Hlavní navigace

Čínské akciové indexy v noci propadly až o 5 %

20. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Noční obchodování na asijských trzích přineslo propad čínských burz, když některé pevninské indexy odepsaly až 5 %.

Akcie Philip Morris ČR se dnes naposledy obchodují s právem na dividendu 920 Kč za kus.

Západoevropské akcie by dnes měly otevřít mírným poklesem.

Z makroekonomických ukazatelů dnes budou zajímavé snad jen březnové prodeje existujících domů v USA.

Americká výsledková sezóna dnes přinese údaje o hospodaření společností American Express, Coca-Cola nebo Mattel.

Analytici Société Générale včera snížili doporučení pro akcie švýcarské chemičky Givaudan z „držet“ na „prodat“.

Obchodování na zámořských trzích

Hlavní americké akciové indexy včera mírně vzrostly díky ziskům finančních a energetických titulů. Nedařilo se však technologiím, když přes 5 % odepsaly akcie IBM (firma v pondělí večer oznámila lepší než očekávané čtvrtletní výsledky, výhled na další kvartál ale zaostal za konsensem trhu) a dokonce skoro o 13 % spadly akcie Netflix v reakci na slabší předpověď růstu počtu uživatelů. Pozitivní impuls naopak přinesly čerstvé výsledky hospodaření akciím Johnson&Johnson (+1,6 %).

Noční obchodování na asijských trzích přineslo propad čínských burz, když některé pevninské indexy odepsaly až 5 %. Vedle poklesu cen ropy a některých dalších komodit za tím stály také spekulace, že tamní centrální banka nebude pospíchat s dalším uvolněním měnové politiky. Čínské burzy tak korigovaly část svých březnových zisků. Ostatní asijské indexy dnes velké změny nezaznamenaly a například japonské burzy dokonce mírně vzrostly.

dan_z_prijmu

IPO

Podle nejmenovaných zdrojů Hospodářských novin by mohla být hodnota společnosti EP Infrastructure v rozmezí 5–7,6 mld. EUR (135–205 mld. Kč), a tak by mohl prodávaný 15% podíl vynést 20 31 mld. Kč. Cenové rozpětí ale bude stanoveno až příští týden, akcie by se měly začít obchodovat 13. května. Prodej poloviny GE Money Bank by pak podle odhadů mohl vynést 20–28 mld. Kč.

Philip Morris Czech Republic

Akcie Philip Morris ČR se dnes naposledy obchodují s právem na dividendu z loňského zisku ve výši 920 Kč za kus. Zítra proto lze čekat propad ceny akcií přibližně o dividendu (asi 7 % z poslední ceny).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).