Hlavní navigace

Chcete lepší místo?

21. 5. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máte problémy s prací? Jste nedoceněni? Toužíte po změně? Chcete lepšího šéfa a vlastní sekretářku? Přemýšlíte, jakým způsobem nejlépe získat vytoužené zaměstnání? Pozor, abyste nakonec neskončili bez místa!

Trh práce a s ním spojená nezaměstnanost je v České republice jedním z nejpalčivějších problémů. Nezaměstnanost lze definovat jako počet lidí bez práce, kteří tuto práci aktivně hledají. Pracujeme-li s procentuálním vyjádřením, tak se jedná o podíl těchto po práci toužících jedinců na celkové práceschopné populaci. Tedy např. děti nebo důchodci se do tohoto počtu nezahrnují.

Situace se zdá být o to dramatičtější, že jsme před nedávnou dobou nezaměstnanost vlastně vůbec neměli. Konec konců, na následující tabulce to můžete sami posoudit. Jedná se o procentuální vyjádření meziroční nezaměstnanosti vždy ke konci období daného roku.

Tabulka č. 54
Vývoj nezaměstnanosti v ČR v %

Rok

Nezaměstnanost

1990 0,7
1991 4,1
1992 2,6
1993 3,5
1994 3,2
1995 2,9
1996 3,5
1997 5,2
1998 7,5
1999 9,4
2000 8,8
2001* 8,4
* duben 2001

V první části tabulky, ať je to již dnes téměř k nevíře, vidíme to, co se nazývalo ekonomickým zázrakem. V dolní části tabulky pak to, že není všechno zlato, co se třpytí. K uvedenému vývoji je nezbytné dodat, že původní nízké hodnoty nebyly ani tak zázračné, jako spíš odpovídaly špatné restrukturalizaci podnikové sféry u nás.

Je to ale tak alarmující? Je totiž třeba si uvědomit, že jedna ze složek nezaměstnanosti, tzv. frikční, vypovídá pouze o tom, že každý člověk nějakou dobu práci hledá. Opustilo-li by tedy 25 % práceschopné populace v jednom roce své místo a po dvou měsících vybírání by si zvolilo jiné, jenom tato doba vybírání by zvýšila míru nezaměstnanosti o více než 4 procenta. Opravdovým problémem je spíš dlouhodobá nezaměstnanost, která ovšem tvoří pouze část zmíněného počtu.

V porovnání se zeměmi západní Evropy si ovšem stojíme velmi podobně. Z tohoto pohledu tedy nelze očekávat, že by se míra nezaměstnanosti výrazně snížila, neboť o to samé se snaží i ostatní evropské země a nijak zvlášť se jim to zatím nedaří.

Určitá změna by ale nastat mohla. Ještě nedávno jsem byl svědkem případu, kdy nejmenovaná česká banka nemohla přijmout uchazeče o místo z toho důvodu, že měl státní zkoušku z jazyka, kterým nedisponoval jeho nadřízený. Snaha udržet jisté zažité struktury je v mnohých českých firmách zřejmá. To se ale týká především velkých tradičních a těžkopádných firem, zatímco menší a dynamičtější se s tímto fenoménem již dávno vypořádaly.

Není ovšem od věci zdůraznit, že s příchodem zahraničního kapitálu a s následným tlakem na efektivitu budou tyto firmy svůj postoj nuceny změnit. Nedávno jsem četl rozhovor s jedním z předních českých managerů, který prohlásil, že za svůj největší úspěch považuje to, že nabíral pouze ty uchazeče o místo, o kterých byl přesvědčen, že jsou lepší než on sám.

dan_z_prijmu

A co zaměstnání a internet? V ČR jsme svědky toho, že velkou úlohu hraje regionální nezaměstnanost. Poněkud tvrději by se dalo říct, že kdo chce najít práci v Praze, tak ji najde, kdo ji chce najít v Ostravě, tak téměř nemá šanci. Ekonomická teorie velí se přestěhovat, to ale každý neudělá. A právě zde se otevírá možnost pracovat on-line pomocí vlastního počítače a připojení k síti. Nepotřebujete kancelář, jste pány svého času. Obecně se sice jedná spíše o hudbu budoucnosti, ale již dnes existují odvětví, která tímto způsobem fungují a fungují velice dobře.

A jakým způsobem se dostat na místo, o kterém sníte? Většinou kontaktujte přímo danou firmu, popř. osobu odpovědnou za práci, kterou umíte. Sdělte jim, co vás zajímá, jakou máte praxi a co přesně jim můžete nabídnout. Máte pak velkou šanci, že bude-li nadřízený někoho takového potřebovat, tak si vás pozve na pohovor a vy tím přeskočíte první kolo zdlouhavého výběrového řízení přes personální agentury, popř. personální oddělení společnosti. I pro firmy je toto řešení příjemné, neboť na jedné straně ušetří čas a na straně druhé značnou částku peněz, která by jinak skončila na účtě personální agentury.

Jste spokojeni se svou prací?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).