Hlavní navigace

Clintonová konečně prezidentským kandidátem do něhož mohou trhy vložit své naděje

8. 6. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Globální finanční trhy si po včerejší noci mohou oddychnout, neboť v souboji o amerického prezidenta nebudou stát jen kandidáti, kteří hodlají rozbourat stávající status quo.

Tak tedy nakonec opravdu Ameriku čeká souboj Clintonová-Trump. Globální finanční trhy si po včerejší noci, kdy v amerických primárkách v New Jersey a Kalifornii vyhrála H. Clintonová, mohou oddychnout, neboť v souboji o amerického prezidenta nebudou stát jen kandidáti, kteří hodlají rozbourat stávající status quo.

skoleni_15_4

Jestli totiž trhy něco preferují, tak je to stabilita politických pořádků. A tu současná americká ministryně zahraničí a manželka bývalého demokratického prezidenta Billa Clintona reprezentuje dokonale. Clintonová by v prezidentském úřadě přitom nejlépe vyhovovala představě kontinuity i v ekonomické a finanční oblasti. Možná, že první žena v pozici kandidátky na post prezidenta USA by si ráda více posvítila na farmaceutické firmy, ale to by byl asi ten “nejradikálnější” krok v hospodářsko-politické oblasti, který by se od ní dal čekat. Žádné radikální a plošné navyšování minimálních mezd, žádné bourání obchodních dohod s Čínou, žádné výměny centrálních bankéřů.

To je přesně ona stabilita, kterou finanční trhy potřebují. Teď jde jen o to, zdali Clintonová dokáže dotáhnout do konce svůj dlouhodobý životní cíl a usednout v Bílém domě jako prezident. Bude to znamenat porazit zcela nevypočitatelného realitního magnáta Trumpa. Ten sice proti sobě bude mít sešikovanou hispánskou a černošskou menšinu, avšak zase se veze na vlně revolty voličů západního světa, která je namířena proti současnému establishmentu. V důsledku toho může být prezidentský souboj Clintonová-Trump daleko napínavější, než by si většina politických rádoby-analytiků dokázala před pár měsíci představit. A tak potřebný klid na práci a hladké obchodování budou mít trhy teprve až 9. listopadu, kdy budou známy výsledky prezidentských voleb a také zdali se osvědčená značka “Clinton” opět zabydlí na 4 roky v Bílém domě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).