Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Chcete prodat byt: Sám, nebo s realitní kanceláří? od JH - Tak tento článek mě dost nazdvihl. Před nedávnem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 10. 2006 20:12

    JH (neregistrovaný)
    Tak tento článek mě dost nazdvihl. Před nedávnem jsme se ženou nejprve byt kupovali a pak ten starý prodávali. I když jsme inzerovali jasně "KR nevolat" tak ti otravové volali pořád - a to je asi jediná věc, která je na článku pravdivá - volali znovu a znovu. Po 14 dnech, kdy jsme na nic vhodného nenarazili, žena začla ztrácet nervy a tak jsme zkusili pár realitek. Hrůza - předražené byty u kterých bagatelizovali nedostatky a vyzdvihovali běžné věci jako - byt se skvěle hodí k úpravám - a který ne? výborně dispozičně uspořádán = měl naprosto neyužitelnou chodbu přes celý byt, utulná koupelna = cca 1,5m2 volné plochy, krásná parketová podlahas 3mm spárami. Vrchol byl 90m2 byt, který po přeměření měl 72m2. Když jsme na to poukázali, tak odvětili, že to je uvedeno v dekretu k bytu.
    Všichni ti tzv. odborníci nás měli za naprosté pitomce. Nakonec jsme byt našli, smlouvu jsem stáhli z inetu, mírně ji upravili peníze jsme uhradili přes notáře (vázaný účet)=bez rizika (nepočítám osobní bankrot prodávajícího).
    Prodej bytu jsme nechali na RK. Nejprve jsme podepsali smlouvu - s exluzivitou znamenající pokutu i v případě, že si byt prodáme sami. Když nám za cca 6 týdnů poslali pouze 2 zájemce tak žena smouvu vypověděla. Pak se teprve něco začalo dít. Nepůjdu moc do detailů - smlouva s mnoha nedořešenými místy (např vady, doplatky a nedoplatky, ...). Vrchol tzv. "jistoty přes realitku" byl že připravili smlouvu, kterou jsem podepisoval já ačkoliv jediným majitelem byla manželka. Odborníky zmátl fakt, že na inkasu bylo uvedeno moje jméno - hradil jsem nájem. Chtěli jsme je se ženou trochu zmáčnout a vzít si byt zpět (peníze už byly na kontě) jenže to by odnesl pouze nový vlastník - dle smouvy realitka nenesla za nic zodpovědnost.
    Ponaučení - nikdy více s RK.
  • 18. 10. 2006 9:31

    n/a (neregistrovaný)
    Také mám s realitkami vcelku špatné zkušenosti. Když jsme kupovali byt, tak třeba realitka prodávala byt, který majitel vůbec neprodával (!). Řada realitek jsou šibalové, co si přivydělávají k práci. Vcelku zajímavým případem byl člověk, který vystupoval jako RK a nakonec nám jako kontakt dal svůj pracovní mail do Státního zdravotnického ústavu. Nebo baba, která nám jde ukázat byt 80m2, vyštukovaný, prodávaný vybavený, pěkný byt na pěkném místě, včera už tam měla klienty a moc se jim líbil, ale nemůžou složit zálohu. Na místě zjistíme, že je to byt 65m, vyštukovaný jeden pokoj a vybavený znamená původní kuchyňská linka a jeden starý rozvrzaný gauč. Když jsme se začali rozčilovat, co to na nás vymyslela (protože bylo zcela evidentní, že ten byt ANI JEDNOU neviděla, natož aby tam měla nějaké klienty), začala to svádět na majitele a nakonec se s ním dost hádala. No prostě v realitách jsou velmi často podobné kurvy, jako v autobazarech.
    Rodiče prodávali byt. Jednak vůbec není pravda, že jim RK ušetřila čas, protože na prohlídky museli tak jako tak, druhak vůbec není pravda, jak ta exkluzivita je výhodná. Přesně jak tu popisoval někdo v diskuzi - dáte jim exkluzivitu a oni nic neriskují. Zatímco vy, když si nemovitost prodáte mezitím sami, jim budete platit penále, oni nezaručují, že vám byt prodají. S pohledem "máme je jistý" k zakázce také tak přistupují. Proč by se snažili, když na kšeft mají monopol? V nejhorším případě neprodají, nic horšího se stát nemůže.
    Hlavně, že když se jich ptáte na výhody, tak je plno keců o právních radách, záruce apod. a když do toho šťouráte, zjistíte, že stejně se žádné záruky nijak nedočkáte.
    Asi podobně, jako zástupci Microsoftu pomlouvají open-source programy, že jsou pro firmy nevýhodné, protože na ně nemají žádnou záruku. Logicky čekáte, že software od firmy Microsoft tedy nějakou záruku má. Přitom se ve smlouvě s Microsoftem dočtete mimo jiné:
    Souhlasíte s tím, že žádný Produkt není bezchybný a rozhodně vám doporučujeme pravidelně zálohovat vaše soubory. Za předpokladu, že máte platnou licenci, vám společnost Microsoft zaručuje, že a) po dobu 90 dnů od data přijetí vaší licence na užívání Produktu nebo po nejkratší období povolené rozhodným právem bude Produkt v podstatných rysech fungovat v souladu s doprovodnými písemnými materiály;
    ....
    Vyloučení všech ostatních podmínek - v maximálním rozsahu povoleným rozhodným právem a na základě výše uvedené záruky odmítá společnost Microsoft veškeré záruky a podmínky, ať již výslovné nebo předpokládané (zákonem, obyčeji, jako zajištění či jinak) včetně, ale nikoli výhradně, předpokládaných záruk uspokojivé kvality a vhodnosti pro určitý účel vzhledem k Produktu a písemným materiálům doprovázejícím Produkt. Jakékoli předpokládané záruky, které nemohou být vyloučeny, jsou omezeny na 90 dnů nebo na nejkratší lhůtu povolenou rozhodným právem, podle toho, která z nich je delší.

    Podobnost se zárukami RK čistě náhodná?
  • 18. 10. 2006 16:48

    Jarmila (neregistrovaný)
    Podobnost je čistě náhodná, až na to že byty se nedají kopírovat jako MS Office. To by bylo po problémech.
  • 19. 10. 2006 8:06

    n/a (neregistrovaný)
    Tady nejde o kopírování, ale o to, že obě strany (jak RK, tak MS) halasně halekají o zárukách a když přijde do tuhého, zjistíte, že ony záruky jsou jen fikce, virtuální realita, která ve skutečnosti neexistuje. Ačkoliv tím (opět jak RK, tak MS) zdůvodňují cenu svých služeb/produktů - máte na to záruku, proto je to o něco dražší!
  • 19. 10. 2006 9:05

    Jarmila (neregistrovaný)
    Vy jste moji poznámku nepochopil. Tím, že MS Office někde nelegálně zkopíruju, třeba jen pro vlastní potřebu, jsem je de facto ukradla. Takže pokud mi vzniknou nějaké škody nebo mám na programu závadu, nemůžu to reklamovat, neb jaksi není co. Nemůžu přece reklamovat závadu na ukradeném zboží. Můžu nadávat jen sama sobě. Což - jak jistě uznáte - s bytem nelze.
  • 19. 10. 2006 12:43

    n/a (neregistrovaný)
    Vy nechápete rovněž. Nikde jsem o nějakých ukradených Office nepsal, celkem nechápu, jak jste na to přišla.
    Já psal o tom, že Microsoft haní open-source systémy a aplikace, že na ně uživatel nemá záruku a přitom na OFICIÁLNÍ a KOUPENÉ programy/systémy MS záruku de facto nemá taky žádnou. Viz moje citace. A také o tom, že podobně to se "zárukou" bývá u RK, které zárukou obhajují vyšší cenu a když dojde na lámání chleba, zjistíte, že neručí za nic.
  • 19. 10. 2006 16:12

    anonymní
    Koukám, že netušíte, že program se nemusí jen krást, ale že se nechá naprosto legálně koupit?
  • 29. 10. 2008 22:17

    anonymní
    prosím,budte tak hodný a neházejte všechny realitky do jednoho kotce!jsem již bývalá realitačka ale vždy jsem mohla říct že mám čisté svědomí co se týče prodeje a kort exklusivní smlouvy pro mne byli opravdu exklusivní záležitostí a že jsem je dělala s devadesáti procent jelikož my zákazníci věřili
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).