Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Chcete prodat byt: Kolik za byt dostanete od realita reality - Mám pocit, že statistikům ulétává v inflaci desetinná...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 10. 2006 15:21

    realita reality (neregistrovaný)
    Mám pocit, že statistikům ulétává v inflaci desetinná čárka.
    Pokud vezmu cenu bytu v našem městě před rokem (ne Praha, v původním znění s titulky - panelák označovaný s. Havlem jako komunistická králíkárna - ovšem s ničím lepším, kvalitnějším pro masové vrstvy obyvatel zatím nepřišel) - 850 tisíc, nyní po roce za milion třista. Co všechno by se ve spotřebním koši muselo zlevnit, aby vycházela dvě % inflace??? Ti co byt potřebují, na něj nemají, a ti, co mají dost peněz a mají samozřejmě i kde bydlet, tak byty kupují jako investici do budoucna s tím, že na byt ani nešáhnou a za pár let ho prodají s někřesťanským ziskem /pokud takový zisk je u našich kampeliček esero, tak je to lichva/. Tak je vytvářena uměle přemrštěná cena nemovitostí a umělý nedostatek bytů, kdy v jednom bytě se tísní 2 - 3 generace. Nedostatek bydlení rozhodně nemůže vyřešit "trh" s byty, jak nám to nalhávají jisté strany. jen to vede ke šponování cen a k uspokojování těch, co na to mají. A ti co na to nemají, mohou jít pod most. Jen aby tolik mostů v republice bylo ...
    Nájemní byty se téměř nestaví, stávající se zprivatizovaly a pokud je už tržní nájemné, kde na to brát? Tržní platy ovšem téměř nikdo nedává. Světové ceny a socialistické platy - tak to dovede každý trouba.
    Pro rejpaly: nejsem volič KSČ ani ČSSD a podnikat taky nechci. Nemohu pracovat ani 25 hodin denně bez oběda a zaměstnavateli si nemohu říci o plat, jaký bych chtěl. Jen jsem se v 89. domníval, že tu demokracie bude opravdu fungovat, trh vše vyřeší atd atd. co nám slibovali z tribun Melantrichu, Letenské pláně a dalších míst ...
  • 1. 11. 2006 11:34

    realita reality (neregistrovaný)
    Vy jste možná můj příspěvek četl, jiní ne. Snad ještě exstuje trocha svobody slova a projevu ...
    Nemyslete radku, phile, jezevče stále jen na sebe...
  • 1. 11. 2006 12:07

    Radim (neregistrovaný)
    Pokud máte problém s bydlením, tak se zkuste kouknout na S-reality. Denně je tam nabídka nějaké té stovky tisíc bytů volných. Určitě si vyberete.
  • 2. 11. 2006 8:18

    realita reality (neregistrovaný)
    Ano, S-reality.cz nebo taky Reality.cz. Také každá místní realitka má svoje stránky, na které se dostanete z odkazu právě těch S-realit nebo Realit... Přiznám se však, že pokud sháním nějaké bydlení v dané lokalitě, je mi stovka tisíc nabídek v rámci celé republiky k prdu, protože naprostá většina nabídky je z jiných lokalit, než chci já.
    Pokud se tam všek podíváte, uvidíte tam ovšem zmiňované králíkárny za 1,3 milionu nebo nově postavené 1+1 za 2 melouny a 3+1 za 4 miliony (s popraskanými zdmi, obloženími zapatlanými od provotního malování, čouhající kabely na něco ze zdi - postaveno renomovanými firmami, o kterých se píše, jak kvalitně staví. A jak to asi vypadá od firem, o kterých se nepíše, že staví kvalitně?). Za socialismu: To je dobrý, na to se vys*r, v 10 hod. svačinka v místní nálevně - až do konce šichty. Nyní tahle privilegia odpadla, kvalita práce je však stejná, ne-li horší. Firmě stačí mít zaměstnaného jednoho kvalifikovaného zedníka, zbytek obstarají "nekvalifikovaná" UKáčka s MUDr. a Ing. tituly, v lepším případě i nějaký ten brat zo Slovenska. A za to dávat předražené 2 nebo 4 melouny? Znovu podotýkám, že nejde o Prahu.
  • 2. 11. 2006 8:27

    anonymní
    Souhlasím s Vámi. Kvalita zůstává stejná, ne-li horší, než byla před revolucí. Realitní kanceláře si myslí, že pro pozvednutí úrovně bydlení stačí zaměnit slovo "panelák" za "bytový dům".
  • 2. 11. 2006 10:26

    Radek (neregistrovaný)
    Nepochybně kvalita nerenovovaných paneláků musí být horší než před revolucí - uplynulo 16 let a dříve prováděné nekvalitní práce se teď projevují ještě více.

    Co se nové výstavby týče, tam si nedělám iluze. Developerům jde o výdělek a staví (zatím) na rychlost. Málokdo se orientuje na kvalitu. Na to tu není (zatím) dostatečná poptávka.
  • 3. 11. 2006 7:44

    anonymní
    Ona by poptávka byla, ale není nabídka... A tak lidi musí brát, to co je, jak za socialismu, Jen za mnohem vyšší peníz.
    Většinou si byt objednáte, částečně zaplatíte a pak se teprve staví. Pak teprve uvidíte tu "kvalitu". Jak pak odstoupit ze smlouvy? Soudním sporem - znalecké posudky na nekvalitní stavbu - řada odfláknutí se projeví až po čase (zetékání v zimě od sněhu, špatná kanalizace při velkých deštích ... Někde se staví na blint - všechno se neprodá předem a pak je byt k prodeji až když stojí, takže si ho můžete jít obhlédnout. Pak si ho koupí leda tak blázen nebo spekulant, který ho bez dalších investic za rok střelí za dvojnásobek ceny. Ať žije přetržené hospodářství ...
  • 2. 11. 2006 11:19

    LK (neregistrovaný)
    Shodou okolností dva mí známí chtěli koupit nový byt, v ceně 3-4M. Poté, co provedli průzkum trhu, oba nezávisle na sobě dospěli k názoru, že novostavbu NE. Většinou se opravdu jedná o maximálně odfláklé baráky, které jsou stavěny bez ohledu na kvalitu s cílem co nejrychleji si nahrabat. Staví ukrajinci, používají nekvalitní materiály, takže např. fasáda dva roky starého domu praská a odlupuje se. Nakonec došli k názoru, že nejlepší je koupit byt v paneláku z posledních fází výstavby za komunismu (85-89) a ten zrekonstruovat.
    Docela smutné zjištění, ale opravdu ten trh silně selhává.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).