Hlavní navigace

Názor k článku Chcete na poslední chvíli změnit výši rodičovské? Nově máte méně času od gabinak - To asi dobře nechápete :) S tím to nesouvisí....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2016 16:56

    gabinak

    To asi dobře nechápete :)

    S tím to nesouvisí. Souvisí to s tím, že výplata RP je spojena s tím, že jste státní pojištěnec a pokud vykonáváte výdělečnou činnost, je to činnost vedlejší. To může být pro rodiče s malými dětmi poměrně užitečná startovací pomoc do nového podnikání - například. Proto má smysl si poslední dávku rozprostřít na řadu malých tak, aby se výplata RP protáhla na co nejdelší dobu (max ale do čtyř let věku dítěte). Naopak tito rodiče musí umět našetřit na toto období předem, takže s penězi musí umět hospodařit.

    Když se o změně nedozví a najednou objeví na účtu i poslední dávku RP vyplacenou s tou předchozí, už je pozdě, utekla jim doba na prodloužení a oni si tak rázem musí platit zdravotní pojištění nebo rázem vykonávají hlavní činnost.

    Přirovnala bych to k možnosti daňové optimalizace...vy tady můžete při rozjezdu podnikání s malým dítětem využít to, co vám stát legálně umožňuje, tedy třeba ten výkon vedlejší činnosti (třeba jako možnost si do daňovka uvádět děti podle pořadí tak, jak se to víc hodí vám a ne v pořadí, jak se narodily).

    Takže jste to nepochopil dobře...Zdravím, Gábina Hájková

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).