Hlavní navigace

Čím dál dražší účet

21. 1. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

S příchodem nového roku některé banky opětovně zdražily své služby. Čím dál více klientů se tak snaží ušetřit na rostoucích poplatcích. Podívejme se na jejich přehled v českých bankách. Na kolik přijde účet a čeho je dobré se vyvarovat?

České banky se jakoby ruku v ruce již před delší dobou vydaly cestou zvyšování poplatků. Některé méně, jiné více, ale trend zdražování je i přes tvrdou konkurenci zřejmý. Dokonce na západ od našich hranic, kde rozkvétají stromy Evropské unie, jsou poplatky za účet často nižší než u nás.

Banky společně zkoušejí, co klienti vydrží, a přitom si mnou ruce nad stále se zvyšujícími výnosy ze svých služeb. Jedinou obranou klienta je přechod k levnější bance a určitá inventura položek na účtu, zda k nim nedochází zbytečně.

Podívejme se tedy na poplatky za vedení účtů v jednotlivých bankách při nejlevnější variantě.

Tabulka č. 724
Banka / účet Vedení účtu s měsíčním výpisem Výběr v bance Výběr vlastní bankomat Výběr cizí bankomat Vklad Úhrada v rámci banky Úhrada do cizí banky Úhrada SIPO
Česká spořitelna / Sporožiro 31,40 Kč 50 Kč (do 10 tis. Kč)
20 Kč (nad 10 tis. Kč)
6 Kč 25 Kč + 0,5 % z výběru 5 Kč 5 Kč 7 Kč 7 Kč
Poštovní spořitelna / Postžiro Klasik 15 Kč 7 Kč 5 Kč 25 Kč 4 Kč 4 Kč 6 Kč 4 Kč
ČSOB / Osobní konto 50 Kč 25 Kč 5 Kč 25 Kč 0 Kč 6 Kč 8 Kč 6 Kč
Komerční banka / Ideal konto 35 Kč 30 Kč 5 Kč 25 Kč 0 Kč 5 Kč (10 položek v měsíci) 7 Kč (10 položek v měsíci) 5 Kč
GE Capital Bank 30 Kč 30 Kč 0 Kč 0 Kč (2 výběry v měsíci)
9 Kč (další)
0 Kč 12 Kč (5 Kč došlá platba) 12 Kč (5 Kč došlá platba) 6 Kč
Raiffeisenbank 15 Kč 30 Kč 5 Kč 15 Kč 5 Kč 10 Kč (4 Kč došlá platba) 20 Kč (4 Kč došlá platba) 5 Kč
Union banka 25 Kč 30 Kč 5 Kč (3 výběry v měsíci)
30 Kč (další)
10 Kč (3 výběry)
30 Kč (další)
0 Kč 2 Kč 6 Kč 2 Kč
Živnostenská banka 10 Kč 20 Kč 0 Kč 0 Kč (2 výběry v měsíci)
50 Kč (další)
0 Kč 0 Kč (4 Kč došlá platba) 15 Kč (4 Kč došlá platba) 0 Kč

Poznámky:
Není-li přímo uvedeno, je cena za příchozí platbu totožná s cenou příkaz k úhradě.
Příkazy k úhradě klasickou papírovou formou. Česká spořitelna sběrný box.

Na kolik nás vyjde účet
Následující tabulka ukazuje srovnání měsíčních nákladů na vedení účtu v jednotlivých bankách při této periodicitě plateb:

  • 2 měsíční příchozí platby z cizí banky,
  • 1 výběr hotovosti na přepážce nebo 2 výběry z vlastního bankomatu (vybrán výhodnější způsob),
  • úhrada jedné platby SIPO,
  • 1 převodní příkaz v rámci své banky a 1 mimo banku.

Částka zahrnuje náklady na nejlevnější platební kartu. Záměrně nejsou uvedeny platby kartou u obchodníka, ty jsou bezplatné.

Tabulka č. 725
Banka Měsíční náklady
Česká spořitelna – Sporožiro 91,90 Kč
Poštovní spořitelna – Klasik 64,00 Kč
ČSOB – Osobní konto 102,00 Kč
Komerční banka – Ideál konto 97,60 Kč
GE Capital Bank 106,00 Kč
Raiffeisenbank 90,50 Kč
Union banka 103,00 Kč
Živnostenská banka 51,50 Kč

Tradičně nejlevnější bankou zůstává Živnostenská banka a Poštovní spořitelna. Prvně jmenovaná je kvůli malému počtu poboček méně dostupná (nabízí však internetové bankovnictví zdarma), druhá je naopak díky síti 3 500 pošt nejdostupnější v celé ČR (za Home banking si však připlatíte, internetové bankovnictví se zatím připravuje). Poštovní spořitelna jako jediná banka nevytlačuje klienty svou cenovou politikou od svých přepážek, jak to činí ostatní.

Ostatní banky mají výši svých poplatků v podstatě na stejné úrovni, takže se lze obávat i společné cenové politiky v budoucnu.

Čeho se vyvarovat
Abychom se vyhnuli zbytečně vysokým platbám bance za její služby, je třeba dodržet několik zásadních pravidel:

Omezit výběry v hotovosti
Provádět výběry v hotovosti zásadně z bankomatu vlastní banky a dávat přednost placení v obchodech platební kartou. Zde je poplatek nulový.

Využít služeb elektronického bankovnictví
Máte-li vyšší četnost příkazů k úhradě ze svého účtu, stojí za zvážení využití některé ze služeb elektronického bankovnictví. Poplatky za elektronicky prováděné platby jsou mnohem nižší než při užití klasické metody příkazu. Naproti tomu v některých bankách je využití elektronických kanálů zatíženo měsíčními poplatky, a tak se služby vyplatí až při určité četnosti. Navíc je třeba někdy počítat s vedlejšími náklady, jako je placená telefonní linka či odeslaná SMS z mobilního telefonu.

V České spořitelně lze využít v případě klasického podání platebního příkazu jen sběrný box. Každý podaný příkaz u přepážky je zatížen 40 Kč poplatkem navíc.

Využít plateb SIPO
Některé finanční instituce umožňují hradit své platby (jako platby za elektřinu, nájem či koncesionářské poplatky) prostřednictvím sdruženého inkasa SIPO. Tímto způsobem ušetříte poplatky za platební příkaz, platba je zahrnuta v celkové částce.

Uhradit pomocí SIPO je možné u některých institucí penzijní připojištění, pojistné, platby na stavební spoření aj. I tímto způsobem se dají, i když mírně, snížit náklady na účet.

dan_z_prijmu

Důkladně se seznámit se sazebníkem poplatků
Některé banky navíc část poplatku schovají v podobě tzv. účetní položky. Typickým příkladem je Česká spořitelna, která si za výběr na přepážce do 10 tis. Kč účtuje 45 Kč a navíc za účetní položku 5 Kč, tedy celkem 50 Kč.

Závěrem
Přestože poplatky v bankách rostou, vhodnou optimalizací lze cenu za bankovní služby radikálně snížit. A pokud vám k úspoře nedá prostor váš finanční ústav, můžete se poohlédnout po jiném.

Změnil/a jste banku z důvodu vysokých poplatků?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).