Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Chyba v daňové reformě: živnostníci ušetří na zdravotním pojištění od Miloslav Ponkrác - Je záměr podfinancovat zdravotnictví, aby se mohlo poukazovat...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 11. 2011 15:34

    Miloslav Ponkrác

    Je záměr podfinancovat zdravotnictví, aby se mohlo poukazovat na nedostatek peněz a rychle zdravotnictví zprivatizovat.

    Oni politici nadormo nebyli podplaceni, ehm prolobováni, lidmi, kteří by rádi převzali zdravotnictví, tedy slepičku nesoucí zlatá vejde, do svých rukou.

    A politici se tomu snaží pomoci. Základem je zhoršit situaci zdravotnictví co se dá. A následně přednést, že jediné řešení je prodat zdraovtnictví sakumprásk, samozřejmě „nezkorumpovaně“ a samozřejmě že za desetinu skutečné ceny.

  • 11. 11. 2011 17:03

    B.V. (neregistrovaný)

    S Vaším pohledem naprosto souhlasím. Tyto tendence tu byly už v minulých letech. A jestli se dobře pamatuji zazněl tu v minulosti i návrh na privatizaci velkých fakultních nemocnic.

  • 12. 11. 2011 8:57

    Ivano (neregistrovaný)

    Teoreticky by privatizace přinesla jen samá pozitiva - konkurenční prostředí, možnost vlastními penězi ovlivňovat služby atd. Bohužel u nás bude asi praxe trochu jiná ...

  • 12. 11. 2011 11:24

    B.V. (neregistrovaný)

    Ano, teoreticky. :-) Ale je potřeba vidět i tu druhou stranu. Umíte si představit, že by např. Karlova Univerzita byla soukromá?
    Umíte si, představit, kdyby opravdu velké fakultní nemocnice byly soukromé? Kolik prodělečných a nákladných oborů + s tím spojená diagnostka a tedy oddělení by se zrušilo? Z FN by se myslím tak převážně stala centra plastické chirurgie apd. Myslím, že by se nedělala medicína, ale byl by to obchod – poptávka a nabídka. A kdo by tvořil tedy klientelu?
    Nemyslím si, že vše státní je jen prohnilé a vše soukromé prosperující. Obojí má své dobré i stinné stránky a své vlastní problémy.
    Osobně si myslím, že velké podniky, zrovna tak jako velké fakultní nemocnice, by měl spravovat stát.

  • 27. 11. 2011 11:02

    bez přezdívky

    Poprosím ťa o príklad služby, ktorá je poskytovaná výhradne štátom a zároveň nie je v dlhu, neslúži ako odkladisko politikov a ľudia sú s ňou spokojní.

  • 12. 11. 2011 15:27

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    „Teoreticky by privatizace přinesla jen samá pozitiva - konkurenční prostředí, možnost vlastními penězi ovlivňovat služby atd. Bohužel u nás bude asi praxe trochu jiná ...“

    Myslíte stejná pozitiva jako třeba v případě mobilních operátorů, kde máme nejdražší a několikanásobné ceny za volání a přitom nejhorší pokrytí mobilní sítě?

    Nebo jako naše banky, které díky konkurenčnímu prostředí a jiných pozitivi účtují v Česku nejvyšší poplatky široko daleko?

    To, že všichni lidé mají naočkované dogma, že soukromé funguje dobře a státní špatně, je propaganda médií a nadnárodních firem.

    Zdravotnictví, které je soukromé, začne v první řadě hledět na zisky. Začnou rušit obory, kde se málo vydělává, jako je léčení rakovin, složité operace, apod. Namísto toho se začnou zavádět a rozšiřovat na mnohonásobky dneška oddělení, které je ziskové, například plastické chirurgie nebo potraty. Vše zdraží natolik, že bude hodně lidí jezdit do Ukrajiny či Bulharska – do zemí, kde si buď blbě zdravotnictví nezprivatizovali, nebo kde je levněji – a samozřejmě při tom riskovat.

    Dále budou umírat lidi na ulici či jinde jen proto, že nemají na zdravotní péči.

    Velmi brzy ovládnou české zdravotnictví jeden, dva, maximálně tři firmy, a budou se slučovat a využívat síly své velikosti. A začnou si diktovat podmínky, lobovat ve vládě, apod. Pacient bude na tom tratit.

    Jako pacient nejste v rovnocenném postavení s lékařem. Něco jiného je, když kupujete počítač, nebo rohlíky, nebo vrtačku – kde jste rovnocenný.

    Privatizace nepřinese ve zdravotnictví nic moc dobrého – ostatně uvidíte sám. Tlaky na privatizaci jsou ve zdravotnictví obrovské, ostatně i mediální manipulaci, že je to nejlepší cesta, jak jste sám uvěřil. Kousek po kousku se privatizuje už tak. Balík peněz o nějakých 300–400 miliardách ročně, které ve zdravotnictví je, a s potenciálem navíc hodně peníze zvětšit, tam mnoha dravcům a ostrým hochům tečou chtíčem sliny jen na to pomyslí. A taky se už děje.

    Takže to nakonec bohužel asi vše zažijete na vlastní kůži – a nebudete z toho rád.

    Vláda zatím dělá alespoň to, že nutí lidi co nejvíce platit z vlastní kapsy, aby dali dárek firmám, kterým to potom darují za pakatel (plus odklonění nějakého bakšiše do kapes poslanců). Snaží se zavděčit lobbistům, aby dostali co nejvíc peněz, až si zdravotnictví převezmou.

    Nyní je před poslanci důležitých pkol. Podfinancovat zdravotnictví tak, aby média mohla psát, že je ve zdravotnictví málo peněz a je to kritické. Mediální manipulace dále nasměruje na dvě cesty výhodné pro budoucí soukromé vlastníky. První je, aby lidé platili co nejvíce peněz přímo – což chtějí budoucí vlastníci nemocnici a ambulancí. A druhá je, aby se za pakatel (proto je třeba zdravotnictví zhoršit a zubožit, aby budoucí privatizátoři platili pakatel a ne poctivou plnou cenu) zprivatizovala.

    Média ovšem zamlčí, že všechna nabízená řešení jsou předem dohodnuta a mířena ke zvýšení zisků budoucích soukromých vlastníků na úkor výrazného zhoršení situace pro lidi, tedy pacienty. Bude to pro ně dražší, horší a řadu zákroků jim zde ani neprovedou. Budou málo ziskové.

  • 12. 11. 2011 17:43

    B.V. (neregistrovaný)

    Smutné, ale je to tak.
    Bohužel tady není snad ani hlavní problém vlastnictví – tedy zda soukromé, nebo státní, ale spíš jde o samotnou etiku vedení a hlavních akcionářů. Současným trendem u nás i ve světě je pouze zisk za jakoukoliv cenu.
    V této souvislosti mě napadá ČEZ, kde majoritním vlastníkem je stát, ale na jejich cenové politice vidíme jasný cíl – vysávat peníze obyčejných odběratelů. Můžete šetřit elektřinou jak chcete, my vám ji stejně zdražíme. Vše je přizpůsobeno jen zisku, ne pro lidi.

  • 13. 11. 2011 19:52

    xf (neregistrovaný)

    Ani teoreticky ne.

    Teoreticky by to tak bylo v přirozeně konkurenčním oboru, jako je třeba pekárna, nebo pivovar, což ovšem není tento případ. Zde naopak teoreticky (i prakticky) by to znamenalo jediné: zvýšení nákladů (pro zákazníka) a zhoršení služby (snižování nákladů majitele).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).