Hlavní navigace

Chcete stavět rodinný dům? Od ledna 2020 za něj zaplatíte víc

29. 8. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vlastní dům je snem většiny Čechů a odkládání snu na zítřek se nemusí vyplatit. Od roku 2020 se mění pravidla energetické náročnosti nových rodinných domů, což může pořádně provětrat vaši peněženku.

Už jen čtyři měsíce máte na vyřízení stavebního povolení a zahájení stavby rodinného domu, pak zdraží. Od roku 2020 totiž začne platit Směrnice o energetické náročnosti budov, která říká, že rodinné domy postavené po roce 2020 mají mít o pětinu nižší energetickou spotřebu než současné domy. (Evropská směrnice nařizuje o 20 % nižší energetickou náročnost domů, než tomu bylo v roce 1990.) Nové domy by tedy měly splňovat normy pasivních či energeticky nulových domů.

Podle Evropské komise tvoří spotřeba energií (vytápění, spotřeba elektřiny ohřev vody) v obytných domech skoro 40 % celkové spotřeby energie v rámci EU a je tak jedním z největších zdrojů emisí. Z čehož plyne, že se podílí poměrně velkou měrou na znečišťování životního prostředí. Množství spotřebované energie v domech může být přitom výrazně omezeno zateplením nebo výměnou oken a dveří. Uvádí se, že u domů vzniklých před rokem 1990 a dříve se průměrná spotřeba energie pohybuje kolem 269 kWh/m2 ročně, zatímco u nově postavených či zrenovovaných domů je to průměrně 74 až 113 kWh/m2 ročně.

U energeticky pasivních a energeticky nulových domů je úspora ještě větší, a to až v řádu 80 %. Jako dům s nulovou spotřebou energie je přitom označovaná stavba, jejíž potřeba tepla na vytápění se pohybuje v rozmezí od 40 do 80 kWh, a to v závislosti na geometrii stavby. V roce 2018 bylo takovýchto rodinných domů postaveno zhruba 6,2 % z celkového počtu. Ukazatel třídy energetické náročnosti budovy pro většinu domů s téměř nulovou spotřebou energie bude v kategorii B, zatímco pasivní domy téměř vždy spadají do kategorie A.

Kolik stojí ekologický dům

Odhaduje se, že stavba rodinných domů po roce 2020 kvůli zpřísnění energetických norem podraží zhruba o 10 až 15 %. To znamená průměrně o 300 až 400 tisíc u domů s rozpočtem tři až čtyři miliony. Na růstu ceny se podílí kvalitnější zateplení domů, okna s trojskly nebo solární kolektory na ohřev vody. Moderní dům se neobejde bez využívání obnovitelných zdrojů energie a bude přibývat domů, které využívají vlastní zdroje elektřiny. Úsporu energie můžou přinést třeba solární panely využívané na ohřívání teplé vody nebo vlastní tepelné čerpadlo jako zdroj tepla.

Mnozí kvůli zdražení chtějí začít se stavbou domu ještě před zpřísněním norem a houfně podávají žádosti o stavební povolení. Podle Českého statistického úřadu bylo v první polovině letošního roku v porovnání se stejným obdobím vydáno nejvyšší množství stavebních povolení pro bytové a rodinné domy za posledních zhruba 10 let. Stejný trend se dá očekávat i v posledním čtvrtletí roku. Stavební „šílenství“ se projevuje také zvýšeným zájmem o stavební materiál, na což stavební firmy reagují jeho zdražováním.

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se všechno změní v roce pro zaměstnance nebo seniory?

Ekologie vám ušetří stovky tisíc

Dražší pořizovací náklady energeticky úsporné nemovitosti se promítnou do nižších provozních nákladů vašeho obydlí. Kvalitnější okna vám ušetří peníze za vytápění. Solární panely pomohou snížit výdaje za elektřinu nebo teplou vodu. Vyšší počáteční náklady vám mohou z velké části kompenzovat státní dotace v rámci programu Nová zelená úsporám, který má přispět k využívání obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Na stavbu nového rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností můžete získat až 450 000 Kč.

dan_z_prijmu

Z dotací mohou být financovány solární panely na střechu rodinného domu, zateplení, výměna těsnění, tepelná čerpadla nebo způsoby vytápění, kterou řeší Kotlíková dotace, což je příspěvek na nový kotel, který vám zajistí ekologičtější vytápění domácnosti. Stát vám přispěje i na úsporné metody, které by se daly označit za nekonvenční. Třeba na využití tepla z odpadních vod můžete dostat 5000 Kč a na výsadbu trávy na střeše domu vám přispěje 500 Kč/m2. Nabízí se tedy otázka, zda není finančně výhodnější naopak počkat se stavbou rodinného domu do příštího roku, kdy zájem lidí o stavební povolení a dost možná i stavební materiál z části opadne a vyšší pořizovací náklady zaplatit z dotací.

Jsou okna s trojskly lepší? 

Trojskla mají větší izolační schopnosti, a to průměrně o 30 % více než dvojskla. Lepší izolační vlastnosti zabraňují úniku tepla z místnosti, takže ušetříte za vytápění. Naopak v létě jimi proniká méně tepla a udržují v místnosti přijatelnější teplotu. Snižují hluk v místnosti. Nevýhodou může být jejich větší váha (přibližně o 10 kg/m²). Oproti tomu dvojskla jsou levnější a izolační vlastnosti v současnosti vyráběných dvojskel jsou zhruba o 50 % lepší než těch, která se vyráběla před 10 lety.

Kostely ani chaty být ekologické nemusí

Stejná pravidla jako pro rodinné domy už od roku 2018 platí pro stavbu všech veřejných budov, tedy například škol a úřadů. Nebo pro developery, kteří staví bytové domy či jiné objekty s plochou nad 1500 m2. Od ledna mají platit pro všechny stavby nad 350 m2. Nová pravidla se nedotknou malých chat a rekreačních objektů, kostelů a ani památkově chráněných budov. Majitelé už postavených domů se novou směrnicí budou muset řídit pouze v případě kompletní renovace nebo přestavby domu. Výjimka platí také u průmyslových a výrobních provozů, dílen a zemědělských budov se spotřebou energie do 700 GJ za rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).