Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Chcete ušetřit za brýle? Zkuste čínský AliExpress (příběh z praxe) od aaaabbbbcccc - Na úvod předešlu, že nejsem optik, ale v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 1. 2023 11:36

    aaaabbbbcccc

    Na úvod předešlu, že nejsem optik, ale v branži se poměrně solidně orientuji. Celkem mě překvapuje bezbřehá naivita zde diskutujících poučených laiků a jejich moudra o tom, jak se má správně dělat optika a hlavně kolik má stát. Takže k ceně. Řada z Vás je tady z IT, programátoři, kódeři, testeři. K cenám práce ajťáka bych dal asi toto: Solidní stroj na kódeřinu stojí tak 50 tis., při zhruba 2roční výdrži stroje programování na něm stojí tak 14 Kč/hodinu. Aby měl z čeho žít a z čeho platit odvody, dobře, za práci by si mohl účtovat cca 50 Kč/hod. Pokud si nějaký programátor řekne o víc, je co? No je přece zloděj. Ale zlodějů programátorů je naštěstí minimum, já potkávám jen takové, kteří dělají za těch cca 50 Kč/hod. Když za ním přijde klient a řekne mu, co chce podle svých představ, které on samozřejmě výborně pochopí, spočítá přesně počet hodin tvorby a vynásobí 50 korunami, tak hned mám cenu zakázky. Když si klient usmyslí, že potřebuje doprogramovat ještě „jenom“ jedno tlačítko, tak to samozřejmě udělá v ceně. A když se celá appka udělá, a nejede podle představ klienta, který si „myslel“, že to bude dělat to a ono, tak to v ceně ještě jednou/dvakrát přepíše. No dost ironie. Tak jestli takhle fungujete, výborně, Vaše výtky na optiky, zubaře a jiné podobné profese beru. Jen pro srovnání, vybavit optometrii refraktorem a dalšími věcmi, dílnu automatem, mít sklad cca 2000 brýlových obrub (čočky se na sklad ve velkém nenakupují), ale podobně i zubařskou ordinaci, to jsou řádově miliony. Zdravotní pojišťovna je spíše na zlost, protože tam Vám za výkony (zubařské, optici nedostanou nic) uhradí asi tolik, abyste mohli platit mzdy něco nad minimální mzdou. Představa, že si na eshopu vyberete brýlovou obrubu tak, aby Vám dobře(!) seděla na Vaši anatomii, to je úplně mimo mísu, když na optice je tak 50 z 2000, které budou sedět konkrétně Vám a že Vy se trefíte z fotky na webu? :-D Nemluvě o tom, jestli se dobře při zábrusu na dálku trefí do skel pupilární distance (PD), nejen vertikálně, ale i horizontálně, zvlášť u velkých dioptrií nebo u multifokálů. Jasně, u malých dioptrií to poznáte jen trochu, ale pořád budete mít jen 80% brýle. A korekce vady zraku na 80 % nebo na 95-99 %, které dosáhne dobrý optik, je přece jen rozdíl. Nakonec i slepé střevo by Vám možná dobře odoperoval (na 80 %) na bourárně Váš řezník, ke kterému chodíte na maso, tak to když tak taky můžete zkusit a ušetřit nějakou korunu zdravotní pojišťovně.
    Vzhledem k tomu, že tyhle náklady, jak na vybavení, tak za práci, nelze účtovat zákazníkovi přímo, musí je schovat do cen výrobků. Proto ty marže. Pokud jde o práci, tak jasně, na východě je pracovník daleko levnější. Cena obrub je ve výrobě dnes řádově v jednotkách dolarů (bez ohledu jestli jde o RB, Gucci a jiné značky nebo noname), všechno se vozí z východu, záleží samozřejmě i na ceně toho distribučního kanálu. Pokud jde o brýlové čočky, tam je rozdíl méně vidět, často však astronomický. Giganti a leadeři ve vývoji čoček jako Essilor, Hoya, Zeiss, Rodenstock těžko budou nejlevnější. Naopak výrobci čoček „proti větru“, které se nazývají čočkami proto, že jsou průhledné, kteří vyrábí z levných měkkých plastů, s povrchovou úpravu, kterou sfoukne vítr nebo první čištění, no když Vám to na pár týdnů stačí, proč ne.
    No a když si k tomu pro toto ještě chodíte do optických řetězců, kde sice taky prodávají vysokou kvalitu, ale i draho ne-kvalitu, kde se personál střídá, a o dobrou službu zase tak moc nejde, místo toho, abyste chodili k optikům-fachmanům, to je taky vaše volba.

    31. 1. 2023, 11:37 editováno autorem komentáře

  • 31. 1. 2023 12:14

    Patrik Chrz

    místo toho, abyste chodili k optikům-fachmanům
    Já bych strašně rád toho fachman-optika potkal. Za dobu, po kterou nosím brýle (tj. cca 30 let) jsem navštívil celou řadu optik, v řetězci jsem nekoupil ani jednou (ale lidé v mém okolí, většinou kolegové z práce ano a několikrát se spálili). Mám vyzkoušenou optiku v místě bydliště (dnes jsem o ní psal, jak tam kamarád usmlouval cenu brýlí za 15 000 na 4,5 tisíce), v místě pracoviště, na doporučení z diskusního fóra jsem jel i na druhý konec Prahy. Nikdy jsem neměl pocit, že bych dostal jakoukoliv službu navíc, než "podání brýlí". Žádné doporučení, jaké bych měl vybrat obroučky (ať už co se týče vlastností nebo designu), ani čočky. Na vše jsem postupně (velmi draho) přišel metodou pokus-omyl. Marně bych hledal přidanou hodnotu. Maximálně tak nadávání na konkurenci, jak to jinde (řetězce, konkurenční optiky) dělají blbě a stěžování si na to, že k nim optik zákazníka nepošle a tedy nemohou dávat takové slevy. A nakonec se tam dozvím, že ty brýle tam vlastně ani nedělají, jen si objednají už zabroušené a vsazené čočky do těch obrouček za 5 dolarů.

    I tak jsem původně plánoval brýle koupit klasickým způsobem, ale optika, kterou mi oční lékař doporučil měla v době otvíracích hodin zavřeno, na maily nereagovala a telefon nikdo nebral. A v další v místě bydliště jsem měl pocit, že je neuvěřitelně obtěžuji, když po nic chci cenu zboží. Možná by se tím mělo začít - transparentní cena zboží. Nemám problém (a byl jsem tak roky zvyklý) dávat 12 - 15 tisíc za brýle, pokud budu přesvědčen, že ta cena je fér a ne vycucaná z prstu. Však se stačí podívat na akce optik - 1+1 brýle zdarma, 50 % sleva, sleva tolik, kolik je vám let, obroučky zdarma, skla zdarma,.... do Prčic, jak má člověk pak věřit tomu, že to, co je uvedeno v ceníku alespoň vzdáleně vychází z nějakých nákladů? K tomu se přidá p(r)odavačka, která o zboží nic neví a za to jim tam má zákazník udělat zisk 10 tisíc?

    Připomíná mi to tu legendu o tom lokálním řezníkovi co má kvalitní maso a umí doporučit to správné pro každou příležitost. Co já se sjezdil po Praze po různých řeznictvích a všude jsem našel jen samé "podavače".

    31. 1. 2023, 12:19 editováno autorem komentáře

  • 31. 1. 2023 19:03

    xls

    V podstatě souhlas. Taky si myslím, že brýle by se měly vyzkoušet. A z hlediska odborníků, zařízení, prostředí, výběru japonských čoček, obrouček jakýchkoli značek, materiálů a tvarů, ochoty maximální spokojenost. Tohle všechno ale v Asii za 1500,-.

    V mém městě zaplivaná špeluňka, měření žádné, výběr obrouček omezený, jednu hnusnější než druhé, o čočkách nemluvě, bába neochotná, dodací lhůta dlouhá, cena cca 5x vyšší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).