Hlavní navigace

Chcete si s bankou faxovat? Budete mít většinou smůlu

4. 9. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Fax už sice patří mezi retro služby, ale i tak se můžete dostat do situace, že byste ho potřebovali využít. V drtivé většině případů ale máte smůlu.

Každá banka, záložna nebo úvěrová společnost vám už v současné době umožní několik způsobů, jak s ní můžete komunikovat. Nejrychlejší je pravděpodobně telefonát na zákaznickou linku, případně osobní návštěva pobočky, máte-li tu možnost. Když bydlíte na vesnici, máte pobočku daleko a telefonní hovor by vás vyšel draho, nabídnou vám finanční instituce možnost e-mailové komunikace. Ta se neplatí a můžete se rozepsat do všech detailů.

S jednou možností se ale příliš počítat nedá, a to je komunikace pomocí faxu. Ačkoli dříve byla tato možnost poměrně rozšířená, dnes byste museli instituce, co poskytují faxovou komunikaci, hledat lupou. A i pokud fax najdete, nemusíte se dočkat odpovědi. I nás na Měšci ale zaujala tato možnost, a tak jsme si ji otestovali a do těchto institucí jsme nafaxovali.

Chtěli jsme oslovit všechny

Rozhodli jsme se nafaxovat do všech bank a záložen a také do některých úvěrových společností, které své služby poskytují v České republice soukromým osobám, ale narazili jsme hned na začátku. Některé společnosti fax vůbec nemají. Ani po pečlivém zkoumání se nám nepodařilo najít fax na zákaznické centrum těchto institucí:

Finanční instituce, které faxy nevedou
Air Bank
Banka CREDITAS
Česká spořitelna
Equa bank
Fio banka
mBank
Moravský peněžní ústav
Poštová banka

Tyto instituce oficiálně fax vůbec nemají. Kontaktovali jsme je s přáním komunikace faxem, ale nebylo nám vyhověno. Pokud byste s nimi tedy chtěli komunikovat faxem, není to možné. Ochotně vám ale nabídnou řadu jiných komunikačních kanálů, které tu obsluhují. Někdy je však možné udělat výjimku.

Air Bank nám odepsali e-mailem, že v celé bance jsou k dispozici 2 faxy, ale ani jeden neslouží pro komunikaci s klienty, tudíž čísla faxů jsou neveřejná. Banka by však udělala výjimku, kdybyste se například jako její klient dostali v zahraničí do nějakého problému a potřebovali bance něco poslat s tím, že nemáte jinou možnost než faxovat. Pak by vám nejspíše číslo faxu sdělila.

Ostatním fax odesíláme

Na všechny ostatní instituce jsme ale nějaké faxové číslo našli a zaslali jsme proto jednoduchý dotaz.

Fax, který jsme zaslali jednotlivým bankám a záložnám.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Fax, který jsme zaslali jednotlivým bankám a záložnám.

Abychom dali všem bankám, záložnám a úvěrovým společnostem stejné výchozí podmínky, zaslali jsme fax všem v téměř stejnou dobu, a to v úterý 13. června 2017 mezi 14:38 a 15:30. Součástí faxu byl i náš telefon a e-mail, pokud by se s námi instituce chtěli spojit i jiným způsobem. A pak už jsme jen čekali na výsledek.

Máme první odpovědi – nedoručeno

Další nemilé překvapení nás čekalo ve chvíli, kdy jsme zjistili, že některá faxová čísla, která jsou na webech společností uvedená, nejsou vůbec funkční. Po odeslání se nám z několika institucí vrátila zpráva v podobném duchu.

Zpráva, že náš odeslaný fax se nepodařilo doručit.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zpráva, že náš odeslaný fax se nepodařilo doručit.

Z nějakého důvodu se tedy fax nedoručil. Tuto zkušenost jsme měli u následujících finančních institucí:

Finanční instituce, kterým jsme fax odeslali, ale nedoručil se
Artesa, spořitelní družstvo
Banka Cetelem
ING Bank
MONETA Money Bank
Raiffeisenbank

Všem ostatním se ale podařilo fax doručit, a tak jsme už jen čekali na to, kdo nám na otázku také odpoví. V tabulce uvádíme banky, záložny a úvěrové společnosti, kterým jsme fax zaslali a také se jim doručil.

Finanční instituce, kterým jsme fax odeslali a doručil se
Československá obchodní banka
Československé úvěrní družstvo
Diners Club
Expobank
Home Credit
J&T Banka
Komerční banka
Oberbank
Peněžní dům
PPF banka
Raiffeisenbank im Stiftland
Sberbank
UniCredit Bank
Všeobecná úverová banka
Waldviertler Sparkasse Bank

Některé instituce měly uveden fax přímo na zákaznickou linku. Jinde bylo faxů několik, například na každou pobočku banky jeden. U Československé obchodní banky jsme tak zvolili zaslat zprávu na pobočku na Radlické, kde zároveň banka sídlí. A v případě UniCredit Bank jsme faxovali do Bankovního domu na Náměstí republiky v Praze.

Faxem neodpoví nikdo, jinou formou málokdo

Odpověď v podobě faxu jsme bohužel neobdrželi od nikoho. Některé finanční instituce se s námi ale spojily jinak. Z J&T Banky nám odepsali e-mailem, že obsluhu účtů faxem bohužel nenabízejí. Z Home Credit jsme obdrželi odpověď, že faxovou komunikaci je možné využít pouze na zasílání dotazů nebo posílání dokumentů. I tady ale odpověď přišla e-mailem.

Další e-mail jsme dostali od Všeobecné úverové banky. Zadání platebního příkazu skrze fax je možné, a dokonce za tuto službu klient nic neplatí. Na vaše přání vám navíc komunikaci zabezpečí kódovým číslem.

Jiné banky se s námi spojily telefonicky. Expobank a Raiffeisenbank im Stiftland nám v rámci telefonního hovoru sdělili, že smluvně si jako klienti banky můžeme faxovou komunikaci nastavit, když si to budeme výslovně přát. Zároveň však dodali, že se z jejich zkušenosti jedná o velice ojedinělé případy.

Reakci jsme dostali také od Sberbank a Waldviertler Sparkasse Bank s tím, že možnost používat faxovou komunikaci nenabízejí.

skoleni_15_4

Shrnutí

V tabulce uvádíme souhrn všech bank a záložen na českém trhu a výsledek našeho faxového testu.

Banky, záložny a úvěrové společnosti Fax Odpověď na fax faxem Odpověď jiným způsobem
Air Bank Neveřejný (lze jen ve výjimečném případě) E-mailem
ANO spořitelní družstvo Nemá fax
Artesa, spořitelní družstvo Ano – fax odeslán Fax nedoručen
Banka Cetelem Ano – fax odeslán Ne Ne
Banka CREDITAS Nemá fax
Česká spořitelna Nemá fax
Československá obchodní banka Ano – fax odeslán Ne Ne
Československé úvěrní družstvo Ano – fax odeslán Ne Ne
Diners Club Ano – fax odeslán Ne Ne
Equa bank Nemá fax
Expobank Ano – fax odeslán Ne Telefonicky
Fio banka Nemá fax
Home Credit Ano – fax odeslán Ne E-mailem
ING Bank Ano – fax odeslán Fax nedoručen
J&T Banka Ano – fax odeslán Ne E-mailem
Komerční banka Ano – fax odeslán Ne Ne
mBank Nemá fax
MONETA Money Bank Ano – fax odeslán Fax nedoručen
Moravský peněžní ústav – spořitelní družstvo Nemá fax
Oberbank Ano – fax odeslán Ne Ne
Peněžní dům, spořitelní družstvo Ano – fax odeslán Ne Ne
Poštová banka Nemá fax
PPF banka Ano – fax odeslán Ne Ne
Raiffeisenbank Ano – fax odeslán Fax nedoručen – chyba
Raiffeisenbank im Stiftland Ano – fax odeslán Ne Telefonicky
Sberbank Ano – fax odeslán Ne E-mailem
UniCredit Bank Ano – fax odeslán Ne Ne
Všeobecná úverová banka Ano – fax odeslán Ne E-mailem
Waldviertler Sparkasse Bank Ano – fax odeslán Ne E-mailem

Kdo tedy fax umí? 4 banky

Výsledek našeho testu je tak poněkud smutný. Pro komunikaci s bankami fax příliš využít nemůžete. Umožňuje to totiž jen hrstka. U Expobank a Raiffeisenbank im Stiftland si tuto možnost můžete zřídit na přání. Home Credit s vámi bude faxem jen komunikovat a přijímat dokumenty. Přes Všeobecnou úverovou banku takto můžete zasílat i platební příkazy a u Air Bank by muselo jít o mimořádnou událost, kdy to jinak nejde.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).