA a.s.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).