Hlavní navigace

ČNB by mohla diskutovat o podmínkách ukončení kurzového závazku

3. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dění na finančním trhu bude dnes opanováno zasedáním centrální banky Velké Británie (BoE).

Ta by ovšem dnes k dalšímu plánovanému snížení úrokových sazeb ještě neměla přistoupit, protože data o britské ekonomice jsou pozitivní. Česká národní banka dnes také bude diskutovat o měnové politice. Očekáváme, že by v diskuzi mohly padnout zmínky o případném ukončení kurzového závazku, které naše nové Ekonomické výhledy vidí na 2Q 17.

BoE dnes úrokovou sazbu nesníží

Dnešní den bude relativně chudý na data. Zářijová nezaměstnanost v eurozóně by měla poklesnout o 0,1 pb na 10%. Pravidelný čtvrteční údaj o vývoji počtu žadatelů o dávky v nezaměstnanosti v USA dnes vyplní den mezi včerejším ADP reportem (o něco zaostal za očekáváním trhu) a zítřejším zveřejněním tvorby pracovních míst v americké ekonomice.

Významnější událostí je tedy dnes zasedání britské centrální banky. Ta sice ve srpnovém zápise z měnově-politického zasedání oznámila, že když přicházející data budou konzistentní s jejich prognózou, tak trhy mohou očekávat další pokles sazeb blízko k nule. K tomu ovšem dnes nedojde, protože růst HDP za 3Q 16 o 0,5 % q/q je více než dvojnásobek očekávání BoE. Na druhou stranu ekonomové SG očekávají, že k tomuto kroku může ještě v budoucnu dojít s tím, jak se případně bude zvyšovat nejistota spojená s vyjednávání ohledně vystoupení z EU.

Fed se posunul blíže ke zvýšení sazeb v prosinci

Včera zasedal výbor pro měnové otázky (FOMC) americké centrální banky. V souladu s naším očekáváním se nerozhodl zvýšit sazby, ale zveřejněný zápis z jednání napovídá, že by k tomu mohlo dojít v prosinci. Sice v něm nenajdeme žádné jasné signály tohoto typu, natož ve srovnání se situací v loňském roce, protože se FOMC možná nechtělo vázat na nějaký specifický kalendářní termín. Nicméně jistý formulační posun ohledně hodnocení dalšího vývoje ekonomiky a zmínka o tom, že inflace ve středním období dosáhne inflačního cíle, ekonomy SG utvrdila v očekávání zvýšení sazeb ještě v prosinci letošního roku.

dan_z_prijmu

Zasedání ČNB dnes přinese diskuzi ohledně opuštění závazku

Dnes nás čeká v tomto roce poslední zasedání bankovní rady ČNB s novou prognózou. Naše nové výhledy publikované v úterý (http://bit.ly/2ee2A0p) očekávají, že bankovní rada ČNB by se měla zbavit devizového závazku už během druhého čtvrtletí příštího roku. Předsunutí tohoto kroku před polovinu roku by si totiž mohl vynutit zvýšený tlak kapitálu spekulujícího na následné posílení koruny. Z tohoto důvodu by také opouštění kurzového závazku mohlo být doprovázeno zavedením selektivní negativní úrokové sazby na další likviditu přicházející do ekonomiky s cílem tomuto přílivu zabránit. Plný počet členů přítomných na jednání bankovní rady se této otázce podle nás bude pravděpodobně věnovat alespoň v diskuzi.

PMI indexy vesměs potvrdily dobrou kondici průmyslu

Včerejší PMI ze zpracovatelského průmyslu v Evropě potvrdil stále dobrou kondici v tomto sektoru. Zpracovatelský průmysl za celou eurozónu posílil o 0,2 bodu na 53,5 a je tak nejvýše od ledna 2014. PMI za zpracovatelský průmysl v Maďarsku oproti očekávání trhu o poklesu stagnoval na hodnotě 57 bodů. Na druhou stranu očekávání mírného růstu indexu v Polsku přineslo zklamání, když tento ukazatel ztratil dva body a jen těsně zůstal v pásmu označující expanzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).