Hlavní navigace

Chytrá zařízení vás mohou přijít draze. Na penězích i na soukromí

28. 5. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Novinky vládnou světem a kdo nemá nic chytrého, jako by nebyl. Tyto věci nejenže stojí hodně peněz, ale mohou stát i hodně soukromí. A v neposlední řadě mohou vyloženě škodit.

Doba jde dopředu. Kdo dnes nevlastní žádnou chytrou věc, skoro jako by ani sám nebyl chytrý. Smartphone je již dnes téměř standardem a jen velmi málo lidí používá tlačítkový telefon v rámci běžného života.

Internet věcí ale zachází ještě dál a dnes jsou zcela běžné i chytré lednice, chytré televize, chytrá domácnost. Všechno obsloužíte skrze telefon, nastavíte si, kdy má pračka vyprat, kdy se má spustit zavlažování trávníku atd. Jdete do posilovny a chytrý náramek vám počítá, kolik jste udělali kroků, kolik spálili kalorií atd. Víte, kolik tyto věci doopravdy stojí? Protože peníze jsou možná to nejmenší, co dáváte jako protihodnotu, abyste chytrou věc mohli vlastnit. Nejen o tom mluvil v Ústí nad Labem JUDr. Jan Kolouch ze sdružení CESNET na policejní konferenci Fenomén doby – kyberkriminalita, které se server Měšec.cz aktivně účastnil.

Kdo čte podmínky?

Virtuální svět začíná být pro lidi mnohem zajímavější než realita. Zvláště lidé narození po roce 1995 již vyrůstali s tím, že počítač je s nimi prakticky od dětství a dobu bez počítačů už nezažili.

V budoucnu, ale možná už nyní, je pro ně naprosto běžná věc, že chytré telefony mají nějaké funkce, chytrá televize se umí sama naladit a oni tak nestráví dvě hodiny laděním programů, chytrá lednice je sama upozorní na to, že jim dojde jídlo, apod. Kdo z nich, potažmo kdo z vás ale reálně čte licenční podmínky, než si přístroj zakoupí, zapojí, než jej používá? Možná byste byli překvapeni, že vaše televize vás může nahrávat a odposlouchávat a vaše chytrá lednice zase rozesílá spamy. Pojďme na příklady.

Kdo může vidět a slyšet, co děláte před televizí?

Chytrá televize je skvělá věc. Díky doplňkovým funkcím už to není jen televize, ale i interaktivní nástroj na zábavu. Můžete ji ovládat a programovat chytrým telefonem, případně hlasem nebo gesty. Rozpozná i váš obličej, čímž vás přepne do oblasti vašich personalizovaných služeb, a tak dál.

Většina ale licenční podmínky nečte, takže už třeba málokdo ví, že když zapnete ovládání hlasem, má televize podle licenčních podmínek právo odposlouchávat všechno, co se v jejím dosahu šustne. Vaše rozhovory, cokoli. Vše, co je řečeno ve vaší domácnosti, si televize nahrává a odesílá to výrobci. A ten to legálně za určitých podmínek může předat třetím stranám.

Nad nahrávkami vašeho hlasu možná ještě mávnete rukou. K čemu výrobci na druhém konci světa bude nějaké české povídání o našich radostech a starostech. Co když si ale zapnete ovládání gesty a televize tím má právo nahrávat všechno, co před ní děláte? A opět nastává stejný scénář – nahrávky se odesílají, výrobce je zpracovává a legálně předává třetím stranám. Převlékáte se v místnosti, kde máte televizi? Nebo máte dokonce televizi v ložnici? Těžko říct, kde vaše nahrávky nakonec skončí.

Chytré věci se dají chytře hacknout

Normální lednice je prostě jen lednice. Nic moc neumí, tedy kromě chlazení a mrazení. Chytrá lednice naproti tomu umí mnohem víc. Upozorní vás, že vám dochází oblíbené jídlo. To kdybyste neměli čas ji otevřít a podívat se sami. A protože je chytrá, má také chytrý software, který všechno řídí. A ten se dá napadnout. Útočník pak takovou lednici může třeba připojit do těžební sítě kryptoměn. Váš účet za elektřinu pak nebude brát konce. Nebo ji jednoduše naprogramuje, aby odesílala spamy na určitá místa. Asi byste těžko uvažovali nad antivirem do lednice.

Poznejte emoce psa podle barvy obojku

S tím, jak doba postupuje a lidé prahnou po dalších „chytrostech“, vyvíjejí i výrobci další a další zajímavosti. Můžeme se tak setkat například s chytrou panenkou, která umožňuje komunikaci mezi tím, kdo drží panenku, tedy dítětem, a osobou na druhé straně, tedy rodičem.

Chytrá panenka, která umožňuje komunikaci mezi dítětem a rodičem.
Autor: Jan Kolouch, CESNET

Chytrá panenka, která umožňuje komunikaci mezi dítětem a rodičem.

Je to jistě zajímavá metoda, jak kontrolovat své dítě a být s ním na dálku v kontaktu. Problém nastává v případě, že tato komunikace není zabezpečena. Pak se na zařízení může připojit naprosto kdokoli. Panenku navíc nekupovali jen rodiče, ale ve velkém ji skupovaly i firmy, které je následně dávaly jako dárek dalším firmám. Otázkou zůstává, proč.

Chytře ale můžete venčit i svého psa. Abyste mu lépe rozuměli, můžete mu pořídit speciální obojek, který barevně zobrazuje emoce psa.

Chytrý obojek na psa. Podle barvy určíte jeho náladu.
Autor: Jan Kolouch, CESNET

Chytrý obojek na psa. Podle barvy určíte jeho náladu.

Místo toho, abyste se tedy pokusili svému psu porozumět nebo se na něj podívali a zkusili odhadnout, jestli je třeba naštvaný, protože vrčí, nebo se bojí, protože stahuje ocas mezi nohy, podíváte se na barvu obojku a máte jasno.

Kromě toho má ale jasno i výrobce, kterému se odesílají data s GPS polohou o tom, kde psa venčíte, jak dlouho ho venčíte, jakou trasou chodíte, jak dlouho vám trvá procházka, jak rychle se pohybujete atd. 

Chytré dnes může být úplně všechno

Nejste si jisti, jestli si dobře čistíte zuby? Chytrý kartáček s 10Mpx kamerou vám po čištění zubů na mobil odešle fotografie, jak to dopadlo, a můžete zhodnotit, jestli je potřeba čištění zopakovat.

Chytrý zubní kartáček s 10 Mpx kamerou.
Autor: Jan Kolouch, CESNET

Chytrý zubní kartáček s 10Mpx kamerou.

Ale existuje i například chytrý kolíček na prádlo. Ten vás informuje o tom, jestli je venku světlo, tma, jaká je teplota a vlhkost apod. Tyto informace byste sice získali také, kdybyste se podívali z okna nebo otevřeli okno, ale chytrý kolíček to udělá za vás.

Chytrý kolíček na prádlo.
Autor: Jan Kolouch, CESNET

Chytrý kolíček na prádlo.

Tento kolíček má ale Wi-Fi a není zabezpečen. Takže ho někdo může napadnout a naprogramovat tak, aby rozesílal spamy.

Když půjdeme do úplného extrému, můžeme najít i chytrou vidličku, která začne vibrovat, když jíte příliš rychle, nebo chytrý kroužek na penis, který sbírá data o tom kde, jak dlouho, jak rychle… Atd.

Chytrá vidlička, chytrý kroužek na penis.
Autor: Jan Kolouch, CESNET

Chytrá vidlička, chytrý kroužek na penis.

Jednoho by až napadlo, že některé věci jsou vyložená zbytečnost. Nabízí se pak otázka, jestli výrobce konkrétním produktem chtěl ulehčit práci nebo s něčím pomoci, či jen hledá způsob, jak se dostat k datům milionů lidí a ty nějak dále zpracovávat.

Jak chytře ukrást auto?

U chytrých kroužků na penis nebo obojků pro psa se ještě můžeme zasmát. O nic nejde, někdo sesbírá pár dat a čert to vem. Co když je ale možné takto ukrást i auto? Skupina lidí udělala pokus, kdy se jim podařilo odcizit vůz značky Tesla. A jde to poměrně jednoduše. Útočník vytvoří veřejnou Wi-Fi síť a vyčkává, než se na ni napojí chytrým telefonem řidič Tesly. Pak, protože veřejná Wi-Fi síť nikdy není bezpečná, zkopírují potřebná data a ta jim stačí k tomu, aby s autem odjeli, třeba když bude řidič zrovna na odpočinku na benzinové stanici pít kávu.

Pozor na rizika

V dnešní době jsou zkrátka chytré věci moderní. V současné době na světě existuje 25 miliard věcí, které mají povahu IoT, tedy výše uvedených. Do roku 2025 se ale předpokládá, že jejich počet vzroste na 75 miliard. Bohužel je ale drtivá většina nezabezpečena. A používají Wi-Fi síť. Všechny věcí sbírají nějaká data a ty následně přeposílají dalším stranám. Tato data mohou být zneužita proti vám, ale i dané věci s povahou IoT se dají zneužít, a to například ke kybernetickým útokům.

Tyto věci pak mohou být připojovány do zotročených sítí a sloužit k tomu, že pomáhají rozesílat spamy. Nebo pomáhají při jiné kyberkriminalitě, vydírání apod. Protože mohou, protože je nikdo nezabezpečil.

skoleni_15_4

Zajímejte se a prověřujte

Na nejrůznějších výdobytcích poslední doby není nic špatného. Kdo chce sledovat náladu svého psa pomocí barevných obojků, prohlížet si 10Mpx obrázky vyčištěného chrupu nebo si nechat od kolíčku posílat informace, jak mu schne prádlo, ať tak činí.

Vždy je ale kromě A nutné říci i B. A sice to, že tyto přístroje často fungují skrze Wi-Fi síť. A jejich fungování nebývá nijak zabezpečeno, šifrováno apod. A to z nich dělá velmi snadné terče. Zloději a útočníci už to vědí a už podnikají kroky, jak toho využít. Myslete na to i vy, až budete do své domácí sítě zapojovat další chytrou věc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).