Hlavní navigace

Chyba banky za 400 Kč

27. 2. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podání chybné informace je denním chlebem Zlámaných grešlí. Smutné je, že i renomovaná instituce, jakou GE Capital Bank bezesporu je, uvádí na svých internetových stránkách informace, které se klientům prodraží. Pan Hörmann měl ještě štěstí - stála ho jen 400 Kč.

Čtenářská zkušenost

Navrhuji udělit Zlámanou grešli pro GE Capital Bank za dvojitý kurzovní lístek, kvůli kterému jsem včera přišel o téměř 400 Kč. Do včerejšího dne jsem používal pro konverzi měn EUR na CZK devizový účet. Na internetových stránkách GE CB jsem si zjistil výši nákupu deviz EUR, která dne 16.2.04 byla 32,414 Kč. Jaké bylo mé překvapení na pobočce banky, když na výpise za směnu byl použit kurs 32,043 Kč!

Zeptal jsem se pracovnice za přepážkou, kde vzala tento kurz, a ta mi ukázala list formátu A4, kde byla nějaká tabulka kurzů vytištěná z jehličkové tiskárny. Ukázal jsem jí kurzy na internetu, bohužel mi dokázala pouze říci, že internetová tabulka je nejspíše špatná. Nevím tedy, podle kterých kurzů se pobočka řídí, navíc na této pobočce devizové kurzy veřejně vyvěšeny nejsou, pouze valutové.

A podle kterých kurzů se mám řídit já jako zákazník?

Na mobilním wapovém portálu Eurotel MobileMedia byl kurz totožný s internetovým!

Lze internetovou prezentaci vyšších kurzů považovat za klamavou reklamu? Osobně si myslím, že ano.

Petr Hörmann
Vimperk

(text prošel redakční úpravou)

Přílohy

Kurzy GE CB - web
Kurzy GE CB - pobočka
Kurzy GE CB - stvrzenka

Vyjádření GE Capital Bank

Klientova transakce byla provedena podle platného devizového kurzu pro daný den a ze strany našich pracovníků nedošlo k pochybení ani k poškození klienta. Vinou technických problémů však nedošlo k aktualizaci kurzovního lístku na internetových stránkách, za což se panu Petrovi Hörmannovi omlouváme. Kurzy zveřejňované na internetových stránkách však mají informativní charakter a pro realizaci transakcí je samozřejmě závazný oficiální kurz platný pro daný den. Informaci o výši tohoto kurzu panu Hörmannovi poskytly, jak sám píše, pracovnice našeho obchodního místa.

Pokud jde o umisťování informací o kurzech v prostorách poboček – pro směnárenské účely jsou na viditelném místě zveřejněny valutové kurzy. Klienti, kteří provádějí bezhotovostní devizové operace, jsou o kurzu informováni na přepážkách, kde jsou tyto transakce prováděny.

dan_z_prijmu

Eva Chaloupková, manažerka komunikace GE Capital Bank

Grešle únor 2004

Na internetových stránkách banky došlo k chybnému podávání informací o kursech měn. Pan Hörmann byl sice upozorněn na přepážce na výši kursu, který bude při jeho transakci uplatněn, nicméně až poté, kdy byl příslibem výhodného kursu na pobočku přilákán. Za uvádění zavádějících informací na stránkách banky udělujeme GE Capital Bank Zlámanou grešli.

Věříme, že jsou technické potíže již odstraněny a směnné kursy na internetových stránkách uváděny v aktuální výši.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěveky můžete zasílat i vy! Tešíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz. Autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce.

Přilákala vás již některá banka chybnými či neúplnými informacemi na pobočku?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).