Hlavní navigace

ČNB maluje lepší budoucnost, neusínejme ale na vavřínech

11. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká národní banka zlepšila pro letošní i příští rok odhad vývoje deficitu veřejných financí.

Letos by měl činit 1,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP), v únoru jej ČNB odhadovala na 1,9 procenta. Příští rok centrální banka očekává deficit jedno procento HDP, v únoru to bylo 1,4 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněného shrnutí k Zprávě o inflaci, kterou pravidelně vydává ČNB. Loni činil deficit veřejných financí podle údajů Českého statistického úřadu 1,98 procenta

dan_z_prijmu

Zlepšení ekonomického výhledu, které ČNB prezentuje ve své aktuální Zprávě o inflaci, hodnotíme jako realistické. Ukazuje se, že Česká republika je schopna postupně konsolidovat své veřejné finance, negativně zasažené dopady světové finanční krize. Takový stav ocení globální investoři a ratingové agentury, čehož jedním z důsledků bude další tlak na pokles nákladnosti obsluhy českého dluhu, což je jistě kýžené. 

Jedním dechem je však třeba dodat, že dosažené – a zejména vyhlížené – příznivé výsledky státního hospodaření je třeba zasadit do delší perspektivy. Má-li například dluh klesnout podle ČNB v příštím roce na 40 procent HDP, jde stále o poměrně vysoký podíl v porovnání s předkrizovými léty 2003 až 2008, kdy daná položka dosahovala v průměru hodnoty pouze 28,2 procenta. Česká vláda by neměla po prvních příznivých výsledcích takříkajíc „usnout na vavřínech“ a dále usilovat o konsolidaci veřejných financí. V ideálním případě pak bude poměrně dobře připravena na další případnou ekonomickou krizi či recesi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavním ekonomem společnosti CZECH FUND.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).