Hlavní navigace

Čínských zásilek z e-shopů se nebojte. Koronavirus v nich být nemůže

7. 2. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Aktualizováno 13. 2. 2020 22:00
Váháte, jestli si objednat zboží z asijského e-shopu, protože se bojíte, že by v balíčku s ním mohlo nepozorovaně přicestovat i to, oč vůbec nestojíte? Podle lékařů vám žádné riziko nehrozí.

Obavy z nakažení novým typem koronaviru, který se k vám dostane prostřednictvím balíčku, se objevují v příspěvcích českých i zahraničních sociálních sítí. Dotazy na bezpečnost objednávek pocházejících z Číny ale zaznamenala také Česká pošta či Celní správa. Naši zákazníci se na přepážkách na toto občas zeptají, řekl pro Měšec.cz Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty.

Negativní dopad viru na online obchodování zaregistrovala také cashbackový portál Tipli. Přes něj nakupují z Číny tisíce Čechů měsíčně, firma už proto eviduje nižší zájem o zboží pocházející z Asie.

Zaznamenali jsme menší hledanost a poptávku po produktech z Číny. Pokles objednávek se pohybuje v řádu procent. Bohužel média masivně informují o nebezpečí koronaviru, nicméně velmi zřídka uvedou, že pro Čechy nakupující zboží z Číny nebezpečí nehrozí, řekl k tomu pro Měšec.cz Jiří Jirásek, marketingový ředitel Tipli.

Přežití viru znesnadňují přepravní podmínky na palubě letadla. Přesto část čínských zásilkových společnosti a e-shopů zavedla po vypuknutí epidemie ochranná opatření. Většina z nich nebude vyřizovat objednávky až do 10. února 2020. Například jeden z nejznámějších čínských e-shopů AliExpress na svých stránkách avizoval, že prodlouží omezený provozní režim, který souvisí s čínskými oslavami nového lunárního roku až do 18. února.

Aktualizováno 13. 2. 2020

Podle oficiálního vyjádření Ministerstva zdravotnictví a Světové zdravotnické organizace (WHO) je přenos viru prostřednictvím zásilky pocházející z Číny nepravděpodobný. Koronavirus, označovaný jako 2019-nCoV, který se poprvé objevil na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej v jedenáctimilionovém městě Wu-chan, se přenáší z člověka na člověka při úzkém kontaktu trvajícím delší dobu. Jde o tak zvanou kapénkovou infekci přenášenou vzduchem, která zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Inkubační doba je sice týden až čtrnáct dní. Virus podle nejnovější analýzy, o které informoval odborný magazín Journal of Hospital Infection, může přežít mimo hostitele, tedy na povrchu věcí až devět dní. Proto je třeba předměty a povrchy, s nimiž byli v kontaktu nakažení, dezinfikovat přípravky s vysokým obsahem alkoholu, peroxidu vodíku nebo chlornanu sodného. Tyto látky patogen zabijí během minuty.

Zboží z e-shopu může být doručeno později

Zákazníci se v souvislosti s tím musejí připravit na delší doručovací dobu svých zásilek. E-shop dále upozorňuje, že pokud jste si přes něj objednali a zaplatili zboží, které vám nebylo odesláno, můžete kontaktovat servisní službu AliExpressu a objednávku zrušit. Je ale možné, že vaše zboží bylo odesíláno ze skladu, který sídlí v jiné zemi, než je Čína, konkrétně třeba Rusku, Španělsku, Itálii, Polsku nebo v USA, a v takovém případě by ke zpoždění zásilky dojít nemělo.

Chcete svou objednávku z AliExpressu dostat co nejdříve?

Jestli chcete dodávku svého zboží urychlit, vyberte si doručení zásilky ze země, která je geograficky nejblíže ČR. Jestliže zemi při volbě produktu zvolit nelze, znamená to, že bude doručena z Číny. Čím vyšší je počet kusů zboží na skladu, tím pravděpodobnější je jeho bezproblémové doručení. Je možné, že zboží pocházející přímo z Číny může být nedostupné, řada čínských firem totiž zastavila nebo omezila provoz, totéž platí i pro logistické firmy. Vyplatí se proto, když si doručení zásilky ověříte. Přes AliExpress můžete poslat zprávu, zda je prodejce schopen objednávku vyřídit.

TIP: Jak nakupovat na AliExpresu krok po kroku

Manipulace se zásilkami pocházejícími z Číny ani jejich otevření tedy nejsou nebezpečné a Celní správa neuvažuje o zavedení omezení pro jejich přepravu a další distribuci v rámci České republiky.

Celní správa, pokud jde o zásilky pocházející z Číny, nemusela přijmout žádná zvláštní opatření, neboť šíření nákazy touto formou není prokázané. Příslušníci celní správy, konající kontrolní činnost na letišti, ale přijali podobně jako ostatní složky na letišti nezbytná režimová opatření, související s příjezdem osob cestujících z Číny a dalších asijských zemí, ve kterých byla nákaza zaznamenaná, sdělila Měšci.cz Martina Kaňková, tisková mluvčí Celní správy ČR.

Pracovníci pošty mohou zažádat o ochranné pomůcky

Omezení přepravy zásilek z Číny ani jiná mimořádná opatření v souvislosti s šířením koronaviru zatím neplánuje ani Česká pošta. Česká pošta monitoruje opatření v letecké dopravě v souvislosti s výskytem koronaviru v Číně. Vzhledem k tomu, že podle našich zjištění zásilky z Číny do České republiky a z ČR do Číny neohrožují zákazníky ani pracovníky České pošty, neuvažujeme o omezení přepravy jednotlivých zásilek, objasnil Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty.

Může se ale stát, že kvůli šíření koronaviru bude docházet ke zpoždění v doručování. Je možné, že kvůli omezení letecké a železniční přepravy dojde ke zpoždění dodání zásilek z Číny, podotkl Vitík. Česká pošta podle Matyáše Vitíka nadále sleduje doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR, Světové poštovní unie a dalších relevantních subjektů.

skoleni_15_4

Na další vývoj situace budeme adekvátně reagovat. I přesto, že zaměstnancům České pošty nehrozí nebezpečí při manipulaci se zásilkami z Číny, mohou získat ochranné pracovní pomůcky, jako jsou roušky, které běžně nemají, dodal Vitík.

Pokud vás přesto trápí obavy z nákazy, můžete zásilku po převzetí vydezinfikovat. 

Větší cashback u nákupů z čínských e-shopů?

Chcete dostat část peněz z nákupů v Číně zpátky? Měšec.cz se domluvil s cashback portálem Tipli.cz a díky tomu vám nabízíme speciální podmínky. Platinový účet Tipli.cz získáte na tomto odkazu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).