Hlavní navigace

Čína ochlazuje, Fed přitvrzuje

20. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Není to tak dávno co si Čína, respektive její komunističtí lídři, stěžovali na příliš uvolněnou politiku americké centrální banky.

Jak známo Čína fixuje svoji měnu na americký dolar a tak i při omezené liberalizaci kapitálových toků je politika její centrální banky silně determinována politikou Fedu.

dan_z_prijmu

Teď čínští soudruzi, když vyslovují slovo Fed, mohou skřípět zubama opět – ovšem ze zcela opačného důvodu. Čínské ekonomika evidentně přibrzďuje, což potvrdila i dnešní ranní data indexu PMI, která ukázala propad nálady v průmyslu na sedmitýdenní minimum, přičemž subindex zaměstnanosti propadl dokonce na nejnižší hodnoty od února 2009. Kromě toho, že čísla z reálné ekonomiky již v čínském případě nejsou, co bývala, tak největší obavy panují z finanční nestability, kterou do čínské ekonomiky může zatáhnout kolaps stínového bankovního sektoru, který teď v posledních dvou letech nebývale rozbujel. Za těchto okolností by samozřejmě bylo zapotřebí, aby centrální banka spíše svoji politiku uvolňovala.O to se může čínská centrální banka snažit, avšak skrze režim fixního kurzu s částečnou liberalizací platební bilance může být její snaha negována politikou Fedu, který uvažuje spíše o tom, jak svoji politiku neutralizovat, resp. postupně zpřísnit.

A to, že to rozhodně nebude jednoduchá debata, ukázal včera zveřejněný zápis z posledního jednání FOMC – tedy výboru, jež v USA rozhoduje o nastavení měnové politiky. Členové FOMC se shodli nejen na tom, že postupné odbourávání měnové expanze je žádoucí, ale navíc panuje shoda i v tom, že s tím, jak míra nezaměstnanosti klesá k hodnotě 6,5 %, bude zapotřebí zvážit změnu toho, jak trhy s předstihem připravovat na další změny v měnové politice. Mezi řádky pak lze číst, že uvnitř Fedu začala debata o tom, jak světu sdělit, že oficiální úrokové sazby v USA by mohly být v dohledné době zvýšeny.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).