Hlavní navigace

ČNB měla včera další zasedání, dle očekávání k žádné změně nastavení MP nedošlo

28. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

ČNB však pod vlivem nižší inflace (05/13: 1,3%), možná i pod vlivem headline HDP za 1Q13 a vyšších výnosů na delším konci, řekla, že pravděpodobnost intervencí proti kačce se zvýšila.

Kačka sice hned nereagovala, po chvíli však oslabila ke 26,15 (dnes ráno je poblíž 26,10). Souhlasíme s tím, že pravděpodobnost intervencí vzrostla, stále je však výrazně pod 50%. Myslíme si, že ekonomika se ve 2Q13 vymanila z recese, očekávané oživení a slabší koruna by měly zabránit dalšímu poklesu inflace a tudíž zažehnat hrozbu intervencí. Pokud se však inflace dostane pod 1%, pravděpodobnost intervencí dále směrem k 50% vzroste.

Důvěra v ekonomiku EMU narostla v červnu více než se čekalo na 91,3 z 89,4 (čekalo se 90,4). Pomohl jí zejména průmysl, kde důvěra narostla z –13 na –11,2 (při očekávání –12,3). Spotřebitelská důvěra stagnovala na –18,8 v souladu s očekáváním a služby dokonce klesly z –9,3 na –9,5. Údaje o vývoji důvěry v ekonomiku zvyšují šance na to, že v Evropě skutečně ve druhém pololetí dojde ke zlepšení tak jak to očekává ECB. Absolutní úroveň ukazatelů důvěry je však přes zlepšování v posledních měsících stále nízká a aktuálně konzistentní spíše s „průchodem dnem“, než se zřetelným začínajícím oživením.

Růst osobních příjmů za květen v USA pozitivně překvapil (0,5% m/m, čekalo se 0,2%), výdaje rostly v souladu s očekáváním (0,3% m/m). Růst spotřeby by měl uklidnit obavy, které se objevily po jejím propadu minulý měsíc. Rychlejší růst příjmů než výdajů mírně zvedl míru úspor z 3,0% na 3,2%. Zároveň není stále vidět inflační tlaky, preferovaný inflační ukazatel Fedu, jímž je PCE (personal consumption expenditures) jádrový index zůstal na 1,1% r/r. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl v souladu s očekáváním na 346k, opět by to mělo zklidnit obavy, že nečekaný růst minulý týden může znamenat zhoršení situace na trhu práce.

dan_z_prijmu

Probíhající prodeje domů nečekaně rostly v 05/13 o 6,7% m/m, trh čekal jen 1%. Jde o další potvrzení pokračujícího se problouzení trhu s rezidenčními nemovitostmi. Ten by letos měl být jedním z tahounů americké ekonomiky. Hrozbou pro tento nadějný vývoj je nedávný prudký růst výnosů státních dluhopisů, který se promítá i do vyšších hypotečních sazeb a tedy nižší atraktivity hypoték. Samotné číslo za květen je mimo jiné důkazem rostoucí
důvěry Američanů v budoucnost ekonomiky, což je samo o sobě významný předpokladem k udržení a případně i zrychlení jejího růstu.

Dnešní ranní data povzbudivá: německé maloobchodní tržby lepší než se čekalo (růst z –0,4% m/m na 0,8%, čekalo se 0,4%), japonská deflace se zmírňuje (CPI r/r -
0,3% u –0,7%, čekalo se –0,4%) a zlepšila se i průmyslová produkce (podle předběžných údajů meziročně –1,0% z – 3,4%, čekalo se –2,4%). Že by abenomika přece jen fungovala a němečtí spotřebitelé konečně otevřeli peněženky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).