Hlavní navigace

Desetník: Chcete si koupit byt za erární peníze? Staňte se politikem

7. 7. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Politici se bez rozdílu stranické příslušnosti domnívají, že co není zakázáno, je povoleno. Čerpají tak náhrady ke svému platu na zcela jiné účely, než pro co jsou určeny. Útěchou budiž bezplatné měsíční výpisy a krok směrem k době, kdy zmizí deformace na realitním trhu.

DESETNÍK 163/2009 (22. 6. 2009 – 5. 7. 2009)

Na začátku minulého týdne došlo k odhalení, že si místopředseda České strany sociálně demokratické a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka našetřil během svého angažmá ve vysoké politice na byt v hodnotě sedmi miliónů korun. Paradoxní na tom je, že ke spoření využil peněžní prostředky, které mají poslanci použít na jiné účely, než si je beze zbytku přivlastnit.

Tak se stalo, že politik, který má trvalé bydliště ve Slavkově u Brna, bydlící několik let v Praze, čerpal cestovné ve výši 36 800 korun měsíčně, aniž musel ukázat jediný cestovní příkaz. I kdyby do svého trvalého bydliště jezdil autobusem nebo vlakem, ze své pozice poslance nemusí platit jízdenku. Celá částka je určena na náklady, které souvisejí s provozem vlastního automobilu. Poslanec Bohuslav Sobotka si během svého 12letého působení v politice dokázal našetřit zhruba 5 miliónů korun, z kterých financoval nákup bytu. V soukromí je Sobotka spořivý typ, avšak ve výkonu své funkce ministra financí dokázal zvýšit státní dluh o 300 miliard ko­run. Čtěte více: Platí ještě úsloví „kdo šetří, má za tři“?

Bárka plná dárků

Bohuslav Sobotka však není sám, kdo si část náhrad, které tvoří cestovné (měsíčně 36 800 korun), oblékání a stravování (9800 korun) a kancelářské potřeby (2200 korun), nechává proplácet v plné výši, ale nevyužívá je k jejich původnímu účelu. Stal se však nejviditelnějším politikem uplynulých čtrnácti dnů, na kterého si média posvítila. Za rok si tak může přijít na částku ve výši 585 600 korun. Drobnou vadou na kráse je, že na získání těchto peněz nemusí předložit jediný průkazný doklad, kterým by výši náhrad ospravedlnil. Není však sám. Zneužívání náhrad je téměř poslaneckým (a senátorským) sportem. Každoročně jde o balík 117 miliónů korun pro Poslaneckou sněmovnu a 47 miliónů korun pro Senát. Trochu to připomíná pověstné porcování medvěda, avšak s tím rozdílem, že peníze, které poslanci vylobbují mezi sebou navzájem, nejdou do jejich volebního obvodu, nýbrž do jejich kapsy. Čtěte více: Jaké jsou skutečné platy politiků od starosty po prezidenta?

Na druhou stranu politici musejí další výdaje vyúčtovat. Jde zejména o odborné práce (měsíčně 14 211 korun), pronájem kanceláře (32 000 korun) a příspěvek na bydlení (17 000 korun) v souhrnné sumě 63 211 korun měsíčně. S tím mohou mít někteří jisté problémy a tak ve výsledku nedokáží vyčerpat veškeré výdaje. Respektive nedokáží ospravedlnit jejich účelné utrácení. Ne každý politik je totiž natolik schopný, aby si sehnal potřebné účetní doklady. Raději se spokojí s „málem“, na které nemusejí donést žádný účetní doklad.

Evropský populismus: Bezplatný papírový výpis

Od listopadu letošního roku začne platit v Česku nová verze zákona o platebním styku, který nařizuje bankám, aby svým klientům neúčtovaly poplatky za zasílání výpisu z bankovního účtu. Novelizace zákona vychází z evropské směrnice, kterou musejí do své legislativy zakomponovat veškeré členské státy Evropské unie. Úředníci a politici opět ukázali svou schopnost regulovat svobodný trh, který je jednou z klíčových svobod Evropské unie.

Banky nyní tápou, jak s novou direktivou naložit. Náklady na zaslání bankovního výpisu nejsou zanedbatelné (jen poštovné je v Česku 10 korun za odeslání obyčejného dopisu, obálka vyjde na korunu a stránka výpisu rovněž na korunu). Ačkoliv banky využívají množstevních slev, na jednu obálku s jednostránkovým výpisem stejně musejí vynaložit zhruba deset korun. A to do ceny nejsou započteny náklady na lidskou práci, softwarové řešení a celkovou logistiku, která s výpisy souvisí. Čtěte více: Nepřipsali vám úrok na vašem účtu? Běží vám doba pro reklamaci

V současné době si můžete vybrat, jakým způsobem vám bude výpis z bankovního účtu doručen. Banky nabízejí elektronické zasílání, které je většinou bezplatné, ale i zpoplatněné papírové výpisy. Pravidelnost těchto výpisů však můžete omezit. Můžete zvolit, jestli chcete zasílat výpis po čtvrtletí anebo ho máte v rámci svého bankovního balíčku zdarma. Změnou zákona je do určité míry omezení svobodného podnikání bank.

skoleni_15_4

Migrace nájemníků začíná za 2 roky

Bydlíte-li v bytě, který má regulované nájemné, bude vám v následujících několika letech zvyšován nájem. Ten má v roce 2010 vyrůst o třetinu a o rok později o dalších 17 procent. Deregulace je podle návrhu Ministerstva pro místní rozvoj připravena ve dvou etapách. V první etapě, která začne v roce 2011, se bude týkat zejména obyvatel, kteří bydlí na vesnici a v menších městech. Druhá etapa je naplánovaná na rok 2013 a bude se vztahovat na nájemníky bydlící v Praze, v krajských a středočeských městech.

Datové schránky zjednoduší komunikaci

Od začátku července začaly oficiálně fungovat i tzv. datové schránky, které mají usnadnit komunikaci mezi státními úřady a firmami. Současně platí změna v doručování zásilek občanům. Dosud platilo, že pokud příjemce nebyl zastižen poštovním doručovatelem anebo si na poštu pro psaní nepřišel, nebylo mu doručeno. Z toho těžili zejména podvodníci, kteří se odmítáním zásilek vyhýbali například soudním obsílkám. Podle nově nastavených pravidel bude ale považováno za doručené vše, co vám státní nebo veřejná správa zašle, aniž byste si zásilku vyzvedli a přečetli. Čtěte více: Soudní obsílce se už nevyhnete

Co vás v minulých týdnech nejvíce zaujalo?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).