Hlavní navigace

Čínské akcie si hrají na NASDAQ… roku 2000 Houstone, máme problém

3. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

A není to v Řecku, ale v Číně. Akciový trh, který se nám tak hezky nafouknul, se nám začíná pěkně rychle vyfukovat. Letos jsou sice hlavní čínské akciové trhy stále krásných 30 % v plusu, ale za poslední 3 týdny ztratily okolo čtvrtiny své hodnoty a stále hledají dno.

Kde udělali soudruzi v Číně chybu? Připomeňme, že nebezpečně se nafukující bublině na čínských akciových trzích se několikrát v poslední době věnoval týdeník Economist, který například uvádí, že investiční horečka je tažena retailovými klienty držícími dlouhou pozici v hojném počtu přes pákové instrumenty. Zajímavé přitom je, že údajně dvě třetiny nově příchozích klientů opustí vzdělávací zařízení před patnáctým rokem. Přesně jak se na správnou bublinu sluší a patří, tak se mezi prostým čínským lidem šíří pohádkové příběhy o zbohatnutí na akciovém trhu. Tyto příběhy pak čínské firmy přiživují tím, že své firmy přemalovávají na rádoby technologické firmy, aby vypadaly pro investory více sexy.Podle Economistu okolo 80 firem listovaných na trhu v prvních pěti měsících změnilo jméno, takže například hoteliérská skupina se teď podle jména vydává za společnost zabývající se vysokorychlostními vlaky.

dan_z_prijmu

Že to nemůže fungovat, neboli že si soudný investor nemůže podle jména koupit technologický titul, který je ve skutečnosti výrobce záchodových mís? Opak je pravdou, na což přišli ekonomové Tversky a Kahneman ve svém experimentu, který nazvali “efekt ukotvení”. Aneb zkuste posadit do místnosti skupinu lidí, položte jim otázku, jaké procento afrických zemí je v OSN a roztočte před nimi kolo štěstí. Výsledkem je, že jejich odhady budou konvergovat k číslu, na kterém se kolo štěstí zastavilo.

Neboli čínské akcie se dnes snaží tvářit jako ty z amerického NASDAQu. Teď jde o to, zdali je to NASDAQ roku 2015 anebo spíše roku 2000.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).